Perkahwinan adalah satu ibadat. Pasangan yang baru sahaja mendirikan rumah tangga perlulah memahami antara satu sama lain. Selain itu, bertolak ansur dan bertimbang rasa. Asam garam rumah tangga, perbalahan mesti akan terjadi, kerana itu anda haruslah bijak mengawal perasaan anda terhadap suami dan isteri.

Di antara tanda-tanda kebesaran Allah dijadikan perkahwinan untuk memastikan kesinambungan zuriat manusia secara halal mengikut syarak dan lahir rasa mawaddah warahmah di antara suami dan isteri. Berikut ialah 8 tips untuk mendapatkan rumahtangga yang dilimpahi barakah.

1) Jangan tinggal solat fardhu

Solat merupakan tiang agama dalam kehidupan sebagai umat Islam. Jika anda tidak melakukannya, maka runtuhlah agama itu. Jika kita menjaga solat umpama kita menjaga seluruh kehidupan kita.

Cuba 7 Tips Ini Untuk Mendapatkan Rumah Tangga Yang Berkat

2) Solat berjemaah dengan isteri dan anak.

IKLAN

Sesekali cubalah kita menunaikan solat berjemaah bersama keluarga. Barulah rumah tangga kita lebih bahagia kerana ini dapat mengeratkan antara satu sama lain. Begitu juga dengan kehidupan kita, Ayah yang menjadi pemimpin dan arah panduan dalam keluarga, isteri dan anak-anak perlu taat kepada ketua selagi ia tidak bercangah dalam syariat Islam.

3) Sumber pendapatan yang Halal

Sebagai ketua keluarga, pencarian kerja yang halal merupakan perkara wajib dalam Islam. Jika pekerjaan kita bukan dari sumber pencarian yang halal, maka seluruh keluarga yang dapat dari duit sumber tersebut akan menjadi haram.

4) Tidak membangga diri

IKLAN

Jangan terlalu membangga diri akan pencapaian dan harta yang diperolehi di dunia ini. Hal ini kerana semuanya merupakan pinjaman dan pemberian nikmat dari Allah. Sentiasa merendah diri dan berasa syukur atas nikmat dan rezeki yang telah diberikan oleh Allah Taala.

Cuba 7 Tips Ini Untuk Mendapatkan Rumah Tangga Yang Berkat

5) Mudahkan urusan orang lain

Mempermudahkan urusan orang lain dan jangan mempersulitkan. Allah suka hambanya yang sentiasa berusaha menolong saudaranya yang sedang dalam kesusahan.

IKLAN

6) Jaga dan taat kepada ibu bapa

Jaga ibu bapa dan membalas jasa budi mereka selagi mereka berada di dunia. Jangan buat mereka rasa tersinggung atau kecil hati dari perangai atau kata-kata yang keluar dari mulut kita. Sentiasa berusaha menggembirakan mereka dan menjaga mereka sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil dahulu.

7) Selalu bersedekah

Amalkan bersedekah kerana orang yang bersedekah rezekinya akan bertambah dan dapat membersihkan hartanya serta membantu orang lain. Allah sangat suka akan hambanya yang suka bersedekah walaupun hanya sedekahkan senyuman.

Sumber : kahwinlife

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI