Biasa kita pernah dengar popia nestum je kan? Tapi kali ni jom cuba resepi lain pula iaitu popia coklat! Kalau bab coklat ni memang confirm sedap! Kudapan ketika menonton tv, memang habis sebalang dalam sekelip mata je! Cara membuatnya pun sangat mudah dan hanya mengunakan 3 bahan. Jom cuba buat popia coklat ini menggunakan resepi perkongsian oleh Nurhazlinda Hamisan.
Popia Coklat, Guna 3 Bahan Je!
Bahan-bahan:
Kulit popia
Coklat coin milk beryls
Badam hancur
Cara-cara:
Gulungkan kulit popia sekeping-sekeping.
Bila dah gulung, guntingkan secara serong.
Kemudian goreng sehingga garing, angkat dan toskan.
Cairkan coklat coin milk berlys, bila dah cair tuangkan ke dalam popia yang digoreng tadi. Gaul sehingga popia dan coklat sebati.
Letakkan ke dalam bekas, taburkan badam hancur. Sejukkan dulu, baru tutup bekas. Lagi rangup kalau badam hancur dibakar dahulu.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Planta, Empat Puluh Lima Minit Boleh Siap
Kek planta klasik memang menjadi pujaan dari dahulu, tak ditelan zaman. Bukan sahaja mudah nak membuatnya, malah bahan yang diperlukan juga sangat basic dan murah.
Jadi kalau tak pernah masuk dapur bakar kek pun tak ada masalah. Ikut sahaja resipi dan cara yang dinyatakan. Pasti jadi.
Bahan :
2 Cawan Planta
2 Cawan gula
Telor 6 biji
2 Cawan Tepung
1 sudu kecil baking power
1 sudu kecil soda berkabonat
Esen Vanila
Pewarna kuning
Cara :
1.Masukan planta dan gula
2.Pukul sampai kembang dan ringan.
3.Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati
4.Selepas itu masukkan esen vanila dan pukul sampai kembang dan rata.
5.Masukkan tepung sedikit semi sedikit dan pukul hingga sebati.
6.Masukkan baking powder kacau dan masukkan pula soda bikabonat dan gaul lagi sehingga sebati
7.Akhir sekali masukkan sedikit pewarna kuning.
8.Bakar adunan pada suhu 170 darjah selsius selama 45 minit.
Sumber : Cik Bad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade Untuk Mereka Yang Ingin Tukar Selera Berbuka Nanti
Setelah beberapa hari berbuka asyik dengan menu yang lebih kurang sama, apa kata harini kita cuba resepi wantan mee kicap homemade yang dikongsi wanita ini di Masak Apa Hari Ni (MAHN). Pasti suami makan bertambah!
Alhamdulilah…
Iftar Ramadhan ke-10. Menu simple lepas dah bosan makan nasi.
Wantan Mee Kicap dengan Sup Dumpling Homemade. Nak best & layan lagi…siapkan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih Goreng. Naik ke bulan layan diaa…
.
Since ramai yang DM, WhatApps tanya mengenai resipi ni. So, saya sharekan resipi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade dekat bawah ni ye.
RESIPI : Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling
Wantan Mee Kicap
Bahan-bahan Mi Wantan Kicap:
Mi Wantan – ( dicelur & letakkan sedikit minyak untuk x melekat )
Sos Tiram
Kicap
Minyak Bijan
Cara-caranya :
Satukan kesemua bahan ( Sos Tiram, Kicap, Minyak Bijan ) di dalam bekas. Kemudian, masukkan Mi Wantan yang telah dicelur ke dalam bekas yang berisi bahan² kicap tadi. Gaul rata sehingga semua sebati & kicap meresap elok ke dalam Mi Wantan tadi.
Bahan-bahan sampingan :
Sawi / Pak Choy – dicelur seketika
Cendawan Shitake Kering – direndam dalam air panas sehingga lembut. Toskan lebihan air
Bahan-bahan untuk inti Dumpling :-
Isi Ayam / Isi Udang
Cendawan Shitake Kering – direndam dengan air panas, toskan lebihan air.
Daun Bawang
Lobak Merah – ( dipotong dadu kecil² )
Bawang Merah/Bawang Holland – ( dipotong dadu kecil² )
Lada Sulah
Sos Tiram
Garam
Kiub Ayam / Stok Ayam
Tepung
Cara-caranya :
Kisar halus isi ayam/isi udang dengan cendawan shitake kering yang telah direndam tadi. ( Kalau nak senang, kisar sekali dengan isi ayam/isi udang tapi kalau x potong dadu kecil² ) bersama sedikit garam, sos tiram, lada sulah, kiub ayam/stok ayam.
Kemudian masukkan lobak merah, daun bawang serta bawang yang telah dipotong tadi serta sedikit tepung. Gaul rata untuk pastikan semuanya sekata.
P/S : Pastikan inti dumpling xpenuh sangat sebab kulit dumpling mudah terkoyak. Gunakan 1 sudu kecil je untuk letak inti tu. Lekatkan kulit dumpling tu gunakan air & tekan sedikit untuk padatkan dan kemaskan inti di dalam kulit dumpling tersebut. Kemudian, boleh kukus dalam 20 minit.
Bahan-bahan untuk Sup Dumpling :
Kiub Ayam/Stok Ayam
Air
Kobis Cina panjang ( jika suka )
Dumpling – ( yang telah dikukus )
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-caranya :
Masukkan air, kiub ayam/stok ayam, kobis panjang ( jika suka ) dan dumpling yang telah dikukus tadi. Renehkan seketika sehingga mendidih dan boleh dihidangkan dengan taburan daun bawang serta bawang goreng.
Nota :
Untuk menambahkan kesedapan Wantan Mee Kicap, boleh sediakan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih. Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pelbagai Menu Boleh Disajikan Dari Resepi Daging Cincang Ini
Resepi daging cincang ini sangatlah berbaloi untuk anda sediakan kerana ia boleh disajikan dengan pelbagai cara, selain menjimatkan masa ia antara menu sihat yang boleh anda sajikan buat anak-anak di rumah. Selamat mencuba semua!
Resepi ini hanya memerlukan setengah jam untuk disediakan dan dimasak, dan ia boleh dihidangi bersama nasi, bubur lembik, atau dengan selonggok kentang lecek yang dicampurkan mentega. Mengandungi sayur-sayuran sedap, resipi daging cincang ini sangat serba guna dah boleh diguna sebagai inti karipap yang tidak pedas, roti, pastri dan pai.
.
Bahan-bahan
.
200g daging lembu cincang
25g ubi keledek, dikupas & dipotong dadu kecil
30g ubi kentang, dikupas & dipotong dadu kecil
70g lobak merah, dikupas & dipotong dadu kecil
65g bawang merah besar, dikupas & dicincang kecil
22g bawang putih (kira-kira 4 cengkih), dikupas & dicincang kecil
5g daun bawang, dicincang kecil
5g daun sup, dicincang kecil
300ml stok ayam
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
¼ sudu kecil lada hitam
¼ sudu kecil serpihan garam laut
2 sudu besar minyak masak atau minyak zaitun
Hidangan: 4 (sebagai hidangan sampingan)
Memasak daging cincang
.
Potong ubi keledek, ubi kentang, dan lobak merah menjadi dadu kecil.
Cincang kecil bawang merah dan bawang putih, diikuti dengan daun bawang dan daun sup.
.
Panaskan minyak dalam periuk di atas suhu api yang tinggi. Masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis sehingga sedikit lut, kira-kira 1 hingga 2 minit.
.
Seterusnya, masukkan daging lembu cincang, daun bawang dan daun sup. Kacau untuk memerangkan daging, kira-kira 30 saat.
.
.
Tambah sayur-sayuran akar yang sudah dipotong, termasuk ubi keledek, ubi kentang dan lobak merak. Kacau selama 1 hingga 2 minit. Tuangkan stok ayam ke dalam periuk, kacau.
.
Taburkan lada, garam, kicap cair dan sos tiram dan kacau sehingga campur rata. Biar tutup sehingga mendidih.
.
.
Kecilkan api, keluarkan penutup dan reneh sehingga sos menjadi pekat sedikit dan hampir kering, kira-kira 10 hingga 12 minit. Kacau sekali-sekala. Pastikan ubi keledek, ubi kentang dan lobak merah dimasak sepenuhnya. Panjangkan masa masakan (dan masukkan sedikit air ke dalam periuk) jika perlu.
.
Sedia untuk dihidang!
Tip tambahan
Anda baru sedar stok ayam sudah kehabisan? Gantikan dengan air biasa. Masakan daging cincang anda masih akan lazat!
Jika anda menggunakan garam biasa dan bukannya serpihan, kurangkan jumlah garam sebanyak separuh melainkan anda suka hidangan yang benar-benar masin! Anda boleh menambah sedikit lagi garam pada hujung masakan jika anda menginginkan rasa masin yang lebih.
Resepi ini juga boleh diubah suai sebagai makanan bayi. Keluarkan kedua-dua sos, lada dan garam dan masak seperti di atas. Setelah masak, kisar sehingga halus dan kacau dengan bubur lembik.
KREDIT : Butterkicap Team
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI