Seorang isteri pasti sangat bahagia jika mendapat julukan isteri pembawa rezeki. Buat para wanita yang masih belum mempunyai calon suami, bolehlah mempersiapkan diri daripada sekarang untuk menjadi wanita pembawa rezeki untuk bakal suami kelak.

Untuk para jejaka, kalian boleh mula mencari calon isteri dengan ciri-ciri wanita seperti ini yang mampu membawa rezeki untukmu kelak.

Wanita Yang Taat Kepada Allah & RasulNya.

Ada empat perkara yang dipertimbangkan sebelum berkahwin dengan seorang wanita. Sama ada kerana kecantikannya, keturunannya, hartanya dan agamanya.

Dalam Islam sangat dianjurkan untuk memilih wanita kerana faktor agamanya. Wanita yang taat kepada Allah dan Rasulnya akan membawa rumah tangga menuju syurga kerana golongan wanita ini akan menciptakan ketentaraman di dalam rumah tangga.

Rumah tangga yang aman dan tenteram adalah rezeki yang sangat berharga. Suami yang didampingi isteri seperti ini pasti akan selalu bahagia hatinya dan sentiasa bersemangat dalam mencari rezeki. Rumah tangga yang dinakhoda oleh suami yang soleh serta didampingi isteri yang solehah akan menjadikan sesebuah rumah tangga itu lebih diberkati serta mendapat keredaan Allah.

IKLAN

Wanita Yang Taat Kepada Suami

Jika aku boleh menyuruh seseorang untuk sujud kepada orang lain nescaya aku akan menyuruh seorang isteri untuk sujud kepada suaminya (H.R. Tirmidzi dan Ibnu Majah). Sepanjang perintah suami tidak bertentangan dengan agama, maka isteri wajib mentaatinya. Ketaatan seorang isteri pada suaminya akan membuatkan hati suami tenang dan damai dan boleh menjalankan kewajibannya mencari rezeki yang halal untuk keluarga.

Wanita Yang Melayani Suaminya Dengan Baik

Tugas utama seorang isteri ialah melayani suaminya sebaik mungkin serta mendidik anak-anak dengan baik. Wanita yang sentiasa melayani suaminya dengan baik akan membuatkan suaminya bahagia. Wanita yang demikian akan menjadi kesayangan suaminya dan boleh menjadi ‘rakan kongsi’ yang baik dalam mewujudkan rumah tangga yang sakinah dan menarik hal-hal postif dalam rumah tangganya, termasuk rezeki bagi suaminya.

Wanita yang sentiasa melayani suami dengan baik juga akan menciptakan rumah tangga yang harmoni. Rumah tangga yang harmoni adalah idaman semua orang, dan menjadi isteri yang melayani suami dengan baik juga idaman setiap wanita. Biasakan diri untuk melayani suami sebaik mungkin agar suami bersemangat dalam menjalani tugasnya untuk menafkahi keluarganya.

IKLAN

Wanita Yang Berhias Hanya Untuk Suaminya

“Sesungguhnya dunia itu adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah” (H.R. Muslim).

Sifat wanita memang suka bersolek dan berhias. Walau bagaimanapun wanita yang solehah hanya berhias dan menampakkan perhiasan untuk suaminya. Wanita yang jika dipandang suaminya selalu menyenangkan dan tahu bagaimana menyenangkan suaminya akan mendatangkan rezeki buat suaminya.

Jika Ditinggalkan Menjaga Kehormatan & Harta Suaminya

Saat suami keluar mencari nafkah, isteri yang ditinggalkan di rumah harus menjaga kehormatan dirinya. Harta suami yang dititipkan padanya digunakan pada hal-hal yang bermanfaat dengan izin suaminya. Wanita seperti ini memudahkan rezeki masuk ke dalam rumahnya sebagai upah daripada ketaatannya kepada Allah dan kesetiaan kepada suaminya.

IKLAN

Wanita yang Sentiasa Meminta Reda Suaminya

Wanita ini tahu bagaimana menyenangkan hati suaminya. Isteri yang sentiasa meminta reda suaminya berperilaku baik agar tidak menyinggung perasaan suaminya. Wanita seperti ini selalu berusaha agar suaminya tidak marah padanya. Dia tidak akan masuk tidur dalam keadaan marah atau meninggalkan suaminya dalam keadaan marah.

Wanita Yang Ikhlas Menerima Pemberian Suami

Wanita yang tidak pernah mengeluh walau apa pun rezeki yang dibawa pulang suaminya. Selalu ikhlas menerima dan menghargai apa pun yang diberikan suami kepadanya. Banyak atau sedikit pun diterima dengan ikhlas. Wanita seperti ini adalah wanita yang mensyukuri rezekinya. Allah sudah menjanjikan bahawa jika kita bersyukur, maka akan semakin bertambahlah rezeki.

Wanita Yang Tidak Pernah Putus Mendoakan Suaminya

Wanita yang bersyukur adalah wanita yang menerima semua takdir Allah. Selain bersyukur, wanita yang bergelar isteri juga boleh berusaha melakukan yang terbaik termasuk mendoakan suami dan anak-anak agar berjaya dalam kehidupan. Jadikanlah berdoa sebagai rutin harian setiap kali selesai solat.

Wanita seperti ini tahu bahawa rezeki suaminya akan bertambah dan diberkati jika dia sentiasa melibatkan Allah pada setiap langkah suaminya mencari nafkah buat seisi keluarga. Di samping itu doa juga merupakan penguat dan usaha yang sangat mujarab jika serius memintanya kepada Allah. Allah sangat senang jika hambanya terus meminta kepadaNya, disertai usaha yang tidak henti-henti.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI