Negara Jepun sudah semestinya menjadi perhatian ramai kerena kecanggihan teknologi. Bukan sahaja dari segi pengangkutan, malah dari segi barangan keperluan rumah pun sangat berinovasi tinggi! Tidak perlu ke Jepun untuk mendapatkan barangan ini kerana anda dah boleh beli di cawangan Daiso berdekatan sahaja!
1. CAT REPELLANT
Cat repellent. (Penghalau kucing) INI BUKAN RACUN. Kucing berak merata-rata elok la beli ni utk kesejahteraan bau bauan.
2. PEMBEKU MINYAK MASAK
Sisa minyak masak dibekukan dan di buang dlm tong sampah. kalau tak ada masa nak kumpul minyak dan hantar ke alam flora, di sarankan beli ni untuk kesejahteraan longkang dan alam sekitar
3. PENGASING SAMPAH DI SINKI
IKLAN
Nak longkang kita bersih macam di Jepun? Kebersihan bermula dari rumah. Pengasing sampah di sinki untuk kesejahteraan longkang.
4. STONE ICE CUBE
Traditional way kita bekukan air dan menjadi ais. Yg ni reusable stone ice cube. Dont worry, tidak memudaratkan.
IKLAN
5. KONJAC PUFF
Nak cuci muka ala² dekat spa bleh la guna konjac puff ni. Kalau tgk benda alah ni dlm plastik mcm batu keras gila. Tapi dah rendam air jadi lembut. Boleh la facial dekat rumah.
**media[46970,46973]**
IKLAN
6. MAGIC SPONGE
Tgk magic sponge ni mcm tak ada apa je. Tapi dia ni power sangat. Tak payah pakai sabun. Rendam air tonyoh je. Bukan sahaja utk kasut. Untuk lantai/dinding yg meninggalkan kesan degil sgt berkesan. Watermark² pon berkesan.
7. SABUN MESIN BASUH
Mesin basuh siapa yang tak pernah cuci kotoran degil sblh dalam² tu elok la pakai ni. Ada beberapa jenis dkt daiso. Boleh tgk yg ni dan 1 lagi tu.
8. AGEN PEMBERSIH PAIP
Nak bersihkan dalam paip tu boleh guna ni. Letak seketul je boleh keluar la lemak-lemak, keladak-keladak dalam paip tu. *Jom kita dapatkan barang-barang ini sebelum habis!
Sumber : Amirah Anuar
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hari pertama puasa ni, memang kita teruja sungguh nak memasak. Mana yang dah rancang menu untuk hari ini, memang hebat. Kerana ada sahaja yang masih terfikir-fikir nak masak apa. Selain nasi, kita juga boleh pelbagaikan juadah dengan tambahan menu lain. Manalah tahu kalau-kalau suami nak makan bakso ke?
Kuah amat penting dalam menghasilkan bakso yang sedap dan enak. Jom kita cuba resipi kuah bakso Indonesia yang telah dikongsi oleh Ekynn Aziz.
*****
Bakso Indonesia request by my mom. Resepi ni original dari orang indo ye. Saya guna bebola daging segera je. Kalau nak sedap boleh guna bebola daging jenama mohd armiya@ramly lebih sedap dan terasa dagingnya.
Ni saya kongsi kan resepi kuah bakso indonesia.
KUAH BAKSO INDONESIA
(10 org makan)
Bahan-bahan:
Tulang daging RM10
Bebola daging
2 biji bawang merah dihiris
2 batang serai dititik (taknak letak pn takpe)
1 helai daun pandan(taknak letak pn takpe)
1 1/2 kiub pati daging
Perasa ajinomoto (boleh ganti maggi cukup rasa)
Garam secukup rasa
*2 biji bawang
*6 ulas bawang putih
*3@4 biji buah keras
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup
*1 sb serbuk lada sulah
(Blend@tumbuk bahan bertanda *)
Serai dan pandan tu bahan additional sahaja. Kalau taknak letak pun takpe.
Cara-caranya:
Rebus tulang daging selama 30minit. Lagi lama lagi sedap.
Dalam kuali lain boleh tumis bawang hiris. Kemudian masuk kan bahan blend@tumbuk, pandan dan serai titik.
Dah naik bau boleh tuang bahan tumis dalam periuk rebusan tulang tadi. Dan masukkan bebola daging.
Perasakan dengan garam dan ajinomoto@maggi cukup rasa.
Rebus sampai bebola daging timbul. Timbul tu maknanya kuah dah masak ye. Dah siap!
Resipi Cili Kicap
Bahan-bahan:
*Segenggam cili padi hijau
*6 ulas bawang putih
1 sb cuka
1 sb kuah bakso
4 sb kicap manis
Secukup rasa
Garam
Cara-cara:
Rebus bahan bertanda *. Dah lembut boleh blend@tumbuk.
Kemudian masuk kan bahan2 lain sesedap rasa. Gaul sebati. Dah siap.
Mee wonton atau mee kicap ini sesuai untuk hidangan petang dan cukup mudah untuk disediakan. Untuk mendapatkan hidangan sempurna, ada menu sampingan yang kena ada iaitu sup wantan, ayam dan cili kicap. Buat para isteri yang mahu memujuk hati suami, inilah menu yang perlu anda buatkan demi cintanya..
Cara-cara menyediakannya
1. Langkah paling penting ialah minyak bawang putih dan bawang putih goreng. Caranya mudah sahaja, cincang halus bawang putih dan goreng sehingga garing.
2. Selepas itu, sediakan sup pula. Sup ini diperlukan untuk membuat kicap mee. Caranya mudah sahaja, rebus air dan masukkan stok ayam, lada sulah dan bahan bebola. Kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan minyak bawang putih tadi.
3. Untuk kicap, ambil minyak bawang putih tadi dan tumis dua sudu besar kicap cair, satu sudu besar kicap karamel dan perasakan dengan gula. Kemudian ambil sedikit sup tadi dan campurkan ke dalam kicap. Siap.
4. Untuk ayam, ambil bahagian yang selalu dibuat chicken shop. Perapkan dengan cili kisar, gula, bawang putih, kicap cair, serbuk cili dan apa sahaja rempah yang disukai. Perap selama satu jam dan selepas itu bakar, grill atau goreng.
5. Untuk mee wantan, keluarkan daripada plastik dan leraikan dahulu. Didihkan air dan titiskan minyak dan baru celurkan mee dalam 10 saat. Sentiasa kacau supaya mee tidak melekat. Selepas itu celupkan dalam air sejuk dan toskan.
Bahan:
250 g tepung gandum
12 g susu tepung
30 g gula
172 g susu full-cream
2 g garam
4 g yis
25 g butter
Tambahan utk warna: (campur rata)
10 g serbuk koko
4 sudu besar susu full cream
Cara membuat: (BOLEH TENGOK DALAM VIDEO)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1. Campur semua bahan kecuali butter.
2. Uli sehingga jadi doh.
3. Masukkan butter dan uli lagi sampai sebati. Ketepikan..
4. Campurkan serbuk koko dgn susu..
5. Bahagikan doh..dan campurkan doh yg sedikit dgn serbuk koko yg dicampur susu tadi.
6. Biarkan 45min-1jam atau sampai double size.
7. Bentukkan mcam dlm video..(BOLEH TGK DI VIDEO)
5. Masukkan kedalam loyang yg telah disapu butter, tutup, biarkan mengembang sampai sentuh penutup loyang.
6. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 180°C selama 45-50 min (sesuaikan dgn oven masing2)
. #chefninja