jenis kulit kering

Khas buat bakal pengantin jenis kulit kering, anda patut mengambil tahu tentang bahan set penjagaan wajah yang diguna untuk elakkan berlakunya breakout sebelum naik atas pelamin.

Haa… nak menjaga kulit kering ni bukan sahaja tentang menggunakan produk penjagaan wajah untuk sentiasa lembap, tetapi juga patut tahu memilih produk bahan yang selamat untuk digunakan.

Bakal Pengantin Jenis Kulit Kering, Elakkan Bahan Ini Dalam Set Penjagaan Wajah!

Bakal Pengantin Jenis Kulit Kering, Elakkan Bahan Ini Dalam Set Penjagaan Wajah!

Ini kerana tidak semua bahan dalam produk penjagaan kulit sesuai digunakan pada jenis kulit ini dan ketidakserasian ini berpotensi menyebabkan kerengsaan pada kulit yang pada mulanya kering.

1.Paraben

Kemudian terdapat paraben. Paraben adalah bahan yang boleh menyebabkan produk penjagaan kulit tahan lebih lama. Selain itu, ramuan ini juga dikatakan mampu menghalang pertumbuhan mikrob dalam produk penjagaan kulit.

IKLAN

Malangnya, apabila digunakan pada orang yang kulitnya diketahui kering, paraben ini boleh menyebabkan tindak balas seperti kerengsaan dan alahan.

2.Fragrance

Bakal Pengantin Jenis Kulit Kering, Elakkan Bahan Ini Dalam Set Penjagaan Wajah!

Jika anda terhidu bau yang menyegarkan semasa menggunakan produk penjagaan kulit, itu tanda produk tersebut mengandungi pewangi. Walaupun baunya menyegarkan, bahan ini boleh merengsakan kulit kering dan menyebabkan jerawat.

IKLAN

3.Glycolic Acid

Asid glikolik adalah bahan aktif yang biasa digunakan untuk membuang sel kulit mati supaya kulit kelihatan lebih berseri. Selain itu, asid glikolik juga dapat memastikan kulit kelihatan lebih licin dan pori-pori menjadi lebih kecil.

Namun orang yang mempunyai kulit kering tidak digalakkan menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi asid glikolik kerana tahap ini dikatakan boleh merengsakan kulit. JAdi semak dulu sebelum guna ya!

IKLAN

4.Salicylic acid

Asid salisilik ini mempunyai banyak manfaat kulit seperti: B. melawan jerawat dan keradangan serta mengurangkan minyak berlebihan pada kulit. Malangnya, kandungan ini boleh menyebabkan kulit kering.

@sue.aini Muka kering bukan salah pelembab, tapi CLEANSER. Tukar ke cleanser gentle balanced ph dan jenis tidak beri muka tegang. Tukar dan Guna cleansing milk. #sueainieducate #sueainitips #skincareguru #sueaini #skinguru #cleansingmilk ♬ original sound – Pejuang Sunscreen & Retinol

Jadi jika mempunyai kulit kering, anda harus mengelakkan produk penjagaan kulit yang mengandungi asid salisilik.

Kredit video: sue.aini

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI