Hidup single bukannya loser. Persepsi orang lain sahaja yang menampakkan kehidupan single ni macam menyedihkan. Tetapi, kalau kita kenali insan-insan single ni, mereka bukanlah orang yang kesepian, mengharapkan kasih seorang lelaki atau matlamat hidupnya mencari pasangan. Ramai di antara mereka yang tidak meletakkan soal jodoh satu keutamaan.

 

Bersyukurlah kerana Allah telah menemukan anda dengan pasangan sehidup semati. Jika ada di sekeliling anda yang masih single, jangan provoke atau perli mereka. Kehidupan kita tak sama macam orang bak kata pepatah, lain padang, lain belalang. Melalui satu petikan artikel dari luar negara, terdapat beberapa sebab mengapa seseorang wanita hidup bersendirian.

 

  1. Mencari pasangan baharu

Ada sesetengah wanita single baharu sahaja melalui fasa perpisahan. Jadi mereka sedang bangkit semula dan memilih untuk move on. Mereka ingin mengumpulkan semula kekuatan untuk back on track.

 

2. Mencari teman hidup

Wanita jenis ini akan terus mencari teman hidup. Kerana mereka terlalu taksub mencari, mereka tidak sedar pasangan hidupnya berada di depan mata.

IKLAN

 

3. Menunggu

Jika tidak mencari, masakan jodoh akan datang dengan sendirinya. Ada sesetengah wanita yang tidak mahu mengejar cinta yang tidak pasti kerana mereka yakin, jodoh yang telah ditetapkan untuk mereka akan datang dengan sendirinya.

 

IKLAN

4. Bertanggungjawab

Wanita ini adalah yang ingin membawa diri mereka ke tahap seterusnya. Mereka sudah bersedia untuk settle down. Apabila kerjaya sudah stabil, kewangan kukuh dan diri mereka juga bersedia dari segi fizikal dan mental, maka mereka memilih untuk hidup berumahtangga dan memikul tanggungjawab sebagai isteri pula.

 

5. Menikmati hidup

IKLAN

Wanita yang suka menikmati kehidupan tidak akan menghiraukan tentang jodoh. Dalam masa sama, tanpa mereka sedari jodoh itu akan datang secara kebetulan.

 

6. Bebas

Kebebasan adalah antara sebab paling utama kenapa seseorang wanita masih single. Mereka banyak melihat teman-teman atau ahli keluarga yang sudah berumahtangga perlu memikul tanggungjawab menjaga suami dan anak-anak sehingga banyak masa untuk diri sendiri terabai.

 

Namun, itulah realiti kehidupan. Setiap perjalanan hidup ini umpama roda. Kita yang memilih untuk menikmati kehidupan dengan cara kita. Walaupun sudah berumahtangga, masih ada cara untuk bergembira. ‘Me time’? Kita yang ciptakan.