Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) pagi tadi telah menjayakan satu majlis akad nikah secara online. Ini merupakan kali pertama Malaysia mengadakan majlis akad nikah secara online ekoran Perintah Kawalan Pergerakan akibat wabak Covid-19.

Menerusi sidang video tersebut, pasangan pengantin, Muhammad Don Haadi Don Putra, 29, dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif, 29, selamat disatukan hanya dengan sekali lafaz.

Akad Nikah Online Pertama Di Malaysia Selamat Berlangsung Pagi Tadi

IKLAN

Majlis tersebut diadakan di rumah pengantin perempuan di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak, manakala pengantin lelaki pula berada di Setiawangsa pada jam 10.10 pagi tadi di mana bapa pengantin perempuan, Mohd Sharif Khamis menjadi wali pernikahan dengan kehadiran saksi.

Akad Nikah Online Pertama Di Malaysia Selamat Berlangsung Pagi Tadi

IKLAN

Majlis yang disiarkan menerusi Facebook Live Berita AlHijrah ini turut disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail.

Akad Nikah Online Pertama Di Malaysia Selamat Berlangsung Pagi Tadi

IKLAN

Pernikahan secara online ini selaras dengan ketetapan baru JAWI pada 17 April lalu yang memberi kelonggaran kepada pasangan yang memperoleh Kebenaran Berkahwin daripada JAWI untuk melaksanakan akad nikah secara sidang video (video conference) mengikut garis panduan dan borang permohonan ditetapkan.

Sumber: AlHijrah Online

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI