Kenapa bangun awal selalu dikaitkan dengan pembukaan pintu nasib? Berikut adalah beberapa bukti bahawa bangun pada waktu pagi memang boleh membuka pintu kepada nasib yang lebih luas.

Sebenarnya banyak sebab mengapa bangun awal ni akan membuka pintu rezeki kita. Jadi, lepas baca artikel ini, pasti anda juga ingin selalu bangun awal jika dapat tahu manfaatnya. Semoga berjaya!

Amalkan Bangun Pagi Untuk Membuka Pintu Rezeki

1. Antara Rising Dawn dan Rising Sun adalah ketika Allah memberi rezeki kepada hamba-hambaNya. Dalam hadith yang diriwayatkan oleh Ahmad dan al-Baihaqi, dikatakan bahawa ketika Rasul kembali dari solat Fajar di Masjid Nabi, ia mendapati putrinya, Fatimah, masih tidur .

Dengan kasih sayang yang besar maka dia menggerakkan tubuh anak perempuannya dan berkata, “Wahai anakku, bangunlah, perhatikanlah kekayaan Tuhanmu dan janganlah menjadi orang yang lalai karena Allah memberikan rezeki kepada hamba-hambaNya, antara subuh yang terbit dengan naiknya matahari.”

2. Berkah Rasulullah untuk umatnya yang suka bangun
Fajr “Ya Allah memberkati umat-Ku selagi mereka suka bangun Fajr.” (HR Tirmidzi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah).

Siapa yang tidak mempercayai doa Nabi? Doa ini menunjukkan bahawa berkat akan diperoleh oleh orang yang suka bangun pada waktu subuh.

IKLAN

Bagi mereka yang merasakan mereka mempunyai banyak pendapatan, tetapi tidak pernah cukup, mungkin kerana pendapatan yang diperoleh tidak mengandungi rahmat! Cuba berlatih bangun awal!

3. Bangun pagi untuk membuat mood yang lebih baik Para penyelidik dari Universiti Roehampton di England membuat kesimpulan bahawa bangun awal menjadikan tubuh lebih sihat, mood yang baik, dan membuatkan orang mempunyai indeks jisim badan yang ideal.

“Mereka yang bangun awal cenderung lebih sihat dan lebih bahagia,” kata penyelidik Dr Joerg Huber, yang dipetik oleh Medicmagic. Mereka yang bangun pada awalnya mempunyai suasana yang lebih bahagia dan bahagia daripada mereka yang bangun lewat.

Kajian itu juga dilaporkan dalam jurnal Emosi 2012 di mana sistem saraf dipengaruhi oleh kebiasaan bangun pagi ini. Ini mood dan keriangan yang lebih baik pastinya memberi kesan kepada semangat kami untuk mencari nasib pada hari itu.

IKLAN

Amalkan Bangun Pagi Untuk Membuka Pintu Rezeki

4. Bangun pagi yang lebih sihat, Analisis saintis dari University of Toronto Canada juga menyimpulkan, mereka yang bangun pada umumnya secara umumnya mempunyai keadaan kesihatan yang lebih baik.

Orang yang bangun lebih awal juga berasa lebih bahagia dalam kehidupan berbanding orang yang bangun lewat kerana mereka lebih menyesuaikan diri dengan aktiviti harian mereka.

IKLAN

Kesan ke atas rezeki pendapatan? Ia sememangnya lebih teguh daripada orang yang keadaan kesihatannya kurang dan sukar untuk menyesuaikan diri dengan jadual harian mereka.

5. Bersiaplah lebih awal menjadikan tubuh lebih aktif dan bertenaga, Muncul awal tidak menjadikan tubuh menjadi lemah, malah menjadi lebih aktif dan terasa penuh tenaga. Terutamanya jika disertai dengan latihan ringkas atau hanya memanaskan badan.

Ini dijawab lebih mendalam dalam Journal of Psychology Social Applied pada tahun 2009. Bukan hanya itu, bangun awal didakwa mampu merampingkan tubuh.

Sudah tentu, orang yang lebih aktif dan bertenaga akan lebih bersemangat dalam mencapai sasaran kerja, akhirnya juga akan menjejaskan pendapatan.

6. Mendapatkan awal lebih awal menjadikan tahap kemurungan lebih rendah, kajian Jerman pada tahun 2013 mendapati hubungan antara kemurungan yang lebih tinggi dan kecenderungan untuk terus larut.

Mereka yang tidur dengan baik dan dapat bangun lebih awal mempunyai tahap kemurungan yang rendah. Tahap kemurungan dan tekanan yang lebih rendah tentu dapat mempengaruhi prestasi kami untuk menjadi lebih produktif.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI