Kadang-kadnag kita ni menjadi terlalu ramah sampai ada orang yang rasa kurang selesa. Tak kisah jika hendak mengambil tahu sedikit hal orang lain apatah lagi kaum keluarga dan sahabat handai. Tetapi perlu juga mengambil kira sensitiviti dan penerimaan orang lain.

 

 

Sebab itu kita perlu banyak belajar tentang adab. Membaca gerak tubuh orang juga membolehkan anda tahu bagaimana penerimaan seseorang terhadap persoalan yang dilontarkan. Sebagai manusia, kita kan memang akan menunjukkan pelbagai ekspresi. Jadi jaga-jaga dengan ekspresi itu ya.

 

  1. Jangan call seseorang berturut-turut. Kalau tidak berjawab, maknanya mereka sedang buat sesuatu yang penting. Mesej selepas itu dan tanya bila masa sesuai untuk call.

 

IKLAN

2. Jangan sesekali pesan menu yang mahal bila ada orang belanja. Lebih molek, minta orang yang belanja pilihkan menu. Sensitif terhadap orang yang belanja.

 

3. Jangan lah bertanya soalan janggal seperti, “Oh, belum kahwin ya? Umur sudah berapa ni?”, atau “Belum ada anak ya? Kan dah lama kahwin?”, “Kenapa belum beli rumah?”. Itu hal peribadi. Tidak perlu ditanya. Bukan hal kita.

 

4. Selalu buka dan pegangkan pintu untuk orang dibelakang kita, terutamanya warga tua atau ibu sedang dukung anak. Tidak rugi bantu mudahkan orang lain.

IKLAN

 

5. Berhati-hati dalam bergurau. Tidak semua orang boleh terima cara kita. Kalau orang tidak suka, hentikan. Jangan diulang lagi.

 

6. Bila terima mesej, balas walaupun terlambat atau sedang sibuk. Ingat, bukan kita sahaja sibuk. Bila sudah lapang, tetap balas dan mohon maaf atas kelewatan.

IKLAN

 

7. Beri pujian di khalayak, tetapi beri kritikan secara peribadi dan tersendiri. Niat untuk menambah baik, bukan mengaibkan.

 

8. Jangan buat perancangan di depan mereka yang tidak terlibat atau tidak dijemput sekali. Kalau sudah terbagi tahu, eloklah jemput terus.

 

9. Hormati seseorang pada nilainya, bukan jawatan atau posisi. Seorang tukang cuci layak dilayan sama seperti seorang CEO. Mereka sama-sama manusia. Layanan kita yang penuh adab adalah cerminan nilai dalam diri kita.

Kredit: Facebook Rahsia Kahwin Muda

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI