Tugasnya menjadi kakak sulung bukanlah tugas yang mudah. Walaupun terpaksa mengalah dalam banyak hal dan perkara, namun anda tetap mempunyai banyak kelebihan.

Sikapnya yang matang dan berdikari itu banyak membuatnya terlihat sempurna di mata seorang lelaki. Ini 7 sebab kenapa anak sulung perempuan menjadi idaman setiap lelaki.

1. Anda seorang yang jujur

Hal ini kerana anda selalu berlaku jujur terhadap kedua ibu bapa, jadi jujur adalah sifat neutral yang anda miliki. Inilah sebabnya anda menjadi sebab kenapa dan sesuai menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana. Siapakah yang tak mahu seorang isteri yang jujur kan?

2. Anda bersifat optimis dan berdikari

Walaupun dilahirkan sebagai anak perempuan sulung, anda mempunyai tubuh badan yang kuat dan berdikari. Anda bukan sahaja dapat membela nasib anda sendiri bahkan dapat membela nasib adik-adik anda serta keluarga anda. Sebab itulah anda menjadi idaman lelaki.

IKLAN

3. Anda seorang perempuan yang selalu melindungi adik-beradik

Perempuan itu diperlukan bukan sahaja untuk kecantikan secara fizikal sahaja, namun faktanya lebih gemar bersama lelaki yang kuat dan berdikari. Oleh kerana anda anak sulung, anda memiliki tanggungjawab untuk menjaga adik-beradik selain mampu menjaga diri sendiri sekali gus mengurus hal ehwal adik-beradik.

4. Anak perempuan sulung biasanya pandai memasak

Sudah pasti anda biasa memasak dan membuat kuih-muih untuk adik-beradik atau orang tua. Sifat ibu yang menjaga keluarga cenderung untuk dimiliki oleh anda. Bukan sahaja kelebihan memasak, selari dengan sifat lembutnya juga membuatkan anda menjadi isteri idaman pada amnya.

IKLAN

5. Anda pendengar yang baik

Oleh sebab anda sudah terbiasa mendengar celoteh-celoteh daripada adik-beradik, maka jelas sekali bahawa anda adalah pendengar yang baik. Anda juga mendengar keluhan kisah adik-beradik dan tidak jarang memberikan adik anda untuk jalan keluar. Bukan sahaja pendengar yang baik, anda juga dianggap isteri idaman kerana kemampuan anda untuk mengendalikan segala situasi masalah.

6. Anak sulung perempuan merupakan calon ibu yang baik

Macam mana tidak menjadi isteri idaman? Anda kan sebagai anak sulung perempuan yang sudah terbiasa menjaga adik-beradik. Anda selalu membantu ibu membuat kerja-kerja rumah di saat ibu menguruskan adik-beradik yang lain. Apabila terbiasa dengan menjaga orang lain maka jelas anda mempunyai peribadi yang bertanggungjawab.

IKLAN

7. Anak sulung perempuan terkenal dengan kerajinannya

Anda selalu membantu ibu bapa membersihkan rumah di saat ibu bapa keluar atau pergi berkebun di belakang rumah. Anda melakukannya dengan ikhlas dan bersemangat kerana anak sulung perempuan juga adalah tumpuan keluarga. Ini membuktikan anda seorang anak yang rajin yang tidak harus diperlekehkan.

Kepada anak perempuan yang sulung, anda sangat beruntung dapat menjadi isteri idaman setiap jejaka di luar sana!

Sumber: life.idntimes.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI