berebut balik kampung

Berebut balik kampung, tiap kali raya gaduh! Itulah satu masalah pasangan suami isteri, nak beraya rumah orang tua dulu atau rumah mak mentua. Masing-masing tak nak mengaku kalah.

Lagi parah, kalau mak mentua masuk campur sama. Siap ugut, kalau tak balik raya, jadi anak derhaka! Bersambung gaduh lah pasangan suami isteri, kalau dah bertahun kahwin mungkin akan makin mengalah. Yang baru kahwin tu, faham-faham saja lah.

Tak Balik Raya, Jatuh Talak!

Berebut Balik Kampung, Tiap Kali Raya Mesti Gaduh!

Inilah yang paling menyedihkan bila ada suami sanggup ugut dengan menjatuhkan talak pasal isteri jika tidak balik beraya di rumahnya.

Walaupun boleh saja isteri taat tapi kesan dalamannya hanya Allah yang tahu. Sebagai suami pula, janganlah sampai begitu lakukan kepada isteri semata-mata nak isteri ikut perintahnya.

Perkongsian daripada Nur Aqidah Mawardi ini, turut menekankan tentang cara mak mentua supaya bertoleransi pada pasangan anaknya.

Hukum asal: WAJIB SEORANG ISTERI TAAT KEPADA PERINTAH SUAMI SELAGI TIDAK BERCANGGAH DENGAN SYARA’

IKLAN

Cuma…..

Janganlah sampai nak jatuh talak jika isteri membuat permohonan dan keizinan nak balik rumah mak dia.

Berebut Balik Kampung, Tiap Kali Raya Mesti Gaduh!

Wahai segelintir suami, anda berkahwin dengan anak orang. Bukan anak buluh betung. Anda sepatutnya kena mainkan peranan bercakap dengan ibu kalian tanpa membabitkan isteri.

Seperti contoh “mak, abang raya pertama baru balik kampung yer, sebab tahun ni abang teringin nak raya dengan mentua abang” ….

IKLAN

Bila cakap macam ni, mak anda akan lebih faham sebab sebagai ibu pasti nak anak dia bahagia.

Anak Raikan Pasangan

Wahai para ibu yang dah punya menantu. Ketahuilah anak kita dah berkahwin dengan anak orang lain. Jadilah ibu yang support untuk anak-anak meraikan pasangannya.

Andai satu hari, anak perempuan kita diperlakukan sedemikian rupa, apa perasaan kita? Jika kita perlakukan menantu ”BURUK” , ingat!

Kita ada anak perempuan atau adik perempuan atau saudara perempuan. Allah Maha Adil.

IKLAN

Begitu juga suami, jangan tanya kenapa andai satu hari anak perempuan mu menjadi hamba abdi suaminya kita kamu perlakukan isteri mu lebih teruk dari hamba abdi.

Jangan mudah-mudah labelkan anak kita anak derhaka, parah hidup anak tu nanti.

Berebut Balik Kampung, Tiap Kali Raya Mesti Gaduh!

Bertoleransilah, berlapang dadalah. Kita sama-sama azam, bila jadi menantu atau mentua atau apa sahaja peranan, kita usaha untuk jadi yang baik semampunya tapi jangan sampai “makan diri” … minta agar kita semua dipelihara oleh ALLAHU YA HAFI.

Apa pun, kalau ada masalah bab balik raya, berbincanglah elok-elok. Amalkan sikap toleransi dan fikir juga perasaan mak ayah masing-masing. Semoga kita mampu membuat keputusan terbaik demi menjaga hati orang tua di kampung.

Sumber: Nur Aqidah Mawardi

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI