Membeli bunga siap balut di kedai mungkin agak mahal kerana kos upahnya. Anda tidak perlu membazir lagi untuk membelinya. Lagi pun anda mungkin hanya menggunakannya untuk seketika waktu. Jadi daripada membeli di kedai anda boleh lakukannya sendiri dengan langkah mudah ini.
Bahan-bahan
Gunting
Bunga
Floral wire atau getah
2 jarum peniti
Reben
Pembalut plastik
Cara-cara:
Ads
Langkah 1: Kumpulkan semua kuntum bunga dan ikatkan getah atau floral wire untuk menyatukan bunga-bunga tersebut. Potong kakinya agar sama panjang.
Langkah 2: Balutkan plastik di keliling batang bunga. Hentikan balutan 3cm sebelum hujung tangkai. Cara ini akan memberikan kemasan yang elok untuk jambangan bunga anda.
Ads
Langkah 3: Cucukkan reben dengan pin di bahagian bawah tangkai bunga.
Ads
Langkah 4: Balutkan reben di keliling batang bunga dengan cara semakin menaik ke arah kepala bunga.
Langkah 5: Setelah selesai membalut, pinkan bahagian hujung reben dengan jarum. Siap untuk digunakan!
Sumber : Diy networks
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
14 hari tempoh Perintah Kawalan Pergerakan membuatkan kaum ibu panik dengan stok barang basah di dapur. Jika beli terlalu banyak, bimbang cepat rosak.
Penyelesaiannya, hanya kukus dan jemur ikan dan hasilnya stok akan bertahan sehingga 4 minggu tanpa perlu disimpan di tempat beku.
“Musim ikan tengah murah ni kan..kakak buat ikan rebus je la..mengimbau kenangan bersama arwah ayah..kakak anak si penjual ikan rebus.
Mohon sedekahkan Al-fatihah buat arwah ayah saya sahat bin junid
“Assalamualaikum nama je ikan rebus tp sebenarnya ikan tu lebih cantik bila dikukus
1.Perfama sekali cuci ikan macam biasa bubuh perahan limau untuk hilangkan hanyir
2.Toskan ikan yang sudah dibersihkan dan susun dalam pengukus.
3.Tanurkan garam kasar mengikut kuantiti ikan dan ikut kesesuaian mahukan ikan itu masin atau kurang masin
4.Letak asam keping dalam 2 atau 3 keping dan kukus dengan api pelahan
5.Api tidak boleh besar kerana ikan akan pecah dan tidak cantik
6.Apabila isi ikan masak, tutup api dan keluarkan letak dalam talam
7.Jemurkan sebentar di panas matahari dalam 10 minit untuk keringkan ikan daripada air kukusan.
8.Siap dan boleh packing untuk dibekukan atau siap untuk dmasak
9.Ikan tak perlu diletakkan di tmpat beku kerana tahan dalam 3 hingga 4 minggu. Kalau mahu tahan lebih lama, boleh keraskan di tempat beku.
Bahan-bahan :
3 biji telur
4 s/mkn cili yg telah dikisar bersama dgn bawang merah & putih
3 s/mkn cili sos
1 s/mkn gula merah
2 s/mkn gula pasir
garam secukup rasa
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
TELUR GORENG KICAP PEDAS
Resepi :
Telur 4 biji
Sebiji Bawang besar dihiris halus*
Cili padi 7 biji dihiris*
Setengah biji Tomato dipotong dadu*
Kicap*
4 biji Limau kasturi dibelah 2
Minyak untuk menggoreng
Caranya :
Goreng telur. Angkat dan letak dalam pinggan.
Campurkan semua bahan bertanda bintang* dan kicap, di dalam bekas lain. Perah sedikit limau kasturi.
Tuangkan di atas telur yang siap digoreng tadi.
Resepi telur masak kurma
Bahan:
10biji telur -rebus
2paket kecil rempah kurma
5ulas bawamg putih (hiris)
1labu bawang merah besar -hiris besar)
1inci halia
2biji tomato (optional)
1biji lobak merah
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Air asam sikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sampai naik bau…masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn air …tumis sampai pecah minyak ..
Masukkan air asam, dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, msak sehingga empuk. Masukkan telur, cili merah, tomato, dan garam secukup rasa ..lepas tu adjust lah kuah dia nk pekat @ cair …
TELUR MASAK SOS ikhlas dari LILY
BAHAN:
2 biji bawang besar dihiris kasar
3-4 inci halia dihiris kasar
3-4 sudu makan cili kering kisar
Sos tomato Kimball(lebih Dr sos cili UTK gantikan asam jawa)
Sos cili Life(kuantiti sikit dari sos tomato)
Kicap manis Life(4-5sudu makan)
Sedikit air
Telur goreng
Minyak menumis
1 tin kecil kacang peas(x perlu buang air)
CARA:
Panaskan minyak
Tumiskan cili kering kisar hingga masak dan pecah minyak
Masukkan SEPARUH kuantiti bawang besar hiris dan halia hiris
Kacau hingga bawang layu
Masukkan semua sos dan kicap bersama sedikit air
Masak hingga mendidih
Masukkan baki bawang besar dan kacang peas
Kacau rata..
Masukkan telur goreng renihkan seketika..
Dan siappp!
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas..
Sup telur
Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap
Tak tahu dah nak masak apa untuk suami dan anak-anak di rumah, kadang-kadang sampai sudah habis idea nak masak apa pula. Apa kata kali ini anda buat Muffin Larva Coklat pula! Resepi ini dikongsi Zahiri Mansor. Nak buat pun senang, tak perlu pakai mixer! Semoga perkongsian resepi ini boleh mencerikan hari anda sekeluarga.
Bahan yang diperlukan untuk Resipi Muffin Larva Coklat Cadbury
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula perang
1 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
250 gram butter yang dicairkan
2 cawan susu full cream
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
coklat chip
Mudah je nak buat resipi muffin larva coklat
Pertama sekali anda kena pukul telur dengan gula dulu. Kemudian masukkan esen vanila dan butter yang sudah dicairkan. Kacau lagi sehingga sebati semuanya.
Kacau sehingga sebati
Langkah seterusnya adalah masukkan tepung gandum, serbuk koko, baking soda dan baking powder ke dalam acuan tadi. Kacau bahan-bahan sekali lagi. Kemudian, masukkan susu full cream dan teruskan kacau bahan tersebut.
Boleh letak Cadburry
Akhir sekali, bahan-bahan yang sudah digaul sebati itu masukkan ke dalam cup kertas. Cadburry itu tambahan saja. Tak letak pun boleh. Untuk topping tabur choc chips, barulah ngam!
Hasilnya…
Inilah hasilnya… rasa coklat Cadburry akan meleleh di dalam mulut anda. Memang sedap! Cuba resipi ini dan nikmati bersama keluarga tersayang.