
Bingkisan hantaran diwarnai penuh rona romantis buat insan tersayang.
BAHAN-BAHAN:
- Tepak Sirih
- Gunting
- Span hijau
- Daun sirih
- Batang lidi
- Bunga pinang
- Bunga hiasan
- Pelilit hijau
LANGKAH-LANGKAH:



Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chocolate Eclairs Dengan Hanya Guna 4 Bahan Ini, Tak Perlu Bakar Pun. Memang Sedap!

Isi Kandungan
ToggleSalah satu biskut yang menjadi kegemaran orang ramai ketika Hari Raya adalah chocolate eclairs. Rasa coklatnya memang cukup enak. Lebih-lebih lagi jika anda merupakan pencinta coklat.
Menariknya, resipi ini hanya menggunakan 4 bahan sahaja dan cukup mudah untuk disediakan. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Norasikin Md Noor menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN).
*****
Chocolate Eclairs
Bahan-bahan:
- Biskut marie/apa-apa biskut
- Kacang tanah
- Susu pekat
- Coklat masakan
- Paper cup
Cara-cara:
- Hancurkan biskut.
- Kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Hancurkan dan kisar kering sahaja.
- Masukkan susu pekat.
- Campur semua sampai boleh bulatkan doh.
- Celupkan ke dalam coklat masakan yang dah dicairkan. Masukkan ke dalam paper cup.
- Simpan dalam peti ais sehingga coklat keras.
- Siap!
Korang agak-agak je nak banyak mana. Nak sedap, kacang lebih.
Sumber: Norasikin Md Noor via grup Masak Apa Hari Ni…(MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedapnya! Kek Marble Red Velvet Cheese

Wow gabungan tiga elemen yang cukup menggiurkan. Resipi Kek Marble Red Velvet Cheese ini membuahkan hasil yang cukup lembut, gebu dan paling penting kurang manis.

Bahan A
3/4 cwn marjerin
120-130 g cream cheese
Bahan B
1 cwn gula kastor
1 sb minyak
Esen vanila
Bahan C
4 biji telur gred B
Bahan D
1 1/2 cwn tepung naik sendiri
(kalau tiada, boleh letak tepung gandum + 1sk baking powder)
Paste red velvet
½ sb red velvet emulco + ½ sb serbuk koko + ½ sb air panas

Cara :
1.Putar kelajuan tinggi bahan A sehingga sebati lebih kurang dalam dua hingga tiga minit.
2.Selepas itu masukkan bahan B dan putar sehingga pucat, lebih kurang dalam lima hingga enam minit.
3.Masukkan pula bahan C satu persatu. Putar sampai sebati kemudian masukkan lagi sebiji sehinga habis.
4.Masukkan bahan D sedikit demi sedikit dan puta dengan kelajuan perlahan.
5.Bahagikan kepada dua adunan.
6.Satu adunan masukkan pes red velvet dan satu lagi biarkan perasa asal. Masukkan ke dalam loyang berselang seli atau bertompok-tompok. Gunakan loyang 8X8.
7.Bakar pada suhu 160 darjah selsius menggunakan api atas bawah selama 45 minit. 15 minit terakhir, letak di rak bahagian bawah.

Sumber : Ana Mohd
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Gerenti Licin Dengan Sambal Kelapa Pedas Manis

Isi Kandungan
ToggleDibuat dari kelapa parut, sambal kelapa mempunyai rasa savuri-manis yang menarik dan sangat sedap dimakan. Walaupun enak dimakan begitu sahaja, sambal kelapa lebih enak dimakan bersama hidangan berperisa kontras atau hambar seperti nasi impit, lemang, pulut atau nasi biasa. Ia juga menambahkan tekstur bila berpasangan dengan rendang dan hidangan tempatan yang lain. Kami cukup yakin ia akan rasa sedap dengan aiskrim vanila juga!
Sila ambil perhatian bahawa terdapat beberapa resepi sambal kelapa, termasuk yang sangat pedas. Resipi ini adalah pada hujung berlawanan spektrum ini dan sesuai untuk kanak-kanak dan mereka yang mempunyai tahap kepedasan yang lebih sensitif.
Bahan-bahan200g kelapa parut
½ cawan udang kering, direndam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 + 2 sudu besar gula putih
½ cawan minyak masak
Hidangan untuk 8-10 orang
Kaedah

Kisar udang kering sehingga halus. Dalam kuali sederhana, panaskan minyak pada suhu api tinggi.
Tumis udang dikisar sehingga wangi.

Masukkan serbuk kunyit, diikuti 2 gula sudu besar. Goreng campuran sehingga ia mula kelihatan rangup.

Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sebati.

Masukkan 2 lagi sudu besar gula. Kacau sehingga seragam.
Kurangkan haba kepada suhu sederhana dan masak sambil terus mengacau sehingga campuran kering.
½ cawan udang kering, direndam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 + 2 sudu besar gula putih
½ cawan minyak masak
Hidangan untuk 8-10 orang

Kisar udang kering sehingga halus. Dalam kuali sederhana, panaskan minyak pada suhu api tinggi.
Tumis udang dikisar sehingga wangi.

Masukkan serbuk kunyit, diikuti 2 gula sudu besar. Goreng campuran sehingga ia mula kelihatan rangup.

Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sebati.

Masukkan 2 lagi sudu besar gula. Kacau sehingga seragam.
Kurangkan haba kepada suhu sederhana dan masak sambil terus mengacau sehingga campuran kering.
Hidang.
Tips tambahan
Ganti 2 sudu besar gula putih dengan gula Melaka untuk profil rasa yang lebih mendalam dan warna yang lebih perang.
Sambal kelapa tidak boleh disimpan lama, jadi jangan masak terlalu banyak, dan makanlahnya dengan cepat! Kami cukup yakin anda tidak akan mempunyai masalah untuk menghabiskannya.
KREDIT Butterkicap Team
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI