Agar kita diberikan banyak harta yang membawa keberkahan dalam hidup dan juga diberikan panjang umur dalam ketaatan, kita dianjurkan untuk memperbanyak doa berikut;

اللَّهُمَّ أكْثِرْ مَالِي، وَوَلَدِي، وَبَارِكْ لِي فِيمَا أعْطَيْتَنِي وَأطِلْ حَيَاتِي عَلَى طَاعَتِكَ، وَأحْسِنْ عَمَلِي وَاغْفِرْ لِي

Allahumma aktsir mali wa waladi wa barik li fima a’thoitani wa athil hayati ‘ala tho’atik wa ahsin ‘amali waghfirli.

“Ya Allah, perbanyaklah harta dan anakku serta berkahilah karunia yang Engkau berikan padaku. Panjangkanlah umurku dalam ketaatan pada-Mu dan baguskanlah amalku serta ampunilah dosa-dosaku.”

Doa ini bersumber dari dua hadis. Hadis pertama riwayat Imam Bukhari dari Anas bin Malik, bahwa ibunya, Ummu Sulaim berkata;

يَا رَسُولَ اللَّهِ، أَنَسٌ خَادِمُكَ ادْعُ اللَّهَ لَه،ُ قَالَ: اللَّهُمَّ أَكْثِرْ مَالَهُ وَوَلَدَهُ، وَبَارِكْ لَهُ فِيمَا أَعْطَيْتَهُ

Wahai Rasulullah, Anas adalah pelayanmu. Doakanlah kepada Allah untuknya. Kemudian Nabi Saw berdoa, ‘Allohumma aktsir malahu wa waladahu wa barik fima a’thoithu (Ya Allah, perbanyaklah harta Anas dan anaknya dan berkahilah karunia yang Engkau berikan padanya.’”

Hadis kedua disebutkan oleh Ibnu Abi Khaitsamah dari Anas bin Malik, dia berkisah;

ذَهَبَتْ بِي أُمِّي إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، فَقَالَتْ : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، خُوَيْدِمُكَ ادْعُ اللَّهَ لَهُ ، قَالَ اللَّهُمَّ أَكْثِرْ مَالَهُ ، وَوَلَدَهُ ، وَأَطِلْ عُمْرَهُ ، وَاغْفِرْ ذَنْبَهُ

“Ibuku pergi bersamaku menuju Rasulullah saw. Kemudian ibuku berkata kepada Rasulullah saw, ‘Wahai Rasulullah, pelayan kecilmu, doakanlah kepada Allah untuknya. Kemudian Rasulullah saw berdoa; Allohumma aktsir malahu wa waladahu wa athil ‘umrohu waghfir zanbahu.’”

Doa pengasih sering dibaca oleh setiap orang untuk mengikat rasa kasih dan sayang antara sesama manusia. Terutamanya pengikat kasih antara suami dan isteri supaya pasangan sentiasa sayang apabila dekat dan semakin rindu apabila berjauhan. Namun begitu, doa pengasih bukan sahaja dipakai untuk suami isteri, bahkan jua boleh dibaca tujuan untuk mendapat kasih sayang dari majikan, rakan sekerja dan ahli kaum keluarga sendiri.

Berdoa Untuk Kesihatan Dan Kesejahteraan Suami Dengan Surah Al-Syura, Surah Taha, Surah Al-Qadr
.

Kelebihan & Tips Mengamalkan Doa Pengasih

Setiap pasangan menginginkan rumah tangga yang harmonis dan bahagia sehingga ke syurga. Akan tetapi, kadangkala ujian badai yang melanda yang membuatkan pasangan rasa goyah, lebih teruk lagi bila ada rasa ragu-ragu dengan pasangan sendiri atau sengaja mencari pasal untuk bergaduh!

Sebagai orang Muslim sejati, apa yang kita perlu buat adalah berusaha untuk sentiasa jatuh cinta setiap hari pada pasangan suami atau isteri, bukan sahaja usaha untuk ambil hati pasangan kita, tapi doa pengasih juga perlu diamalkan supaya pasangan sentiasa lembut hati dan sayang akan diri kita. Bagi pasangan yang ada sifat tidak penyabar, panas baran ego serta keras hati, seeloknya baca doa pengasih dan sembur sapu di mukanya supaya cepat sejuk.

Sebagai orang Islam, wajiblah kita mempercayai apa yang terkandung dalam Al-Quran dan Al-Sunnah kerana ia merupakan panduan hidup manusia. Di dalam Al-Quran ada pelbagai doa yang boleh diamalkan untuk merapatkan lagi hubungan sesama manusia seperti suami isteri, rakan dan kekeluargaan.

IKLAN

Doa merupakan senjata umat Islam, dengan doa juga boleh mengubah takdir hidup kita, asalkan kita yakin dengan doa yang ada di dalam kitab suci Allah itu. InshaAllah pertolongan Allah itu ada buat hambaNYA yang ikhlas meminta-minta padaNYA. Ini kerana, Allah itu Maha Berkuasa, DIA menciptakan manusia dengan sempurna dan hidup dalam kasih sayang. Jadi, jika anda mahu hidup anda diberkati, diredhai dan bahagia sampai ke syurga, mari kita amalkan doa pengasih yang ada di beberapa surah dalam Al-Quran.

Perkara paling penting sekali, niat untuk amalkan doa pengasih ni perlulah niat yang baik, seperti niat nak pikat hati pasangan anda, tambahan lagi boleh diamalkan jika pasangan dalam keadaan marah atau jenis cepat melatah dan naik angin. Lumrah manusia lah kan, setiap orang mempunyai perangai lain-lain dan tidak sama. Tapi siapa tahan jika pasangan asyik naik angin atau pemarah walaupun kadangkala Cuma benda kecil sahaja.

Namun begitu, di dalam rumah tangga ini, ada pasang surutnya. Bak kata pepatah “sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri”. Biasalah kan, dalam rumah tangga ni ada pergaduhan, merajuk atau bermasam muka. Tetapi, pasangan juga perlu bijak kawal perasaan marah supaya tidak mengeluarkan bahasa kesat atau perkataan cerai berai.

Apabila marah, syaitan sentiasa bersorak gembira supaya suami isteri menjadi hubungan yang renggang sehingga bercerai. Jadi perkara ini sebaiknya dielakkan, lembutkan hati pasangan yang sedang marah itu dengan doa nabi yusuf. Mana tahu dengan izin Allah, hati yang marah membara itu boleh cool!

Apabila kita mengamalkan ayat pengasih ini, bersungguh-sungguh lah berdoa pada Allah dan memuji-memuji keagungan Tuhan semesta alam ini, Allah maha mendengar, asalkan di hati kita sentiasa ikhlas. Tambahan lagi, bila diamalkan doa pengasih ini, ia akan membuatkan wajah berseri-seri dan canti. Pasangan pula jadi suka memandang wajah kita dan tak putus-putus menatap wajah kita. Bukan sahaja lembut hati, malah ini akan membuatkan jiwa menjadi tenang untuk menghadapi liku-liku rumah tangga bersama suami atau isteri anda!

Contoh Doa Pengasih Suami Isteri
Di sini terdapat beberapa contoh doa pengasih untuk anda mengikat kasih sayang pasangan anda supaya pasangan sentiasa jatuh cinta pada anda!

Seeloknya bacalah ayat doa pengasih ini setiap hari sebagai rutin wajib anda demi menjaga keharmonian rumah tangga anda bersama si dia yang tercinta! Semoga dengan doa pengasih ini menjadikan apa yang dihajati menjadi kenyataan dan rumah tangga sejahtera bahagia selalu.

Berdoa Untuk Kesihatan Dan Kesejahteraan Suami Dengan Surah Al-Syura, Surah Taha, Surah Al-Qadr
.

1. Surah Al-Syura (ayat 19)
Surah Al-Syura (ayat 19)

Terjemahan Surah Al-Syura (ayat 19)

IKLAN

Amalkan baca ayat pengasih dalam surah Al-Syura ayat 19 ini untuk melembutkan hati pasangan anda. Seeloknya amalkan setiap hari selepas solat. Ia akan mengikat cinta dan kasih sayang anda. InshaAllah niat yang baik Allah permudahkan. Selamat beramal!

2. Surah Taha (Ayat 1-8)
Surah Taha (Ayat-1-8)

Untuk jadikan rumah tangga sentiasa gembira bukannya mudah, perselisihan faham perkara biasa. Kadangkala ego menguasai diri pon akan mengeruhkan lagi keadaan dengan pasangan kita tu!

Jadi, Surah Taha ayat 1-8 juga elok diamalkan untuk dijadikan sebagai doa pengasih. Sebaiknya anda hafal surah ini kerana ayat ini ayat yang pendek sahaja dan mudah untuk dihafal. Ia juga boleh melembutkan hati pasangan dan setiap orang yang melihat anda. Orang akan senang hati dan selesa apabila bersama dengan anda.

3. Surah Taha (Ayat 39)
Surah Taha (Ayat 39)

Terjemahan Surah Taha – (Ayat 39)

Ayat pengasih dalam surah taha ayat 39 adalah tentang Nabi Musa, iaitu apabila setiap orang memandang Nabi Musa, maka mereka akan merasa sayang kepadanya. Jadi, ayat ini juga sesuai digunakan kepada pasangan suami isteri untuk membuatkan pasangan anda suami/isteri terpikat pada anda.

Amalkan membaca ayat ini setiap hari lebih kurang 3 kali sehari. Untuk menambahkan lagi kasih sayangnya terhadap anda, lebih baik dibaca semasa anda masak atau hembus di dalam makanan yang anda hidangkan kepadanya. Selain itu, cara lain anda baca ayat ini dan sapu pada ubun-ubunnya dan mukanya. Niat dan doa pada Allah SWT untuk membuatkan pasangan anda sejuk hati dan cinta pada anda.

Berdoa Untuk Kesihatan Dan Kesejahteraan Suami Dengan Surah Al-Syura, Surah Taha, Surah Al-Qadr
.

IKLAN

4. Surah Ali-Imran (Ayat 31)
Surah Ali-Imran (Ayat 31)

Terjemahan Surah Ali Imran (Ayat 31)

Setiap ayat pengasih ada kelebihan yang tersendiri, kita yang mengamalkannya seharusnya pasangkan niat yang betul untuk berdoa pada Allah. Setiap doa dan niat yang baik itu, Allah akan dengar supaya DIA memperkenankan setiap permintaan hambaNYA ini. Oleh itu, ayat pengasih dari surah Ali-Imran ayat 31 ini boleh dibaca setiap hari.

Amalkan membaca ayat ini semasa anda ingin mengurut leher,badan, pinggang dan leher suami anda. Niat pada Allah agar suami anda sentiasa menyayangi anda sampai bila-bila. Moga dengan amalan ayat ini akan membuatkan suami anda tidak pandang dan tidak cari perempuan lain! InshaAllah, yakin dengan kuasaNYA moga makbul apa yang dihajati.

5. Surah Al-Qadr
Surah Al-Qadr

Surah Al-Qadr bermaksud kemuliaan. Dinamakan Al-Qadr kerana menunjukkan Al-Quran diturunkan pada malam lailatul qadar. Surah ini adalah surah yang boleh diamalkan sebagai ayat pengasih. Seeloknya baca ayat ini dan sapu pada ubun-ubun isteri atau suami anda. Anda juga boleh membaca ayat ini semasa bersetubuh.

Ia akan membuatkan hubungan anda bersama pasangan dalam keadaan baik, tenang, romantik dan berkasih sayang. Amalkan setiap hari ayat ini dan niat ikhlas supaya hubungan rumah tangga bahagia kekal abadi. Dengan izin Allah, Allah akan kabulkan doa anda nanti.

6. Surah Al-Insyirah
Surah Al-Insyirah

Setiap rumah tangga mahu disayangi dan dicintai selalu. Apatah lagi seorang isteri yang jiwa lembut dan sentiasa nak perhatian suami! Untuk menambat hati suami setiap hari, cuba amalkan surah Al-Insyirah ini selepas solat.

Baca sambil tadah tangan dan tiup sapu ke seluruh wajah anda. Sambil baca, niat supaya suami pandang anda dengan rasa yang tenang dan sayang anda. Dengan izin Allah yang Maha Berkuasa, suami anda akan sayang selalu! Cuba amalkan selalu ya..

7. Surah Ali-Imran (Ayat 200)
Surah Ali-Imran – (Ayat 200)

Terjemahan Surah Ali-Imran – (Ayat 200)

Kadangkala dalam rumah tangga, ada juga terdapat isteri yang suka keluar rumah tanpa minta izin pada suaminya terlebih dahulu, sedangkan ianya wajib untuk minta izin!

Jadi jika anda sebagai suami mahu isteri lembut hati, amalkn ayat pengasih surah Ali Imran ayat yg ke 200 ini, ini akan membuatkan isteri menjadi lembut hati, dengar kata dan pergi mana-mana sudah tentu dia akan minta izin pada anda.

GAMBAR : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI