Kuih pepudak atau tepung torak ini merupakan kuih tradisi popular kaum Banjar. Kuih ini cukup enak dengan rasa lemak manis dan sesuai dibuat minum petang.
Ikuti perkongsian resipi daripada Are-da Tulip ini.
Bahan :
Ads
Sekampit tepung beras
2 biji Kelapa – ambil santannya
2 cawan Gula – boleh kurangkan ikut kesesuaian masing-masing
Ads
Secubit garam – untuk rasa lemak
10 helai daun pandan – kisar dengan semangkuk air bekas aiskrim
Ads
Cara :
Masak santan yang dicampur dengan perahan air daun pandan, gula dan garam. Apabila mendidih, tutup api. Biarkan suam sebentar dalam 30 minit.
Selepas itu, bancuh dengan tepung beras sedikit demi sedikit sehingga habis.
Masukkan adunan dalam jag dan tuangkan ke dalam corong daun pisang yang sudah digulung.
Akhir sekali, masukkan ke dalam air rebusan dan biarkan sehingga masak.
Hari ini sudah masuk hari ke-19 kita menyambut bulan Ramadan. Tentu para isteri sudah kehabisan idea untuk memasak hidangan berbuka puasa. Semua resipi sudah dicuba.
Apa kata kita cuba buat corndog versi mini yang dikongsi oleh Alia Nella menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN). Menu ini sesuai dijadikan kudapan untuk berbuka puasa.
*****
CORNDOG VERSION MINI
Sesuai untuk kudapan berbuka puasa..kita buat version mini sebab time berbuka banyak lagi makanan lain yang nak dimakan juga. Dan bila buat mini version ni..akan dapat banyak..jadi nya boleh simpan untuk digoreng masa sahur,jadikan sebagai penarik untuk anak-anak bangkit bersahur.
Bahan-bahan:
Roti (roll kan bagi nipis, supaya senang gulung)
Sausage (dh direbus siap-siap dan potong pendek, 1 sausage tu alia kerat jadi 4 ketul)
Mozarella Cheese (Alia kerat kiub2 petak kecik macam dalam contoh gambar tu)
Cheese Slices (ni nak letak pun boleh, nak letak pun boleh. Tak kisah apa-apa brand)
Tepung Gandum + Air – agak-agak je..tapi pastikan jangan ceroi sangat. Buat pekat-pekat. (Digunakan sebagai pelekat & katup bahagian yang ada cheese)
Breadcrumb (alia guna version white breadcrumb@japaneese breadcrumb)
Seperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
Bawang kecil + besar
Halia
Lengkuas
Bawang putih
Serai
Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
Cili kering – 15 tangkai
1 sudu rempah daging (optional)
1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
Daun kunyit
2 sudu kerisik
1 kotak santan
Gula merah (optional)
2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Penggunaan botol dalam idea memberi cenderahati tampak eksklusif dan ringkas. Tak perlu nak hias berlebihan dan hanya mengikut tema yang anda inginkan.
Bahan-Bahan:
• Kain renda
• Kain organza
• Botol
• kacang hijau
• Tag nama
• Tali guni berwarna putih
• Gunting
Langkah-Langkah:
1. Potong kain renda membentuk segi empat mengikut ukuran yang sesuai untuk penutup botol.
2. Selepas itu potong tali guni secukupnya.
3. Isi kacang hijau ke dalam botol sehingga penuh.
4. Selepas menutup botol, ambil kain renda dan lapik ke atas kain organza yang turut dipotong saiz yang sama.
5. Akhir sekali, ambil tali kemudian ikat dengan kemas pada penutup.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download
sekarang!
Setiap pasangan pasti mengimpikan hari bahagia yang diingati sepanjang hayat. Momen dua hati disatukan dalam suasana indah, bersama keluarga dan rakan tersayang sudah tentu...