Jangan terhadkan sandwich menggunakan roti biasa, cuba bereksperimen dengan pelbagai jenis roti. Untuk resepi perkongsian Puan Suhaila Kusairi, dia menggunakan roti coklat dan butterscotch.
Bahan :
Roti coklat
Roti Butterscotch
Jem Strawberry
Peanut Butter
Cara :
Rujuk gambar
Sumber : Puan Suhaila Kusairi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dadih Susu Kotak Tiga Bahan Sahaja
Tesktur dadih menggunakan susu kotak ini cukup lembut dan keenakannya sukar nak digambarkan. Rugi kalau tak cuba. Kali ini kita gunakan agar-agar tali untuk membuat dadih. Boleh dijadikan hidangan minum petang anda mahupun produk perniagaan sendiri akan datang. Kita cuba dahulu mana tahu sedap kita boleh jual untuk orang lain merasanya pula.
Bahan :
1 liter susu kotak
Agar-agar tali 20g. Guna 1/3 saja
Gula ikut kemanisan sendiri
Garam secubit rasa
1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar
Cara :
1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
2. Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa. Cukup sampai naik wap dah boleh tutup api. Cik Fieyza tunggu mendidih sikit baru tutup api.
3. Biarkan sejuk sedikit kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
4. Siap untuk ditelan.
Cik Fieyza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Serbuk Colek Ala Thai Di Rumah, Idea Untuk Makan Majlis Kahwin Nanti
Sebut je mangga, mesti ada antara kita dah mula kecur air liur. Ada suka mangga manis, ada suka yang masam. Buah mangga ni memang terkenal di negara jiran kita, Thailand. Kalau di tepi jalan di sana, memang banyak nampak orang jual buah mangga yang dah siap dipotong dan dibuang kulit. Selalunya kita boleh pilih sekali dengan pencicahnya yang pelbagai jenis.
Kadang-kadang bila kita beli buah mangga di pasar sini pun kerap juga dapat yang kurang masak. Nak makan saja memang susahlah sebab masam sangat. Jadi ramai yang suka cicah kicap pedas, cicah garam, asam dan sebagainya. Bagi yang nak bertukar selera, bolehlah cuba colek pedas-pedas manis ala Thai ni.Mudah dan ‘menyengat’, jom kita cuba cara buat sendiri serbuk colek ala Thai di rumah hasil perkongsian Puan Norashikin Ismail. Berikut adalah bahan-bahan yang perlu disediakan terlebih dahulu.
BAHAN-BAHAN
- Cili kering 10 tangkai
- Belacan besar ibu jari hiris nipis *
- Udang kering segenggam
- Gula 6-7 sudu besar
- Garam secukup rasa
CARA-CARA
Mudah saja bahan-bahannya, boleh alter bahan tu ikut kesesuaian. Mungkin ada yang tak makan belacan, jadi kalau tak letak pun tak apa. Sekarang jom tengok cara-caranya pula.
- CUCI & TOSKAN BAHAN- Mula-mula, cuci bersih cili kering dan udang kering. Kemudian toskan untuk buang lebihan air.
- SANGAI- Seterusnya, sediakan kuali dan sangai (goreng tanpa minyak) cili kering, belacan, dan udang kering sehingga kering dan ringan.
- POTONG CILI- Kemudian, biarkan bahan tadi sejuk sekejap. Lepas tu, potongkan cili belah dua dan keluarkan bijinya.
- BLENDER- Masukkan semua bahan tadi ke dalam blender untuk dikisar sehingga hancur. Kalau yang suka tekstur kasar, blender kejap saja. Kalau suka halus, boleh blend lama sikit. Terpulanglah ya.
- TAMBAH GARAM- Akhir sekali, boleh gaul dengan sedikit garam untuk menaikkan lagi rasanya.Agak-agaklah suka banyak mana ya. Kalau masih pedas, boleh juga lebihkan gula. Nak lagi sedap, boleh guna gula merah atau gula kabung. Adjust ikut citarasa dan kreativiti masing-masing ya.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Aiskrim Homemade Dengan Resipi Paling Mudah. Suami Mesti Suka!
PKP ternyata menyerlahkan bakat anda sebagai seorang chef. Mana tidaknya, apa sahaja resipi yang sedang viral di laman sosial pasti akan dicuba. Sebenarnya seronok kan bila dapat masak pelbagai hidangan buat suami dan anak-anak?
Kali ini, kami ingin berkongsi resipi ringkas aiskrim homemade yang mampu menambat hati suami dan anak-anak anda. Jika anda penggemar aiskrim, wajib untuk anda cuba resipi ini. Dah tak perlu beli di kedai, boleh buat sendiri di rumah. Lebih puas hati.
Resipi ini dikongsi oleh Eyta Mazlie menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN) di Facebook. Jom kita lihat resipinya.
Bahan-bahan:
1 tin susu cair/susu kotak (saya guna susu tepung anak dibancuh dengan setin air masak)
¼ tin susu pekat @ ikut kemanisan
1 penutup esen vanila
1 sb ovallet (saya lebihkan 2 sudu besar)
Cara membuat:
- Mix semua bahan sampai gebu
- Masuk dalam bekas
- Bekukan dalam freezer
Nota:
- Kalau nak buat banyak, gandakan sahaja bahan-bahan.
- Ini base untuk aiskrim vanila. Kalau suka perisa lain boleh letak apa-apa perisa yang anda suka.
- Untuk aiskrim ni, saya warnakan untuk nampak lebih menarik.
- Saya guna susu Everyday, jadi orang dewasa pun boleh minum. Nak lebih sedap gunakan susu kotak fullcream@lowfat. Tapi PKP ni kita guna bahan apa ada kat dapur saja.
- Sebaiknya buat waktu malam supaya esok boleh terus makan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI