Banyak ‘pengorbanan’ dilakukan wanita untuk mengikut peredaran fesyen semasa supaya kelihatan cantik dan bergaya.

Contohnya, memakai kasut tumit tinggi kerana menampakkan mereka lebih seksi, tinggi dan anggun. Ada yang tidak kisah memakai kasut tumit tinggi sedangkan kaki rasa tidak selesa dan sakit. Tahukah anda kasut tumit tinggi boleh memberi kesan kepada kecantikan payudara?

Kajian menunjukkan memakai kasut tinggi boleh menyebabkan payudara menjadi lembik, kecut dan kendur.

Awas Bakal Pengantin, Suka Pakai Kasut Tumit Tinggi, Punca Aset Anda Mudah Kendur Dan Tidak Mantap

Payudara kecut dan kurang menarik

Hasil kajian saintis dari New York, mendapati amalan pemakaian kasut tumit tinggi secara berterusan menjadi punca kepada payudara kendur, menyebabkan otot kecut pada bahagian dada menjadi lemah.

Kasut tinggi juga menyebabkan tumit sehingga ke belakang badan menjadi tegang. Pada masa sama, ramai wanita bekerjaya yang kerap menggunakan kasut tinggi berhadapan dengan sakit pinggang.

Bagi wanita mengandung dan baharu bersalin pemakaian kasut tinggi boleh menyebabkan pinggang terseliuh. Selain itu, bagi wanita yang kerap memakai kasut tumit tinggi boleh membuatkan posisi badan mereka membongkok ke depan dan bahu akan merengkok ke hadapan. Jika dibiarkan berterusan, ia menyebabkan payudara wanita ‘jatuh’ dan tidak kenyal lagi.

IKLAN

Awas Bakal Pengantin, Suka Pakai Kasut Tumit Tinggi, Punca Aset Anda Mudah Kendur Dan Tidak Mantap

 

Cantik tetapi menderita

Kumpulan saintis ini juga menasihatkan wanita lebih kerap memakai kasut rata bagi mengelakkan sakit bahu dan tumit.

Saintis mendakwa, memakai kasut tumit tinggi menyebabkan kedudukan pinggul tertolak ke belakang. Ramai menyangka, situasi ini mencantikkan bahagian pinggul tetapi sebenarnya ia berpotensi menyebabkan kesakitan sepanjang hidup.

IKLAN

Keadaan ini dinamakan Visceroptosis yang mana ramai wanita menderita sakit selepas menggunakan kasut tumit sama seperti terseksa menggunakan korset. Justeru, wanita sendiri perlu membuat keputusan sama ada mahu cantik luaran atau terus menderita pada usia muda.

Sukar dapat anak

Di London pula, Pakar Kesihatan dan Kecergasan Dax Moy Personal Training Studios, Dax Moy, melihat kebiasaan memakai kasut bertumit tinggi berisiko menjejaskan peluang si pemakai menimang anak.

Menerusi kajian dijalankan, Dax Moy berkata posisi berdiri yang tidak seimbang setiap kali memakai kasut bertumit setinggi 12.7 sentimeter (cm) memberi kesan kepada organ dalaman dan kesuburan wanita.

IKLAN

“Jika wanita menghargai kesihatan, elakkan memakai kasut bertumit ini. Apa saja alasan, ia sebenarnya tidak berbaloi dan berisiko,” katanya.

Hakikatnya, penjualan kasut bertumit tinggi dan tirus mencatat peningkatan jualan mendadak sejak selebriti Hollywood termasuk Victoria Beckham, Madonna, Kelly Brooke dan Scarlett Johansson, mula memakainya.

Berikutan Minggu Fesyen London yang diwujudkan sejak setengah abad lalu, kasut tumit tinggi juga satu aliran yang digayakan kebanyakan model agensi jenama antarabangsa seperti Miu Miu dan Mourets sehingga menjadi tarikan wanita.

Bagaimanapun, Dax Moy melihat ia sebagai satu aliran tidak sihat. Ini kerana model hanya mengenakan kasut tumit tinggi ketika di atas pentas peragaan dan bukan setiap hari.

Dax Moy sebaliknya memberi amaran, setiap kali ada inovasi terbaharu dalam reka bentuk kasut, ia semakin memberikan risiko seperti rambut gugur.

“Paling penting, setiap wanita perlu tahu, masalah paling besar jika masih mahu mengamalkan kasut tumit adalah berkaitan kesuburan, kitaran haid dan fungsi bahagian atas seperti perut,” katanya.

Risiko kasut tumit tinggi

  • Payudara kendur
  • Jejaskan peluang dapat anak
  • Punca rambut gugur
  • Kasut tumit berukuran 12.7 cm boleh jejaskan organ dalaman dan kesuburan wanita
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI