Hidup berpasangan adalah fitrah semula jadi dan setiap sesuatu itu ada pasangannya, umpama siang dengan malam, pasang dan surut. Begitu juga dengan manusia, melalui perkahwinan menemukan pasangan untuk mengharungi segala suka duka kehidupan. Perkahwinan dapat merubah hidup seseorang yang dahulunya terumbang-ambing kepada lebih berwawasan. Ada banyak ayat al-Quran mengenai pensyariatan perkahwinan memenuhi tuntutan fitrah semula jadi manusia.

Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya Selepas Berkahwin?
Namun begitu, sering kali timbul persoalan mengenai tanggungjawab anak perempuan terhadap kedua ibu bapanya selepas berkahwin. Adakah dikira derhaka kepada ibu bapa sendiri sekiranya ingkar dengan permintaan atau kemahuan mereka sekiranya tidak mendapat keizinan dari suami? Perkongsian ini diharap dapat merungkai persoalan di atas.

Seorang wanita apabila telah berkahwin, segala tanggungan dirinya adalah adalah dibawah tanggungan suaminya. Amanah ini telah diserahkan oleh bapa wanita tadi kepada suaminya. Islam amat menitik beratkan soal silaturahim, perhubungan sebagai anak dan ibu bapa perlu diteruskan seperti biasa. Wanita perlu mentaati suaminya dan diberi keutamaan daripada arahan ibu bapanya kerana tanggungjawab dan ketaatan isteri perlu diberikan kepada suaminya. Walaubagaimana pun Islam melarang suami berlaku tidak adil kepada isterinya jika ada sesuatu keperluan si isteri ingin membantu ibu bapanya yang susah dan memerlukan bantuan.

Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya Selepas Berkahwin?Gambar Hiasan.

IKLAN

Pihak suami perlu ingat bahawa setelah dia mengawini wanita tersebut, ibu bapa mertuanya telah menjadi mahramnya yang sama taraf dengan ibu bapanya sendiri. Si suami bukan hanya mengahwini isterinya sahaja tetapi dia perlu membina hubungan silaturrahim yang erat antaranya dengan keluarga si isteri. Perlulah diberi kasih sayang dan dipenuhi segala keperluan dan hajat mereka berdua jika mereka terdiri daripada orang miskin perlulah diberi bantuan. Malah si suami dianggap derhaka sekiranya menimbulkan perasaan benci atau tidak suka di hati ibubapa mertua.

Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya Selepas Berkahwin? Gambar Sekadar Hiasan.

IKLAN

Kedua-duanya (suami dan isteri) wajib berbuat baik kepada kedua orang tua (kedua-dua belah pihak) selagi ada hayatnya di dunia ini. Berbuat baik dalam erti kata menyenangkan hati kedua-duanya dan menjaga serta memberikan apa-apa keperluan mereka. Anak perempuan tidak terlepas dari segi tanggungjawab untuk berbakti kepada orang tuanya. Si suami hendaklah memahami situasi ini dan dia tidak boleh hanya mementingkan dirinya dan keluarganya sahaja.
Dalam Islam, lelaki adalah ketua keluarga, sebab itulah anak lelaki diberikan lebih tanggungjawab untuk menyara orang tuanya walaupun selepas berkahwin jika dibandingkan dengan perempuan yang kurang tanggungjawabnya untuk berbuat demikian selepas berumah tangga. Sebab itulah dalam Islam anak lelaki beroleh 1/2 nisbah faraid berbanding dengan anak perempuan, ini menunjukkan betapa Islam menghargai tanggungjawab yang dipikul oleh anak lelaki sebagai ketua keluarga.

IKLAN

Apakah Hak Anak Perempuan Pada Kedua Ibu Bapanya Selepas Berkahwin?Gambar Hiasan

Namun pendapat yang mengatakan anak perempuan langsung tidak mempunyai tanggungjawab terhadap ibu bapa selepas berkahwin adalah salah sama sekali. Cuba bayangkan jika ibu bapa itu mempunyai 6 orang anak dan kesemuanya adalah perempuan adakah penat lelah selama mereka membesarkan anak-anaknya langsung tidak akan dihargai anak-anaknya selepas anak-anak tersebut berumah tangga? Ini adalah sesuatu yang tidak adil memandangkan mereka tidak merancang untuk mempunyai anak perempuan semuanya.
Di zaman sekarang telah berubah, semua perempuan telah berkerjaya, seharusnya kedua-duanya anak lelaki dan perempuan sama-sama membantu untuk menyara kedua ibu bapa mereka yang telah tua sebagaimana kedua ibu dan bapa telah menyara mereka semuanya.

Walaubagaimana pun sebelum apa-apa bantuan yang ingin diberikan, isteri perlulah meminta keizinan dan redha daripada suami. Sesungguhnya seorang suami yang Mukmin tidak akan menghalang sekiranya isterinya ingin membantu dan memberi khidmat kepada kedua ibu bapanya yang memerlukannya. Isteri perlu faham bahawa redha Allah bergantung kepada redha suami tetapi bagi anak lelaki redha Allah bergantung pada redha ibu bapa.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI