Jika engkau, wahai isteri menginginkan rumah tangga yang bahagia di dunia dan akhirat, buanglah jauh-jauh dirimu dari tujuh sifat tersebut. Bila tidak, engkau celaka di dunia dan akhirat.

Berikut ini tujuh jenis wanita yang sering diceraikan suami;

Bila Isteri Ada 7 Sikap Ni, Cepat-cepatlah Berubah. Takut Suami Ucap ‘Goodbye!’
.

1. Tidak mempunyai rasa malu. Yang tidak malu melakukan perkara-perkara yang dilarang ALLAH. Dia jauh dari sifat takwa dan banyak melakukan maksiat.

IKLAN

2. Ausyarah (kotor). Tidak pandai mengatur rumah, malas mengemas diri dan malas melakukan apa-apa sehingga dirinya, anak-anak dan rumahnya kotor dan tidak menyenangkan.

3. Asysyakasah (berani/mencabar). Iaitu suka membebankan suaminya di luar kemampuannya sehingga mendorong suami melakukan perkara-perkara yang dimurkai ALLAH.

IKLAN

4. Innah (berani/mencabar). Tidak mahu diperintah suaminya untuk melakukan perkara-perkara yang baik. Berani melanggar apa yang diperintahkan, malah menentang suami dan tetap melakukan maksiat.

Bila Isteri Ada 7 Sikap Ni, Cepat-cepatlah Berubah. Takut Suami Ucap ‘Goodbye!’
.

IKLAN

5. Bitnah (mementingkan isi perut dan banyak menuntut). Tidak suka berinfak dan enggan mengeluarkan zakat. Selalu terkumpul harta kekayaan dan mengenyangkan perut dengan makanan-makanan yang tiada habisnya. Tidak terlintas dibenaknya untuk menyumbangkan kepada fakir miskin dan anak yatim. Untuk memenuhi segala keinginan nafsunya, dia mendorong suaminya untuk melakukan perkara-perkara yang boleh mendatangkan kemurkaan ALLAH.

6. Bahriyah (mendorong suami untuk berbuat jahat). Selalu menghalang suami untuk berbuat baik. Jika melihat suami menyisihkan beberapa peratus dan pendapatan untuk zakat dan infak, dia sibuk mencerca dan mengadu pada suami tentang keadaan ekonomi rumah tangga, keperluan anak yang semakin membesar, pakaian yang telah koyak, kasut yang telah usang dan sebagainya sehingga suami menjadi ragu- ragu.

7. Tidak aktif. Malas berbuat apa-apa. Tidak mempunyai keinginan untuk menambah ilmu duniawi maupun ukhrawi .

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI