1.Hantaran dan mas kahwin

Kalau nak kawin, seeloknya bincanglah dengan pihak lelaki terlebih dahulu , mengenai bajet dan berapa hantaran dia boleh bagi. Cukuplah sekaadar untuk persiapan majlis kenduri.

8 ‘Checklist’ Sebelum Tiba Hari Bahagia Anda

2 . Barang hantaran

Tidak perlulah membeli barang yang terlalu mahal, beli lah mengikut kemampuan diri anda sahaja. Belajar lah berjimat kerana anda mungkin memerlukan duit untuk kegunaan lain juga.

3. Majlis yang bersederhana

Ini selalunya mengikut pihak anda sama ada mahu di gabungkan atau di sekalikan. Jika di sekalikan ia lebih jimat dan tidak memakan masa. Namun, jika anda ingin berbuat berasingan, buatlah majlis yang sederhana dan mampu dari anda.

IKLAN

4. Sewaan baju pengantin

Zaman sekarang kita boleh lihat bermacam-macam harga untuk menyewa baju. Disarankan agar anda tidak memilih yang terlalu over dan mahal kerana ingat anda hanya menyewa sahaja. Biarlah ia cantik dan sedap mata memandang, tidak menjadi masalah.

5. Doorgift

8 ‘Checklist’ Sebelum Tiba Hari Bahagia Anda

IKLAN

Beri lah doorgift yang berfaedah, dan berguna untuk tetamu agar mereka boleh menyimpann. Kerana sekarang bermacam-macam doorgift yang kita boleh lihat tetapi tidak berfaedah.

6. Kek kahwin

Ia memang sesuatu yang wajib dalam majlis perkahwinanhaa, jadi beli kek yang berpatutan dan sedap. Bukan hanya kerana ingin kelihatan cantik dan mewah sahaja.

IKLAN

7. Jurugambar

8 ‘Checklist’ Sebelum Tiba Hari Bahagia Anda

kalau ada adik-beradik, atau saudara mara yang mahir bab kamera memang mudah dan menjimatkan kerana jika di bandingkan dengan harga jurugambar di luar ia lebih mahal.

8. DJ / JuruHebah

Mahu atau tidak, ia terpulang kepada anda. Dj atau juruhebah ini adalah orang yang anda bayar untuk memeriahkan lagi suasana di majlis anda. Jika mereka ada tidak lah begitu sunyi majlis anda.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI