Perkahwinan atau pernikahan dalam Islam adalah suatu perkara yang sangat dituntut. ‘Nikah’ menurut bahasa ialah bertemu, berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ‘Ijab dan Qabul’ (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam.

Dah Ready Silalah Berkahwin, Jangan Tunggu Lagi

Perkataan zawaj digunakan di dalam Al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan. Allah سبحانه وتعالىmenjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan perbuatan zina.

Allah سبحانه وتعالىberfirman:

وَمِن كُلِّ شَىْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَيْنِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ ﴿٤٩﴾

“Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami) akan kebesaran Allah.” (Surah Adz-Dzariyaat 51; Ayat 49)

Keinginan untuk berkahwin adalah fitrah manusia, yang bererti sifat pembawaan manusia sebagai makhluk Allah سبحانه وتعالى. Setiap manusia yang sudah dewasa dan sehat fizikal dan rohaninya, pasti memerlukan teman hidup yang berlainan jenis. Teman hidup yang dapat memenuhi keperluan biologi yang boleh dicintai dan mencintai, yang dapat mengasihi dan dikasihi, yang boleh diajak bekerja sama untuk mewujudkan ketenteraman, ketenangan dan kesejahteraan hidup berumah tangga.

Dah Ready Silalah Berkahwin, Jangan Tunggu Lagi

Rasulullah ﷺ bersabda:

يا معشر الشباب من استطاع منكم الباءة فليتزوج فإنه أغض للبصر وأحصن للفرج ومن لم يستطع فعليه بالصوم فإنه له وجاء. (رواه البخارى و مسلم)

“Wahai para pemuda! Sesiapa di antara kamu telah mampu berkahwin, maka bernikahlah. Kerana nikah itu dapat menundukkan mata dan memelihara (kelamin) dan sesiapa tidak sanggup, maka hendaklah berpuasa kerana puasa itu dapat membendung syahwat.” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dah Ready Silalah Berkahwin, Jangan Tunggu Lagi

A) 10 Dalil Al-Quran Tentang Perkahwinan

Terdapat 10 ayat dalam Al-Quran menyatakan tentang pensyariatan perkahwinan :

Surah An-Nisaa’ 4: ayat 1
Surah An-Nisaa’ 4: ayat 3
Surah An-Nahl 16: ayat 72
Surah An-Nuur 24: ayat 32
Surah Ar-Rum 30: ayat 21
Surah Luqman 31: ayat 10
Surah Yaasin 36: ayat 36
Surah Asy-Syu’araa 42: ayat 7
Surah Qaf 50: ayat 7
Surah Adz-Dzariyaat 51: ayat 49.

Paparan ayatnya boleh lihat di sini..

Dah Ready Silalah Berkahwin, Jangan Tunggu Lagi

B) 5 Jenis Hukum Nikah

IKLAN

Sebahagian para ulama membahagikan hukum nikah kepada 5 hukum berikut:-

1) Harus bagi orang yang tidak ada padanya galakan dan bantahan untuk berkahwin dan ini merupakan hukum asal perkahwinan.

2) Wajib bagi orang yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjerumuskannya ke dalam kemaksiatan (perzinaan dan sebagainya) sedangkan ia seorang yang berkemampuan untukberkahwin.

3) Sunat bagi orang yang mampu tetapi dapat mengawal nafsunyadari godaan.

4) Makruh bagi orang yang tidak berkemampuan dari segi nafkah batin dan zahir tetapi sekadar tidak memberi kemudaratan kepada isteri, sama ada ia kaya atau tiada nafsu yang kuat atau orang yang mempunyai keinginan atau hasrat bernikah tetapi ia belum mempunyai bekalan untuk memberi nafkah dan menanggung isterinya.

5) Haram bagi orang yang tidak berkempuan untuk memberi nafkah zahir dan batin serta ia sendiri tidak berkuasa (lemah) dan tiada keinginan berkahwin. Atau dia mempunyai niat yang buruk, seperti berniat menyakiti dan menganiaya perempuan yang bakal dikahwininya.

C) Hukum-Hakam Perkahwinan Dalam Islam

Perkahwinan adalah suatu yang disarankan kepada orang yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh memungkinkannya terjerumus ke lembah maksiat (rogol, zina, liwat dan sebagainya) sedangkan dia seorang yang telah berkemampuan iaitu dia berkemampuan membayar mahar (mas perkahwinan) dan mampu memberi nafkah kepada bakal isterinya.

Dalam permasalahan pemilihan di antara 2 ibadah wajib, boleh didahulukan perkahwinan daripada menunaikan ibadah haji kerana khuwatir akan berlaku penzinaan, tetapi jika dapat dikawal nafsu, maka ibadat haji yang wajib perlu didahulukan kerana beliau seorang yang berkemampuan dalam segala aspek.

IKLAN
Dah Ready Silalah Berkahwin, Jangan Tunggu Lagi

D) Tujuan Nikah

Secara umum tujuan perkahwinan dalam Islam adalah seperti berikut :

.

1. Melaksanakan perintah Allah سبحانه وتعالى.

2. Mengikuti sunah Rasulullah ﷺ .

3. Membina rasa cinta dan kasih sayang.

4. Bagi memperoleh keturunan yang sah.

5. Bagi memperolehi kebahagiaan dan ketenangan hidup yang sakinah.

6. Bagi memenuhi keperluan seksual yang sah dan diredhai Allah سبحانه وتعالى.

IKLAN

E) Hikmah Pernikahan

1. Menjaga keturunan

2. Memelihara kesucian diri

3. Melaksanakan tuntutan syariat

4. Dapat mengeratkan silaturahim

5. Mewujudkan kerjasama dan tanggungjawab

6. Suatu cara yang halal untuk menyalurkan nafsu

7. Perzinaan, pelacuran, liwat dan maksiat dapat dielakkan.

8. Untuk memperoleh ketenangan hidup, kasih sayang dan ketenteraman

Ajaran dan pendidikan Islam begitu teliti dalam menyediakan persekitaran yang sihat dalam membina keluarga dan membesarkan anak-anak. Kanak-kanak yang dibesarkan tanpa perhubungan ibu bapa akan memudahkan si anak terjerumus dalam kegiatan2 negetif dan perkara2 yang tidak bermoral. Oleh itu, perkahwinan dan institusi kekeluargaan yang disyorkan Islam, dilihat medium yang sesuai sebagai petunjuk dan pedoman mewujudkan keluarga sakinah, mawadah dan warahmah.

Allah سبحانه وتعالىberfirman :

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُوا۟ رَبَّكُمُ ٱلَّذِى خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍۢ وَٰحِدَةٍۢ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًۭا كَثِيرًۭا وَنِسَآءًۭ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ٱلَّذِى تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًۭا﴿١﴾

“Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya – Hawa); Dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan lelaki dan perempuan (zuriat keturunan) yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.” (Surah An-Nisaa’ 4; Ayat 1)

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI