
Khas buat mereka yang mengidam makan aiskrim di musim-musim Perintah Kawalan Pergerakan ni, jangan bimbang. Wanita ini kongsi hanya dengan menggunakan 3 bahan, kita boleh buat aiskrim sendiri di rumah.
Aiskrim Baskin Robbin
Ibu share lagi resipi 3 bahan termudah!
BAHAN-BAHAN.
- Whipping cream 2 kotak
- Milo 4 sudu besar
- Susu pekat setengah tin
Tidak perlu letak air.
Terus blender semua. Dah blend masuk terus dalam tapawe.
dalam peti ais bahagian keras beku selama 4 jam.
Dah jadi aiskrim ibu.
Baskin robbin buatan sendiri, walahhhhh!
Tak percaya? Try la buat. Sumpah sedap.
Share la ibu halalkan
#ibucantik
Kredit: Ameera via Makan Apa Harini
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Begini Cara Atasi Masalah Siku & Lutut Hitam, Konsisten Buat, Hasil Pasti Kebabom

Mempunyai siku hitam pastinya mengurangkan keyakinan diri bagi kebanyakan wanita. Biasanya bahagian badan lain yang mudah mengalami perubahan warna seperti ini ialah lutut.
Kedua-dua siku dan lutut adalah bahagian tubuh yang mempunyai warna kulit yang cenderung lebih gelap daripada bahagian lain. Ini kerana kedua-duanya bahagian ini merupakan bahagian yang paling banyak mengalami geseran.
Untuk korang yang ada masalah siku dan lutut hitam, bolehlah cuba cara seperti yang dikongsikan oleh Malique Hamdan
BERIKUT DIKONGSIKAN PRODUK-PRODUK YANG DIPERLUKAN UNTUK MENGATASI MASALAH SIKU & LUTUT HITAM
Dove Peeling (sheabutter)
The Ordinary Peeling Solution
Vaseline (serum burst lotion)
Skrub dengan Dove, bilas dan sapu dengan The Ordinary peeling solution. Biarkan selama 10 minit. Kemudian sapukan Vaseline. Konsisten pakai pasti hasilnya menakjubkan!
Perbezaan antara sebelum menggunakan produk-produk ini dengan selepas menggunakannya.
Memang ketara jelas kelihatan bahagian siku kelihatan cerah. Hitam-hitam pada siku juga hilang malah kulit kelihatan sihat dah lembut. Bakal pengantin baru kenalah cuba ni ye! Janganlah hanya kulit wajah sahaja yang cerah bersih tapi bahagian siku dan lutut kehitaman!
Sumber: Malique Hamdan via Viral Apa Hari Ini
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Cucur Campak-Campak Lebih Sedap Dan Buat Pasangan Tersenyum

Resepi mudah untuk anda variasikan lagi menu sarapan pagi nanti.

POTATO FRITTERS
3 biji kentang (sagat halus)
4 sdm tpung jagung
3 sdm tpung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Serbuk Lada sulah
Garam
Ajinamoto (abaikan jika tdak perlu)
Minyak masak (utk mgoreng)
~ satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tpung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto -> gaul sebati
~panaskan minyak masak….sudukan dan goreng agak2 leper balik2 kan, tunggu sampai masak dan angkat.
Sedap dimakan bersama sos
Cekodok sosej dan isi ketam

Bhn potong…potongannya ikut kesukaan anda…kalau ros suka potong besar2 terasa sikit…
– 5 btg sosej
-7 btg isi ketam
-sebiji bawang besar
2 biji cili merah besar
– kucai/ daun sup..ikutlaaa
Bahan lain
4 cwn tepung gandum
4 cwn air panas ( kalau suka cair sikit tambah jer air biasa) ni saya tambah air biasa sikit
Satu sudu besar pati ayam
Garam secukupnya
Gula satu sudu besar .atau ikutle
Caranya….
Masukkan tepung dan ssemua bhn dlm bekas.. curah air panas…
Gaul dgn sodep kayu..gaul sebati..biarkan sejuk kejap..
Dah sejuk sikit.. gaul sebati dgn tgn.rasakan…goreng dlm minyak yg byk… siap
Kredit Resepi :rosma ros
Cucur ikan bilis

2 cawan tepung gandum
Segengam ikan bilis(cuci pastu tumbuk kasar)
Secubit garam
Kiub pati ayam(Saya guna separuh saja)
Daun bawang@kucai(ikot selera masing2)
Sebiji bawang besar
2 cawan air panas(kena betol2 panas okey)
Cara2
Masukkan semua bahan2 dalam bekas..gaul sebati..masukkan air panas..pastu gaul..gaul pakai senduk ye..jangan guna tangan pulak nnti melecur tak tau haa….bancuhan memang agak melekit sikit..letak minyak masak kat tapak tangan uli bulat2 dan goreng..siap..selamat mencuba..
Cdt irhana canella
Resepi Cucur Telur Sedap
.
Resepi :
.
200gm tpg gndum
25gm mntega
1bj telur
Secubit garam
1/4cwn air
.
Gaul tpg,mntega,telur,garam sebati.masukkn air sdkt2 uli hgga x mlekat d tgn.bhgkn doh kpd 8bj n bulat2kn doh.sapukn mntega n rehatkn doh.
.
Inti
2bj telur
2bj bwg besar dhiris*
2bj cili merah dihiris*
Scukup daun kucai/daun bwg.dpotong*
Sdkt garam
.
Pnskn kuali goreng bhn2 brtnda* tanpa minyak hgga layu masukkn garam n telur kacau hgga masak biar sejuk.
Leperkn doh letak inti n lipat sapu skali lg mntega…ms nk mngoreng tarik n leperkn sdkt doh..dh bleh goreng.
.
Selamat mencuba
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
Resepi Cucur Bom Manis :

1 peket Yis Mauripan
4 sb gula pasir
Air suam
*kacau laju dalam bekas, untuk aktifkan yis. Biarkan ia berbuih tinggi.
6 cawan tepung gandum.
4 sb susu pekat manis
*Air yis berbuih cantik. Terus campurkan sedikit demi sedikit dalam tepung. Gaul rata sehingga dapat adunan seperti buat cucur.
*tutup bekas. Perap sejam
* kemudian tabur secubit garam halus, kacau rata.
*biarkan sementara panaskan minyak.
*mula mencucur. Goreng api sederhana.
Siap. Bolehlah dihidang dengan sambal tumis atau kuah kari. Selamat mencuba
***************
Tips nak dapatkan sambal tumis sedap :
1. Resepi sambal tumis bilis macam sambal tumis biasa nasi lemak tu. Nak sedap dan nampak gelap & likat letak sedikit gula melaka keping (Nise).
2. Bilisnya digoreng dulu baru digaul dalam sambal yang dah siap.
3. Ditumis dengan minyak yang cukup, dan betul-betul kering baru letak air asam jawa.
4. Lebihkan bawang merah besar masa kisar.
5. Lepas letak air asam jawa letak lagi hirisan bawang merah besar.
Cdt mizah ngatiman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Ogura Pandan , Kurang Manis Tapi Lembut Untuk Dinikmati Seisi Keluarga

Pasti ramai penggemar Kek Ogura Pandan kan, rasanya yang cukup mewah dengan tekstur yang sangat lembut, fluffy dan moist memang buat tak puas makan. Selain sedap dinikmati bersama keluarga, kek jenis ini semakin popular dijadikan sebagai hadiah di dulang hantaran. Jom kita belajar cara menyediakan kek Ogura Pandan ini. Terima kasih Mariana Zainal atas perkongsian resipi.
Bahan A :
5 biji Putih telur – gred A
1/2 cawan Gula castor ( boleh kisar gula pasir)
1 sk Jus lemon – boleh gantikan dengan 1/4 sk cream of tartar
Cara :
Pukul telur sehingga berbuih dan baru masukkan gula dan jus lemon. Putar lagi dalam 10 minit. Ketepikan.
Bahan B :
5 biji Kuning telur – gred A
1 biji Telur
80 ml Santan pekat
1 sb Jus pandan – boleh guna perisa pandan + pewarna hijau
85 gm Tepung kek
1/ 4 cawan Minyak jagung
Secubit garam
Cara :
Satukan semua bahan B dan pukul menggunakan whisk sehingga sebati dan berkrim.
Panaskan ketuhar selama 10 hingga 15minit menggunakan api atas dan bawah. Gris nipis loyang saiz 7 inci, gunakan loyang bersaiz 8 inci pun boleh dan lapik dengan baking paper.
Satukan bahan A dan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Kemudian tuang adunan ke dalam loyang. Ambil satu lagi loyang yang lebih besar, contoh loyang bersaiz 9 inci. Masukkan air panas mendidih 1/4 loyang, kemudian masukkan loyang yang berisi adunan tadi dan bakar selama 35 minit pada suhu 180c.
Selepas itu turunkan suhu kepada 150c dan bakar lagi selama 35 minit.
Selepas siap,rehatkan di atas redai.
Kredit resipi & foto : Mariana Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI