Pakar mengatakan jika aktiviti berkebun mengajar seseorang untuk mengenali dan memahami kehidupan. Berkebun memberi manfaat dalam mengawal stress dan kemurungan dalam kehidupan seseorang. Berkebun atau menanam tananam direalisasikan tidaklah dapat menanggalkan tekanan dalam kehidupan secara perlahan.

Tetapi, persekitaran hijau dan segar dapat menenangkan minda seseorang. Kewujudan persekitaran yang sihat juga dapat memberikan melancarkan oksigen yang baik kepada tubuh dan otak supaya tubuh menjadi lebih sihat dan bahagia.

Berkebun Mampu Turunkan Risiko Tekanan Stress

IKLAN

Seorang tukang kebun yang memulakan Joe Gardener, Joe Lamp’l, mendedahkan bahawa melalui aktiviti berkebun seseorang dapat memahami bagaimana cara untuk belajar dan berkembang tentang kelainan dan kehidupan.

IKLAN

Dari berkebun, seseorang boleh belajar banyak perkara termasuk kegagalan. Dari kegagalan itu, seseorang akan membetulkan segala-galanya agar dia tidak gagal lagi. Inilah yang kemudiannya menyokong seseorang yang tidak terlalu tertekan dan kemurungan dengan memahami kegagalan dalam hidupnya termasuk kegagalan ketika dia sedang berkebun.

IKLAN

Apabila berkebun, ada kebahagiaan yang dirasakan oleh seseorang. Kebahagiaan ini yang membimbingnya untuk mengelakkan tekanan stres dan kemurungan. Jika anda ingin bebas daripada tekanan atau kemurungan, mulalah dengan aktiviti berkebun atau melakukan aktiviti positif yang lain.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI