5 best places to experience fall in New York State (23)

7 PERKARA ‘HAVE TO DO’ UNTUK JODOH DATANG DEKAT

Bila Hargai Mak Ayah, Jodoh Pun Datang Cepat Dan Pantas

#1-Hargai Ayah & Ibu.

Setiap agama di dunia ini melarang seorang anak menderhaka kepada ayah dan ibu. Perbuatan tersebut sangat dikeji Tuhan dan tidak berperikemanusiaan di mata manusia.

Nabi S.A.W bersabda:

“Semua dosa akan ditangguhkan pembalasan sampai nanti hari kiamat kecuali derhaka kepada ibu atau bapa, maka sesungguhnya Allah akan segerakan pembalasan kepada pelakunya dalam hidupnya (di dunia) sebelum dia meninggal dunia.”
(HR Hakim)

Wajib untuk kita memuliakan kedua-duanya, tanpa mengira kecukupan yang diberikan oleh mereka semasa membesarkan kita.

Semasa kita kecil dan masih lagi bersekolah, merekalah yang menjadi pelindung, penjaga dan penghibur hati kita. Sekarang sudah sampai masanya untuk kita ambil alih tanggungjawab tersebut dan berbakti kepada mereka.

Insha Allah, jika dengan ayah dan ibu kita hormat, jaga hati dan perasaan mereka maka Allah Ya Rozzaq akan memperluaskan lagi rezeki untuk kita. Jodoh yang cepat dan baik itu juga rezeki dari Allah.

Bila Hargai Mak Ayah, Jodoh Pun Datang Cepat Dan Pantas

#2-Hati yang Baik akan Menarik Jodoh yang Baik-baik

Bagaikan magnet. Gelombang yang di pancarkan, itulah yang akan menarik perkara di sekelilingnya.

Begitulah jua hati kita. Hati yang baik akan menarik sifat yang baik-baik dan positif seperti kasih sayang, kesabaran, kecintaan dan kehormatan. Tak mustahil jodoh yang baik juga akan datang pada kita.

Hati adalah raja segala-galanya. Baiknya hati, maka insha Allah akan lebih mudah untuk kita menemui kebahagian. Jadi, bersihkan hati dan tambahkan iman dahulu ya sahabat-sahabat.

IKLAN

#3-Tingkatkan Kualiti Diri

Dalam menjemput jodoh, kualiti pada diri adalah satu hal yang memang orang akan pandang. Bonus jika ada diantara sifat peribadi anda merupakan kriteria yang si dia cari selama ini.

Setiap manusia diciptakan dengan sebaik-baik kejadian. Ayuh! Kita tingkatkan kualiti diri dan baiki kelemahan diri. Contohnya tingkatkan kualiti pada penampilan. Jaga penampilan dan auratnya. Biar sedap mata memandang.

#4-Cantikkan Bahasa dan Gaya Pertuturan

Cara pertuturan kita menjadi halwa telinga pada yang mendengar.

Cantikkah jika bahasa yang keluar dari mulut seseorang itu seperti ‘bodoh’ atau ‘sial’ ? Orang yang mendengar pun berasa tidak selesa apatah lagi orang yang ditujukan perkataan tersebut kepadanya. Pasti banyak terasa hati dan pendam perasaan.

Ingat tak diatas tadi kita cerita mengenai hati yang baik akan menarik benda-benda baik dari sekeliling. Jadi cantikkan dan sedapkan sikit bahasa pertuturan anda supaya mudah untuk komunikasi berlaku.

IKLAN

Gaya bercakap yang kasar dan keras tidak begitu ketara masalahnya. Insha Allah sedikit-sedikit boleh berubah apabila bertemu pasangan yang gaya bercakap sebaliknya. Kalau tak berjaya, tak nampak tanda-tanda dia akan berubah anda perlu ambil langkah yang bijak sikit dengan balas percakapannya mengikut gaya dia. Kadang-kadang langkah sebegini adalah cara kita memberi teguran terhadap dia.

Bila Hargai Mak Ayah, Jodoh Pun Datang Cepat Dan Pantas

#5-Banyak-banyakkan Perihatin

Anda hidup dalam sebuah komuniti masyarakat. Selain tanggungjawab pada ibubapa dan keluarga, tuntutan tanggungjawab anda juga ada pada masyarakat.

Keprihatinan anda pada persekitaran dan masyarakat seperti tolong-menolong akan memudahkan pergaulan sosial anda. Insha Allah, selepas berkahwin anda akan mudah menyesuaikan diri dan beramah mesra bersama keluarga mertua.

Mana tahu, sifat keprihatinan anda menjadikan ramai yang selesa bersahabat dengan anda dan akan ada yang merisik bertanya tentang anda.

#6-Bangkit dari Kekecewaan dan ‘Move On’

Ada satu cerita, mereka kata kita hanya benar-benar jatuh cinta dengan tiga orang yang pernah hadir dalam hidup kita.

IKLAN

Yang pertama: Ini kisah cinta zaman persekolahan, masing-masing begitu muda. Cinta ini membuatkan kita tidak peduli dengan pandangan orang lain kerana cinta kita lebih penting.

Yang kedua: Cinta kali ini penuh drama dan kita sangat berharap inilah cinta yang betul. Cinta kedua ini memberikan kita pengajaran tentang siapa kita dan bagaimana yang kita inginkan untuk dicintai.

Yang ketiga: Cinta ini cinta yang tidak pernah dijangkakan kehadirannya. Inilah cinta yang datang dengan mudah dan kita merasakan mustahilnya akan terjadi cinta. Tidak meletakkan harapan yang tinggi pada kriteria seseorang dan kita lebih bebas menjadi diri sendiri.

Kebenaran cerita di atas tiada siapa yang dapat pastikannya kerana setiap orang mengalami pengalaman yang berbeza. Tapi sesuatu yang pasti, selepas dikecewakan kita harus bangkit dan ‘move on’

Antara tujuh tips ‘move on’ dari si dia. Langkah pertama, refleks positif pada diri. Pejamkan mata sambil tu ‘flashback’ dan tanya diri sendiri: “Siapa anda sebelum bertemu dengan si dia”, “Bagaimana diri anda..(sambung baca disini)

#7-Beri Kasih Sayang untuk Mendapatkan Kasih & Sayang

Tip yang ketujuh ini penting sekali. Sebelum kita menerima, kita terlebih dahulu harus memberi. Memberi kasih dan sayang supaya orang sekeliling kita merasa dihargai dan disukai.

Sama seperti kita mahu dicintai Allah, kita wajib terlebih dahulu menanamkan rasa cinta kepadaNya.

Hargai seseorang yang hadir dalam hidup dengan ucapan sekurang-kurangnya terima kasih. Moga-moga kita dihindarkan dari sifat sombong dan kedekut (tidak mahu memberi, hanya tunggu untuk menerima)

Akhirnya, nak dikongsikan tip jodoh untuk sahabat semua. Setiap kali keluar rumah, selepas niatkan tujuan perjalanan kita selitkan juga niat untuk bertemu jodoh. Semoga diberikan laluan kebenaran dan cahaya petunjuk dari Allah. Insha Allah.

sumber : https://graphology.com.my/

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI