Masa belum kahwin, perangai sebenar belum terserlah. Bila dah kahwin, segala-galanya akan terbuka, buat isteri ternganga, macam tak percaya, begitu sekali perangai dia.
Jadi, kalau selepas kahwin, si suami masih lagi ada sifat dan perangai macam ini, ternyata beruntung si isteri. Ya memang suami ada hak pada isteri, tapi bukan bermakna boleh buat apa-apa sahaja sesuka hati.

Sila jangan mencebik bibir. Percayalah, spesis suami yang baik dan penyayang masih wujud di muka bumi ini.

 

1. Suami yang masih ucapkan ‘I love you’

Lelaki sebenarnya susah nak luahkan kasih sayang dengan mulut. Egolah katakan. Selalunya dia tunjukkan sayang dengan perbuatan. Entah perbuatan apa, tidaklah diketahui.

Kalau dah bertahun-tahun kahwin, si suami masih lagi tak lepas ungkapan ‘I love you’ dari mulut dia, sememangya dia memang betul-betul sayangkan kita.
Cuma kena hati-hati bila tak pernah kata ‘I love you’, tiba-tiba mengada-ngada cakap ‘I love you’. Itu mungkin petanda dia nak kahwin lain.

 

2. Suami yang sayangkan mak dia

Bukan bererti dia anak mak, yang sanggup dengar kata mak, lantas menyisihkan isteri. Suami spesis ini adalah suami yang mampu membahagiakan dua wanita yang dia paling sayang. Dua wanita yang penting dalam hidup dia.

Apa yang mak dia nak, dia cuba tunaikan. Ada kalanya, isteri tak setuju. Lantas suami jenis ini bijak mencari penyelesaian.
Sebaliknya, apa yang isteri dia nak, dia akan cuba tunaikan juga. Bukan hanya satu ’side’ semata-mata. Walaupun ada jenis yang sembunyi-sembunyi, takut mak dia tahu.

 

3. Suami yang masih suka peluk isteri dari belakang

IKLAN

Awwwww, ini ‘sweet’. Bayangkan masa kita basuh pinggan di dapur, si suami rangkul pinggang kita dari belakang sambil membisikkan “Abang sayang ayang”.
Okay, sila jangan muntah hijau. Atau buat-buat muka nak muntah.
Cakaplah apa nak kata. Geli? Silakan terus dengan geli.

Belum rasa belum tahu. Bahagia, tahu?

4. Suami yang mendahulukan isteri dari kawan-kawan

Kawan ajak pergi futsal, dia belum jawab mesej. Kawan ajak pergi minum kedai mamak, dia biarkan sahaja mesej Whatsapp berlalu. Tidak mahu beri ‘bluetick’ katanya.
Suami jenis ini akan tanya isteri dulu untuk keluar. Bukan takutkan isteri, cuma hormatkan si isteri.

Ataupun, suami jenis ini akan jawab, “Aku ada hal laaa bro. Lain kalilah ye”. Padahal, tak ada apa-apa pun. Kalau si suami pergi keluar juga, si isteri janganlah bagi renungan tajam sambil kata, “Pergilah, nak balik pukul berapa pun ikut suka”. Terguris hati dia.

Cinta Bukan Hanya Di Awal Kahwin Sahaja. Suami Kena Pastikan Ia Kekal Selamanya
.

5. Suami yang asyik nak berkepit dengan isteri

Ini suami yang jenis pergi kedai, dia angkut satu rumah. Si isteri pula yang rimas, nak kena bersiap.

IKLAN

Si isteri janganlah pula rasa si suami menyusahkan pula. Itu tanda dia sayang.
Hidup suami tak ‘complete’ tanpa isteri di sisi. Chewah!

 

6. Suami yang jenis buang sampah tanpa disuruh

Situasi normal ialah apabila si isteri asyik nak terpekik-terlolong minta si suami buang sampah yang dah penuh. Peringatan yang pertama, gagal di laksanakan. Peringatan kedua, juga selalunya dibuat-buat tak dengar oleh suami. Peringatan ketiga biasanya datang dengan bebelan panjang yang akhirnya akan buat kedua-duanya bermasam muka.
Ini bukan kisah mitos.

Ini kisah benar. Orang dah kahwin pasti tahu.
Jadi, apabila suami adalah jenis yang tahu apa yang isteri dia nak, dan jenis yang tahu jalankan tanggungjawab, akan buang sampah tanpa disuruh.
Nampak mudah, tapi besar impaknya dalam hubungan rumahtangga.

.

7. Suami yang tak menyampuk bila isteri bercakap

Ini antara yang paling susah bagi suami. Selalunya, bila isteri mula bercerita, suami akan angguk dan dengar, sambil cuba menyampuk dan mematahkan hujah si isteri.
Sebaliknya, suami yang prihatian akan angguk, dengar, berkata “ooohhhh”, mengulang kembali hujah isteri, tanpa sedikitpun ‘judge’ pandangan isteri.
Di sini, komunikasi itu penting. Si suami yang pandai membiarkan isteri meluahkan perasaan tanpa diganggu, adalah suami yang bijak.
Walaupun sebenarnya si suami tidak faham apa-apa.

IKLAN

 

8. Suami yang memuji masakan isteri

Walaupun kadang-kadang rasanya tak seberapa. Kadang-kadang, suami ambil jalan tipu sunat juga untuk jaga hati si isteri.
Suami kena ingat, isteri ada kelebihan memori di sini. Isteri boleh ingat secara terperinci bila si suami komen tentang masakan si isteri yang tak sedap. Lauk apa, hari apa, tarikah berapa, pukul berapa; semuanya tersemat di minda si isteri.
Memori ini akan dikeluarkan sebagai senjata suatu hari nanti. Buat suami, bersedialah.

 

9. Suami yang masih pegang tangan isteri

Masa belum kahwin, nak sangat pegang. Benda haram kan sedap. Bila dah kahwin, jarang-jarang perkara ini berlaku. Si suami biasanya jauh sebatu.
Jadi, berterima kasihlah pada suami yang sudi pegang tangan isteri, yang kedutnya semakin nampak jelas lantaran banyak buat kerja rumah.

 

10. Suami yang buat kerja rumah sama-sama

Ini sukar. Sangat sukar.
Selalunya, suami akan biarkan sahaja si isteri macam lipas kudung kemas rumah. Jadi, suami jangan marah bila ‘mintak, tak dapat’.
Ringan-ringankan sikit tangan, hilang sikit beban.

 

***JOM SERTAI CHANNEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI