![Untitled design - 2020-04-21T091848.942](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/04/172164-21_03_230569-696x522.jpeg)
Khas buat mereka yang mengidam makan aiskrim di musim-musim Perintah Kawalan Pergerakan ni, jangan bimbang. Wanita ini kongsi hanya dengan menggunakan 3 bahan, kita boleh buat aiskrim sendiri di rumah.
Aiskrim Baskin Robbin
Ibu share lagi resipi 3 bahan termudah!
BAHAN-BAHAN.
- Whipping cream 2 kotak
- Milo 4 sudu besar
- Susu pekat setengah tin
Tidak perlu letak air.
Terus blender semua. Dah blend masuk terus dalam tapawe.
dalam peti ais bahagian keras beku selama 4 jam.
Dah jadi aiskrim ibu.
Baskin robbin buatan sendiri, walahhhhh!
Tak percaya? Try la buat. Sumpah sedap.
Share la ibu halalkan
#ibucantik
Kredit: Ameera via Makan Apa Harini
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Guna Kuali Sahaja Baru Pindahkan, Ini Resepi Kek Buah Kukus Moist
![Masak Guna Kuali Sahaja Baru Pindahkan, Ini Resepi Kek Buah Kukus Moist](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/07/218296-08_15_580988.jpeg)
Jom tengok resepi kek buah oleh MieZa Samian siap dengan tutorial bagi memudahkan para suri rumah untuk memasak. Semuanya masak atas kuali dulu sebelum pindahkan dalam bekas untuk kukus.
Nampak mudah dan rasanya boleh sangat untuk kita cuba ikut sampai jadi sebab setiap langkah diterangkan dengan jelas. Jadi jangan buang masa lagi. Jom kita tengok resepi kek buah yang paling simple dengan bahan-bahan serta cara-caranya yang terperinci di bawah ini.
RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST SANGAT
Ini bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi kek buah moist.
BAHAN-BAHAN
350g mix fruits
250g butter/merjerin
60g air panas
300g gula
350g tepung gandum **
1sudu kecil cream of tartar **
1sudu kecil baking powder **
2sudu kecil soda bicarbonat **
3biji telur gred A
1sudu kcik esen vanila
1sudu mkn oren sunquick
CARA-CARA
1. MASAK GULA SAMPAI PERANG
Mula-mula masak gula sampai jadi perang (untuk buat gula hangus).
Tapi hati-hati jangan sampai hangit nanti pahit pulak rasa dia.
2. MASUKKAN BUTTER / MARJERIN
Kemudian masukkan butter / marjerin.
![Masak Guna Kuali Sahaja Baru Pindahkan, Ini Resepi Kek Buah Kukus Moist](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/07/218298-08_21_027201.jpeg)
Kacau, Lepastu masukkan air panas. Kacau.
Di atas ni gambar lepas masukkan butter dan air panas.
3. MASUKKAN ESEN VANILA & OREN SUNQUICK
Masukkan esen vanila dan oren sunquick.
Kacau lagi sampai sebati.
4. MASUKKAN MIX FRUITS
Masukkan mix fruits.
Mase ni kacau dalam 2 minit je. Kecilkan api ye mase ni sebab kita tak nak buah ni terlebih masak / overcooked.
5. MASUKKAN TEPUNG
Ayak awal-awal tepung, soda bicarbonate, baking powder dan cream of tartar (semua bahan yang bertanda ** di atas).
![Masak Guna Kuali Sahaja Baru Pindahkan, Ini Resepi Kek Buah Kukus Moist](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/07/218306-08_38_191307.jpeg)
Lepas tu masukkan bahan ni dalam adunan dekat kuali tadi.
Masa ni dah boleh tutup api ya. Tak payah tunggu sejuk boleh terus bubuh tepung dan semua bahan ayak tu.
Kacau sebati. Biarkan kejap.
6. MASUKKAN TELUR
Pukul telur dalam bekas berasingan sampai kembang gebu macam dalam gambar di bawah ni.
*Kalau tak ada mixer boleh juga guna blender asalkan putar sampai gebu.
Lepas tu curah ke dalam adunan dekat kuali tadi.
Kacau sebati.
Macam ni rupanya bila dah gaulkan semua bahan tadi.
Ingat, lepas bubuh tepung tadi dah tutup api ya.
Ok dah siap untuk dikukus.
7. KUKUS
Sekarang dah boleh masukkan dalam bekas untuk dikukus.
Sapu marjerin dulu dekat bekas ye sebelum tuang adunan.
Saya buat untuk setiap bekas 1 kg.
Seeloknya kukus lagi lama lagi bagus dalam 4-5 jam. Tapi saya kukus 3 jam je.
Masa mengukus tu penting PASTIKAN AIR KUKUSAN TAK JATUH ATAS KEK MASA TENGAH KUKUS. Caranya balutkan bekas dengan plastik pelbalut atau lapik penutup dengan kain.
SIAP!
Ok dah siap, jom tengok hasilnya.
NOTA KAKI :
2x ganda adunan atas tu boleh dapat 3biji kek seberat 1kg setiap biji. Timbang siap-siap lepas dah curah adunan dalam bekas tu. Jangan curang dalam timbangan ye kalau nak berniaga.
Harga saya jual rm50 sebiji. Terpulanglah nak jual berapa. Bergantung pada harga bahan mentah dekat tempat masing-masing.
Mix fruits jangan overcooked sebab nanti buah tak merata dalam kek. Kek buah yang sempurna, buahnya tak duduk atas kek dan tak mendap di dasar kek. Sebaliknya buah ni merata dalam kek. Kek buah wajib moist.
KREDIT : MieZa Samian
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Nak Hilangkan Kesan Kuali Hangit. Guna Sos Tomato Je!
![Cara Mudah Nak Hilangkan Kesan Kuali Hangit. Guna Sos Tomato Je!](https://cdn.pesonapengantin.my/2019/06/untitled-design-12_01_413289.jpg)
Periuk yang dah terhangit tak perlu dibuang sebab anda boleh hilangkan sendiri kesan hangit tu. Boleh di cuci dan digunakan balik. Tapi macam mana?
Senang je caranya. Periuk anda boleh kelihatan macam baru. Ikut je langkah mudah ini.
Bahan-bahan :
1. Sos tomato
2. Berus periuk
Cara-caranya :
1. Gunakan 3 or 4 sudu sos tomato. Biarkan lebih kurang 30 ke 40 minit (kalau nak kesan yang betul2 suci murni boleh biarkan lagi lama).
2. Lepas tu gosok dengan berus periuk. Tak payah berus teruk-teruk. Lihat hasilnya!
Walaupun tak 100% sesuci murni mcm yg sebelumnya tapi at least boleh la masak guna periuk tu semula….
Hehe…
Selamat mencuba.
Sumber : Kim Jane Ley
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nikmatnya Rasa Brownies Kedut Buatan Isteri
![Nikmatnya Rasa Brownies Kedut Buatan Isteri](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/04/171999-17_50_622107.jpeg)
Buat sendiri brownies kedut yang sangat menyelerakan ini. Sesuai untuk kudapan petang anda bersama tersayang.
![Nikmatnya Rasa Brownies Kedut Buatan Isteri](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/04/172000-17_53_290091.jpeg)
Bahan A :
1/2 cawan butter
1 cawan dark chocolate Beryl's
Cara :
1. Cairkan chocolate dengan kaedah double boiler.
2. Bila chocolate dah cair, masukkan butter dan kacau hingga cair. Biarkan suam.
Bahan B :
1 cawan gula perang
1/2 cawan gula castor
2 biji telur Gred A
Cara :
Pukul semua bahan hingga sebati. Dalam 3 minit. Kacau bagi sebati saja
*tidak perlu hingga kembang
*guna whisk atau senduk, tak perlu guna mixer
Bahan C :
1 cawan tepung naik sendiri*
2 sudu besar serbuk koko *
Secubit garam *
Ayak semua bahan
![Nikmatnya Rasa Brownies Kedut Buatan Isteri](https://cdn.pesonapengantin.my/2020/04/171999-17_50_622107.jpeg)
Cara untuk satukan semua bahan :
1. Masukkan adunan bahan A ke dalam adunan bahan B. Kacau sebati guna whisk. Nanti akan jadi likat.
2. Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Kacau sebati guna senduk. (Penting : Cuma kaup balik bagi sekata je, jangan terlebih kacau)
3. Sapukan butter pada loyang 8"x8". Alas dengan baking paper/parchment paper dan sapukan juga butter pada baking paper. Panaskan oven 160c.
4. Bakar lebih kurang 40 minit pada suhu 160c. Bila dah siap bakar, jangan terus keluarkan. Buka sedikit pintu oven. Masa ni baru kedut akan terbentuk.
Selamat mencuba
Kredit: Nora Syikin
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI