cabaran lepas kahwin

Cabaran lepas kahwin, ada banyak sangat kalau nak disebut. Apa yang anda nampak sebelum berkongsi hidup, langsung tak sama.

Maka, tak perlu terkejut. Lagi-lagi buat pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Pada awalnya pasti akan berasa terkejut kerana rutin harian di rumah sewaktu bujang akan berubah 100 peratus.

Bila sudah bergelar suami dan isteri, kita tak perlu lagi sembunyikan sikap kepada pasangan. Laluinya dengan menjadi diri sendiri. Kita terima si dia seadanya, dia pun kena terima seadanya.

Cabaran Lepas Kahwin, Semua Perangai Sebenar Pasangan Akan Keluar

Cabaran Lepas Kahwin, Semua Perangai Sebenar Pasangan Akan Keluar

IKLAN

Setiap hari ada saja isu yang akan kita dengar di kalangan pasangan muda. Antaranya masalah penceraian dan masalah kewangan. Ujian kewangan adalah ujian paling kerap dihadapi oleh kebanyakan pasangan yang baru berkahwin. Maklumlah, orang muda yang baru mulakan hidup baru.

Jadi sangat penting dalam setiap keputusan perlu berbincang dan mendapat persetujuan kedua belah pihak.

IKLAN

Menerusi perkongsian Puan Safura Ahmad Sharkawi menerusi Facebook banyak manfaat terutama buat pasangan pengantin baru.

“Kajian Phd saya adalah tentang pasangan baru berkahwin. Ini saranan saya..”

IKLAN
  1. Adjust your expectation, adjust cara hidup dan realistik dengan perubahan selepas berkahwin. Kadang pasangan yang kita kahwini tak serupa seperti dia yang kita kenali masa buat keputusan untuk kahwini dia dulu. Bukannya dia orang yang berbeza tapi perkahwinan mencetus reaksi dan tindakan berbeza. Dua-dua kena realistisk. Konteks perkahwinan dan demands di dalamnya memerlukan tindakan dan reaksi berbeza dari zaman bujang. Its normal and adjustable. Ia adalah proses pembelajaran.
  2. Lebihkan masa berdua, beri tumpuan pada diri dan pasangan. Apa-apa tindakan, perancangan, keputusan atau aktiviti, libatkan pasangan. Ini fasa mengenali. Banyak benda yang anda nak kenal tentang pasangan. Perangai kita sendiri yang dulu tak keluar pun akan keluar bila dalam konteks perkahwinan. Cabaran agakberbeza bila berlaku dalam konteks perkahwinan, maka tindakan juga kena selari.
  3. Kerap berinteraksi dan komunikasi jujur dan telus. Selalunya jika kita memang ikhlas dan dedikasi pada perkahwinan, tak banyak yang kita sembunyikan, cuma kita tak keluarkan dulu sebab masih nak bina kepercayaan. Berkomunikasi ada kaitan dengan rasa percaya. Kurang komunikasi akan jarakkan hubungan. Hubungan yg ada jarak selalunya petanda ada trust issue. Samada hubungan tu sendiri ada isu atau kita ada kisah silam yang menghalang diri kita dari mudah percayai orang.
  4. Jalankan tanggungjawab dan peranan masing-masing. Allah bagi tanggungjawab masing2 gunanya utk mengikat rasa saling perlu dan bergantung. Jika ini diabaikan, hubungan mudah renggang dan menjauh. Konflik pun mudah tercetus bila hati menjauh.
  5. Apa-apa masalah yang mendatang jangan biar pasangan lalui sendirian dan jangan hadapi sorang-sorang walaupun mungkin masalah tu berkait dengan keluarga anda. Tangani sama-sama samada dengan sokongan emosi, sokongan semangat atau cadangan solusi.

“Awal perkahwinan memang demanding sikit. Tapi kalau kita dan pasangan kekalkan fokus pada pasangan masing-masing, fokus pada hubungan perkahwinan dan tanggungjawab masing-masing insyaallah kalian akan dapat bina tapak kukuh dan masuk ke fasa selanjutnya dengan lebih aman. Untuk fasa seterusnya teruskan apa yang dah terbina kerana semua ini asas dalam semua perkahwinan.

“All the best. Moga Allah sentiasa bersama kalian,” kongsi Puan Safura Ahmad Sharkawi.

Jadi kepada anda yang bakal berumahtangga, kena buat persediaan dari awal bab mental dan fizikal. Jangan terkejut pula bila nampak perangai sebenar pasangan. Terima seadanya dan belajar melengkapi, inshaa Allah akan bahagia.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI