Tiba-tiba perut terasa buncit, tidak selesa dan cepat kenyang ini antara tanda-tanda cyst yang mungkin tidak anda ketahui. Malah ada sesetengah individu mengalami muntah dan rasa loya. Andai mempunyai simtom sedemikian segeralah membuat rawatan lanjut supaya penyakit yang dialami dapat dibendung dengan segera.

Ikuti kisah gadis berusia 11 tahun yang mengalami dermoid cyst dan diharapkan ia menjadi panduan buat anda semua agar lebih prihatin terhadap kesihatan anda.

……………………………………………………………………………………………………………….

Gadis M berusia 11 tahun dan sering aktif di dalam setiap aktiviti yang disertai sama ada di sekolah mahupun bersama keluarga. Namun sejak kebelakangan ini, M sering mengadu sakit perut. Mungkin salah makan atau masuk angin adalah sesuatu yang biasa difikirkan oleh ibu yang prihatin tentang anak gadisnya. Tetapi yang lebih merisaukan si ibu saiz perut M turut dirasakan besar daripada saiz yang normal.

Kesakitan yang dialami M menjadi lebih teruk dan tidak dapat dibendung membuatkan ibunya menjadi semakin runsing lalu membawa M untuk berjumpa doktor di hospital. Setibanya di hospital dan pemeriksaan awal mendapati terdapat ketumbuhan di bahagian pelvis. Mujur M mempunyai tanda kesakitan, jika tidak ianya mungkin dikategorikan sebagai “Asymptomatic”.

M telah diusulkan untuk membuat pemeriksaan lanjut bersama doktor pakar sakit puan iaitu Dr Pravin Peraba. Hasil pemeriksaan mengesahkan bahawa ianya adalah berpunca daripada ovari dan ketumbuhan telah membesar dalam lingkungan 10cm x 10cm jadi laparoscopy tidak dapat dilakukan. Sebaliknya, pembedahan yang dikenali sebagai laparotomy dilakukan kerana saiz cyst yang besar.

Ternyata cyst tersebut mengandungi rambut, gigi dan juga tulang setelah ianya berjaya dikeluarkan. Pembedahan berjaya membendung cyst daripada terus membesar dan mampu mengelak daripada menghadapi komplikasi yang lain.

Baca Perkongsian Gadis Berusia 11 Tahun Yang Disahkan Mempunyai Dermoid Cyst Sebesar Limau Gedang (Grapefruit)

IKLAN

Apakah itu cyst dan adakah ianya merbahaya?

Ovarian cyst adalah kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari, diameternya melebihi 3 cm. Ia bukan sesuatu yang diwarisi dan hanya dermoid cyst berlaku sejak lahir manakala cyst yang lain hadir ketika usia reproduktif iaitu 15-45 tahun. Ovarian cyst jenis kanser atau barah pula biasanya dalam lingkungan 45 tahun ke atas.

Sebagai contoh, semasa proses pengovulan, cyst terbentuk apabila telur cuba dikeluarkan. Proses tersebut mengambil masa antara 4 – 6 minggu. Sista ini jarang merembeskan hormon. Sista folikel dan korpus luteum – sista folikel terbentuk apabila folikel yang menghasilkan telur dalam ovari membesar dan dipenuhi cecair. Sista korpus luteum merupakan jisim tisu berwarna kuning yang terbentuk daripada folikel selepas proses pengovulan. Sista jenis ini timbul dan hilang setiap bulan. Ia dikaitkan dengan fungsi normal ovari. Sista yang abnormal atau sista neoplasma – Ia terjadi kesan dari pertumbuhan sel dan kebanyakannya merupakan ketumbuhan benigna. Dalam beberapa kes tertentu, ianya boleh menjadi kanser. Sista yang abnormal ini memerlukan rawatan perubatan dari doktor. Ini termasuklah:

Dermoid cyst – mengandungi pelbagai jenis tisu seperti bahan-bahan lemak, rambut, gigi, serpihan tulang dan tisu rawan.

Ovari polisistik – disebabkan oleh timbunan sista-sista kecil yang berganda menyebabkan berlakunya ketidakseimbangan hormon. Ini akan menyebabkan berlakunya haid yang tidak teratur, timbulnya bulu-bulu roma di badan dan ketidaksuburan.

IKLAN

Rawatan

Ianya bergantung kepada saiz dan jenis cyst bergantung kepada umur iaitu samada anda dalam usia reproduktif atau menopause.

Adakalanya, cyst akan hilang begitu sahaja tanpa dirawat. Sekiranya gejala kesakitan dikesan oleh pesakit, rawatan awal dapat dilakukan seperti pembedahan kecil seperti laparoscopy dapat dilakukan. Harus diingat bahawa kadangkala ianya tidak mempunyai sebarang simtom iaitu keadaan yang dikenali sebagai asimptomatik sehingga pesakit menjalani ujian perubatan (ultra sound atau penyiasatan pemeriksaan yang lain).

Ada beberapa kes di mana ovari perlu dibuang yang membabitkan tiub fallopian dan juga rahim. Ianya bergantung kepada tahap cyst tersebut dan hasil analisa daripada pemeriksaan lanjut, doktor dapat merumuskan rawatan yang bersesuaian dengan tahap kritikal sesuatu kes cyst tersebut.

IKLAN

Tanda-tanda cyst

Lazimnya tidak memberikan sebarang gejala. Ada beberapa kes di mana pesakit mempunyai salah satu atau beberapa gejala termasuklah :

  • Muntah dan loya
  • Sakit perut
  • Perut terasa buncit, tidak selesa dan cepat kenyang
  • Sukar atau kerap kencing
  • Rasa berat pada ari-ari
  • Sakit semasa hubungan kelamin (wanita yang telah berkahwin)

Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketulan pada bahagian bawah perut.

Segera berjumpa doktor andai anda tidak pasti samada anda atau ahli keluarga mempunyai cyst. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati tetapi jika dikesan lebih awal ianya dapat mengelak daripada keadaan menjadi lebih parah dan bahaya seperti kanser kerana ianya tidak memilih usia. Lakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin agar kesihatan anda atau ahli keluarga sentiasa berada dalam keadaan optimum.

Baca Perkongsian Gadis Berusia 11 Tahun Yang Disahkan Mempunyai Dermoid Cyst Sebesar Limau Gedang (Grapefruit)

Kredit: Dr Pravin Peraba, Metro IVF

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI