Tak kira baharu berkahwin atau dah lama kahwin, pasti anda impikan layanan romantik daripada pasangan. Ramai yang anggap istilah romantik hanya terletak jika pasangan sering mengungkapkan kalimat ‘I LOVE YOU’. Sebenarnya banyak tip romantik yang anda boleh buat kalau nak kekal bahagia.

Hakikatnya nak jadi pasangan yang romantik bukanlah susah mana pun. Buktinya, anda boleh amalkan tip-tip romantik suami isteri ini untuk membina sebuah rumah tangga yang bahagia di samping penuh dengan kasih sayang.

1. Isteri Bersalaman & Mencium Tangan Suami

Sikap romantik boleh digambarkan apabila isteri bersalaman dan mencium tangan suami tanpa mengira masa. Selain meraih pahala, amalan ini juga menunjukkan sebuah penghormatan dan penghargaan isteri terhadap suaminya kerana dengan tangan itulah, suami bekerja mencari nafkah untuk isteri dan anak-anak.

2. Suami Memeluk & Mencium Pipi Isteri

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

Isteri juga inginkan penghargaan daripada suaminya. Selepas bersalaman, peluklah isteri dengan penuh kasih sayang dan ciumlah pipi antara satu sama lain. Apabila suami memeluk isteri dengan erat, ia memberi gambaran bahawa isteri adalah anugerah Allah yang terindah untuk anda, malah isteri akan merasakan yang dialah satu-satunya wanita yang anda cintai dan hargai.

3. Peluk Isteri Dari Belakang & Cium Lehernya

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

IKLAN

Buatlah kejutan dengan memeluk erat isteri dari belakang sambil mencium lehernya. Kejutan ini akan akan membuatkan isteri tersenyum sampai ke telinga dengan aksi romantik suaminya.

4. Jangan Malu Nak Mandi Bersama

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

Tentu ramai masih yang malu-malu nak mandi bersama pasangan. Percayalah amalan mandi bersama ini akan lebih mengeratkan hubungan anda berdua apatah lagi jika kalian masih belum mempunyai anak. Mandilah bersama sambil bergurau senda, namun pastikan anda berdua menjaga aurat di dalam bilik mandi.

IKLAN

5. Tak Payah Malu Kentut Depan Pasangan 

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

Kebanyakan lelaki sinonim untuk kentut tanpa rasa malu apatah lagi setelah berkahwin, namun sangat jarang isteri melakukan sedemikian di hadapan suami. Bagi isteri, kentut boleh mencatatkan penampilannya sekali gus merosakkan kesempurnaan dirinya sebagai seorang isteri. Namun lain pula pandangan laman web Save Marriage Forever kerana ia menyarankan pasangan suami isteri untuk tidak menyembunyikan kentutnya. Bayangkan apabila kedengaran bunyi kentut pasangan, pasti ia akan diiringi dengan gelak ketawa yang boleh menambahkan lagi kemesraan dan romantik anda berdua. Jika anda sudah seia sekata menerima seadanya pasangan, masakan kentut menjadi satu perkara besar? (Tapi ingat tau! Hanya lakukan di rumah sahaja saat anda berdua…)

6. Mencubit Manja, Mengusap Punggung & Mendukung Isteri

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

IKLAN

Tambahkan aksi romantik dalam rumah tangga dengan aktiviti usik-mengusik. Bayangkan jika suami mencubit punggung isterinya secara manja untuk tujuan bergurau senda tentu sahaja akan mencipta mood gembira dalam diri isteri dengan aksi suaminya itu. Tambah membahagiakan apabila selepas mencubit punggung isteri, suami mengusap punggung isteri dengan lembut. Tambah sweet lagi, bila suami mendukung anda. Tak ke boleh buat isteri cair seterusnya mengarahkan anda berdua untuk melakukan hubungan intim selepas itu. Tentu seronok kan?

7. Saling Bermaafan Sebelum Tidur

Sebelum tidur adalah lebih baik sekiranya anda bedua saling bermaafan kerana kita tidak tahu bilakah ajal akan menjemput kita. Tambahkan kemanisan dalam rumah tangga dengan bersalaman sebelum masing-masing tidur. Jika pasangan anda sudah tidur, lakukan aksi romantik secara diam dengan menatap wajahnya sambil mencium pipinya.

8. Jadikan Lengan Suami Sebagai Bantal

9 Petua Suami Isteri Untuk Kekal Bahagia Tapi Jarang Isteri Sanggup Buat!

Saat ingin tidur perkara yang sweet apabila suami menghulurkan lengannya untuk anda jadikan bantal. Wah! Gerenti berbunga-bunga perasaan anda ketika itu. Malah menurut kajian MOHEMA, Isteri yang tidur berbantalkan lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap tujuh hingga lapan dalam tahap lena tidur. Sebelum lakukan amalan ini, pastikan suami membersihkan ketiak mereka terlebih dahulu ya.

9. Solat Berjemaah Bersama-Sama

Bersolat jemaah bersama suami haruslah dimulakan dari hari pertama sah menjadi suami isteri. Ia mempunyai banyak ganjaran iaitu mendapat 27 darjat pahala apabila amalan ini dilakukan bersama. Sangat digalakkan apabila sesudah bersolat, anda berdua membaca Al-Quran sambil suami menyemak bacaan isteri. Lebih afdal hubungan anda berdua sambil bila-bila.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI