Kini banyak kaedah moden untuk mendapatkan mendapatkan tubuh langsing.

Namun, bukan semua orang sedia menjalani kaedah estetik walaupun ada sesetengah rawatan memberi keputusan pantas.

Bagaimanapun, anda masih boleh mengurangkan berat badan dengan tertentu. Untuk panduan penurunan berat badan secara sihat pergilah berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

Saya sarankan anda amalkan gaya hidup sihat dengan kaedah seperti di bawah bagi mendapatkan tubuh menawan dan tampil lebih bergaya.

 

1. Rehat satu hingga dua jam

IKLAN

Tidak dinafikan selepas selesai bersenam, nafsu makan meningkat. Jangan ikutkan perasaan itu. Berehatlah satu atau dua jam sebelum makan. Begitu juga sebaliknya kalau anda makan sebelum bersenam.

Bagi mempercepatkan pembakaran kalori, anda disarankan melakukan aktiviti olahraga sederhana seperti joging, renang atau berbasikal selama 30 hingga 60 minit sebanyak tiga hingga lima kali seminggu.

2. Tangani rasa lapar ketika berdiet

IKLAN

Untuk menangani rasa ingin makan ketika berdiet, kita perlu mengawal diri bermula dengan minda. Caranya, lakukan relaksasi bagi mengalihkan fikiran pada makanan. Mulakan dengan menarik nafas selama 10 minit kemudian, fikir kembali apakah kita perlu makan atau tidak. Kaedah lain yang cukup efektif adalah bersenam.

Buat Pengantin Yang Malas Bersenam, Tapi Bercita-Cita Nak Cantik Cepat

3. Wajib bersarapan

IKLAN

Anda mengetahuinya, tetapi berbaloi untuk mengulanginya. Sarapan masih menjadi hidangan paling penting dalam sehari. Tidak mengambil hidangan pertama boleh meningkatkan risiko obesiti lebih empat kali ganda.

Jika anda tidak makan sebaik bangun tidur, tubuh kelaparan dan memperlahankan metabolisme. Apabila anda makan, ia seolah-olah kebuluran dan mengambil lebih daripada sepatutnya, mendorong makan mengikut nafsu dengan kadar metabolisme yang rendah.

4. Kurangkan makanan berwarna putih

Tetapkan makan hidangan pertama, contohnya makan telur putih, omelet atau oat. Kurangkan ambil makanan yang berwarna putih seperti roti, nasi, pasta, gula dan tepung kerana tinggi kadar karbohidrat ringkas. Gantikan dengan telur putih, kubis bunga dan ikan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI