INTERMITTENT FASTING Ingin tahu cara untuk kuruskan badan, yang baik untuk tubuh dan otak, dapat melambatkan penuaan dan menjimatkan? Intermittent Fasting (IF), kebaikannya dan cara melakukannya. Ini adalah thread.

APA IF ialah berpuasa atau menetapkan masa yang tetap untuk makan dan tidak makan. Kaedah yang popular adalah berpuasa 16 jam atau berpuasa 24 jam, dua kali seminggu. IF semakin mendapat perhatian setelah kajian mendapati atlit yang berpuasa Ramadhan tidak hilang jisim otot.

BAGAIMANA Paling popular adalah kaedah 16/8. Berhenti makan pada pukul 8 malam. Hanya boleh minum air atau minuman tanpa kalori (seperti teh kosong atau kopi kosong) selama 16 jam. Boleh makan bermula pukul 12 tengah hari sehingga 8 malam keesoknnya (8 hour eating window).

Buat Intermittent Fasting Untuk Kekal Muda Dan Cantik Sebelum Majlis Perkahwinan

EASY: Boleh makan apa saja pada eating window. MEDIUM: Kawal jumlah kalori yang diambil HARD: Kawal kalori dan makan makanan yang tinggi protein dan rendah karbohidrat. (Contoh: Separuhkan nasi, gandakan lauk daging/ayam) Kaedah IF lain: 12/12, puasa sunat/ganti, 24/24

IKLAN

Buat Intermittent Fasting Untuk Kekal Muda Dan Cantik Sebelum Majlis Perkahwinan

KESAN METABOLIK Insulin menurun: Akan kurangkan lemak badan, perbaiki sensitiviti insulin.Growth hormone menaik: Tambah otot, tingkatkan metabolisma. Cellular repair menaik: Mangkinkan pembaikkan sel-sel. Gene expression menaik: Melambatkan proses penuaan dan melindungi daripada beberapa penyakit.

Buat Intermittent Fasting Untuk Kekal Muda Dan Cantik Sebelum Majlis Perkahwinan

IKLAN

KEBAIKAN Turunkan berat: kurangkan lemak tanpa kehilangan otot Insulin resistance: elakkan diabetes Inflammation: kurangkan inflamasi penyebab banyak penyakit Cancer: elakkan beberapa jenis barah Otak: BDNF menaik untuk kesihatan otak Penuaan: kajian mendapati kesan anti penuaan.

Buat Intermittent Fasting Untuk Kekal Muda Dan Cantik Sebelum Majlis Perkahwinan

IKLAN

PUASA SUNAT IF: Mula puasa 8 malam selepas dinner. Boleh minum air. Hanya skip breakfast. Total puasa 16 jam. Puasa sunat: Mula puasa selepas sahur. Tak boleh minum air. Skip breakfast & lunch. Total puasa 13-14 jam. InsyaAllah dpt pahala. Boleh pilih mana2 yg sesuai dgn kamu.

PERHATIAN IF bukan untuk semua orang. Perhatian kepada wanita mengandung, pengidap kencing manis, yang underweight, breastfeeding, ada eating disorder dan sebagainya. Kalau ragu2 sila tanya doktor anda.

Untuk ramai orang, IF adalah selamat dan bermanfaat. Cubalah dan sesuaikan dengan gaya hidup anda. Selamat mencuba. Bagi yang sudah mencuba, kongsikan pengalaman kamu.

Sumber: Numloq

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI