Penampilan lelaki pada era ini ingin sentiasa tampil lebih maskulin dan macho. Mereka bijak menghias diri dan lebih peka dalam menjaga penampilan diri dan juga kesihatan. Namun begitu, masalah berat badan sering menjadi sebab untuk kaum lelaki malas untuk bersiap dan memperkemaskan diri.

Lebih-lebih lagi saat menjelang hari bahagia. Mereka kurang yakin untuk tampil di majlis cinta disebabkan masalah berat badan.Terdapat banyak cara yang praktikal yang boleh diamalkan untuk mendapatkan berat badan ideal dan sempurna. Jom kita lihat 7 tip mudah untuk menurunkan berat badan khas buat lelaki menjelang hari bahagia!

1. AMALKAN PEMAKANAN YANG SEIMBANG

7 Tip Mudah Untuk Dapatkan Berat Ideal Khas Buat Lelaki Menjelang Hari Bahagia!

Pilihlah diet makanan yang seimbang dengan kuantiti yang sedikit. Jauhi gula, karbohidrat, makanan segera atau makanan yang diproses selain makanan berlemak dengan pengambilan yang terlalu banyak. Pilih buah-buahan yang segar dan yang paling banyak memberikan nutrisi, seperti blackcurrant atau plum, strawberry dan peach.

2. WAJIB BERSENAM

Untuk menurunkan berat badan, perkara utama yang harus dilakukan adalah bersenam secara berkala. Anda perlu lakukan senaman kerana lemak-lemak lelaki selalunya sukar untuk pecah melainkan dengan senaman secara berterusan. Antara senaman yang boleh menguruskan badan anda adalah jogging, berenang dan berjalan kaki. Untuk pecahkan lemak yang tebal, anda perlu lakukan senaman fitness dan senaman berat di gim.

IKLAN

3. BERHENTI MEROKOK

7 Tip Mudah Untuk Dapatkan Berat Ideal Khas Buat Lelaki Menjelang Hari Bahagia!

Tahukah anda bahawa rokok atau seumpamanya itu mengandungi bahan kimia tinggi yang akan melemahkan anda secara fizikal dan mental. Jadi, kuatkanlah semangat untuk berhenti dari terus-terusan menghisap bahan kimia demi kelangsungan hidup yang sihat dan berpanjangan. Kehidupan anda bukan sahaja semakin sihat, malah anda juga dapat menyimpan dan berjimat cermat.

4. BIARKAN PERUT BERASA LAPAR

Jika ingin kuruskan badan dengan cepat dan selamat, anda akan sentiasa berada dalam keadaan yang lapar, iaitu berpuasa. Selepas anda melakukan senaman atau ketika ingin berbuka puasa, jangan makan terlalu banyak. Perut yang sentiasa lapar bermakna lemak-lemak anda sedang dibakar untuk ditukarkan kepada tenaga. Kaedah ini jika dilakukan secara konsisten dan hasilnya amat menakjubkan.

IKLAN

5. TIDUR YANG CUKUP

7 Tip Mudah Untuk Dapatkan Berat Ideal Khas Buat Lelaki Menjelang Hari Bahagia!

Tidur yang tidak teratur dan tidak cukup membuatkan anda lesu dan boleh membuatkan berat badan anda bertambah. Dapatkan jumlah tidur yang cukup sekurang-kurangnya 6 jam sehari. Tidur yang cukup dapat membantu anda untuk lebih lebih rileks dan mengawal kadar metabolism tubuh anda.

6. UBAH GAYA HIDUP

Tinggalkan gaya hidup anda yang negatif kepada hidup yang lebih bermakna dan menyeronokkan. Contonya, jika anda selalu bermain permainan video terlalu lama, banyak tidur atau lepak sambil menonton televisyen, segera henti dan ubah perangai buruk tersebut. Tukarkan aktiviti tersebut dengan aktiviti yang lebih seronok seperti menolong ibu membuat kerja-kerja rumah, menukang, berkebun, memanjat gunung atau keluar beriadah dengan berjalan – jalan di taman.

IKLAN

7. MINUM AIR PUTIH SECUKUPNYA

7 Tip Mudah Untuk Dapatkan Berat Ideal Khas Buat Lelaki Menjelang Hari Bahagia!

Air putih amat berguna untuk menurunkan berat badan Kerana ia tidak memiliki kalori, karbohidrat atau protein. Jadi bagi anda yang suka mengambil minuman yang berkalori tinggi seperti minuman bersoda, mocha, kopi atau teh dan air berkalori lainnya, anda dinasihatkan agar anda menggantikan air berkalori kegemaran anda tersebut dengan air putih.

 

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI