Bibir kering dan merekah akan membuatkan seseorang itu tidak selesa kerana merasa sakit. Bukan itu sahaja, ini juga akan menyebabkan mereka kurang keyakinan diri didepan orang ramai dan merendah diri.

Sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan berlakunya bibir kering dan merekah ini antaranya ialah faktor cuaca yang tidak menentu kini. Jadi, kami akan berkongsi beberapa tips anda boleh cuba untuk mengelakkan bibir kering dan merekah.

1. Jangan jilat bibir

Image result for jilat bibir

Ini kerana air liur mengandungi asid yang boleh menyebabkan bibir anda cepat kering. Selain itu, kalau bibir merekah jangan kopek! biarkan sahaja.

2. Minum air sekurangnya 8 gelas sehari

Related image

Badan kita angat memerlukan air yang banyak untuk proses hidrasi. Jadi amat penting untuk anda meminum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

IKLAN

3. Gunakan scrub bibir

Image result for scrub bibir

Fungsinya adalah kerana ia dapat membuang sel kulit mati yang ada pada bibir. Teskstur scrub bibir agak kasar jika disentuh namun ia amat berkesan pada bibir anda.

4. Biasakan guna pelembab bibir

Image result for lip balm

IKLAN

Pelembab bibir anda boleh dapati di kedai-kedai farmasi yang berdekatan. Ia terdiri dalam pelbagai jenis bau dan warna dan mampu untuk memberi kelembapan kepada bibir anda sepanjang hari.

5. Guna madu asli

Image result for honey

Untuk pengetahuan anda, madu asli juga mampu bertindak sebagai pelembap. Mudah sahaja hanya perlu sapu kepada bibir. Pastikan anda memakai madu asli.

IKLAN

6. Guna lidah buaya (aloe vera)

Related image

Banyak sebenarnya khasiat lidah buaya ini, salah satunya ia bagus untuk kulit dan mampu memberi kelembapan. Ia mampu merawat bibir kering dan merekah yang anda hadapi.