Durian bukan hanya lazat malah, buah, yang dikategori sebagai raja buah ini juga mempunyai banyak manfaat kesihatan untuk tubuh badan jika dimakan secara sederhana.

Selain kaya manfaat untuk kesihatan badan jika dimakan dengan betul, ternyata buah durian juga boleh memberi manfaat bagi kecantikan dan kesihatan kulit juga . Berikut adalah beberapa manfaat buah durian untuk kecantikan.

Buah Durian Mampu Memberi Kecantikan Pada Kulit, Ini 5 Manfaatnya!

IKLAN

Mencerahkan kulit

Kulit cerah merupakan dambaan semua wanita. Dan buah yang dapat membantu mencerahkan kulit adalah durian. Ini kerana pada buah durian terdapat vitamin C yang tinggi dan dapat berfungsi untuk mencerahkan kulit.

IKLAN

 Mencegah dan menghilangkan jerawat

Antioksidan yang terkandung dalam buah durian boleh melawan bakteria penyebab jerawat. Untuk itu, jika anda konsisten melakukan  perawatan dengan bahan dasar buah durian makan masalah jerawat akan segera diatasi.

IKLAN

Menghaluskan kulit

Kandungan vitamin E  pada durian berfungsi untuk menghaluskan kulit yang kasar. Dan hasilnya akan membuat kulit halus dan lembut.

Mengatasi noda hitam pada wajah

Noda hitam pada wajah akan dapat diatasi melalui perawatan dengan menggunakan buah durian. Cara penggunaan buah durian untuk perawatan wajah adalah dengan mencampurkan buah durian yang kuning dan matang yang sudah dipisah dari bijinya dengan 2 sendok madu. Jadikan campuran tersebut sebagai masker wajah.

Lancar

kandungan kulit Vitamin E dalam durian berfungsi untuk melicinkan kulit kasar. Dan hasilnya akan menjadikan kulit licin dan lembut.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI