sekadar gambar hiasan

Saat memilih bakal suami yang boleh membawa kebahagiaan dalam rumah tangga, tentu sahaja wanita ingin mencari seorang lelaki yang boleh memenuhi ciri-ciri yang diidamkan, selain membimbingnya menjadi seorang isteri dan peneman hidup yang sempurna. Dalam banyak-banyak kriteria, pastikan anda jangan tersalah pilih!

Pemilihan bakal suami penting agar hubungan rumah tangga yang bakal dibina tidak terjejas. Jika tersalah pilih, bimbang bakal suami dengan ciri-ciri ini boleh membuatkan suasana rumah tangga anda tidak tenteram, selain anda sering ‘makan hati’.

Selesai sahaja akad nikah, maka bermulalah tanggungjawab yang besar di bahu seorang lelaki dan wanita kerana detik ini anda berdua akan berkongsi hidup. Jika tidak mahu menyukarkan kehidupan rumah tangga, pastikan anda jauhi 10 ciri-ciri bakal suami ini.

1. Lelaki Yang Tidak Beriman

Paling penting setiap wanita tentu impikan seorang bakal suami yang cukup solat dalam sehari, boleh menjadi imam dalam solatnya, seorang yang beriman dan sempurna agamanya. Ciri-ciri ini penting agar bakal suami tersebut boleh menjadi seorang ketua keluarga yang boleh membimbing isteri dan keluarganya ke jalan yang diredai.

2. Lelaki Yang Tidak Serius

Dalam menjalinkan hubungan pasti setiap pasangan ingin mengakhirinya dengan sebuah ikatan yang halal. Jika bakal suami yang anda cintai sering mengelak pertanyaan anda untuk mengakhiri hubungan ini ke satu ikatan yang halal padahal anda berdua sudah lama bercinta dan susah bersedia, sebaiknya anda segera angkat kaki. Terang-terang dia jenis lelaki yang tidak mahu ada komitmen yang lebih serius dan hanya ingin mempermainkan cinta anda.

3. Lelaki Yang Pemalas

Elak Tersalah Pilih Bakal Suami, Pastikan Wanita Jauhi 10 Jenis Lelaki Ini

IKLAN

Elakkan diri anda daripada menjalinkan hubungan dengan jenis lelaki yang tidak tahu menguruskan dirinya, tidak bercukur, tidak menggosok pakaian ketika anda berdua bertemu janji, rambut dan badan berbau, sering ponteng kuliah ataupun kerja, kenderaannya yang kotor dan sebagainya. Bimbang jika berkahwin nanti segala tanggungjawab diserahkan bulat-bulat kepada anda seorang dalam menguruskan rumah tangga dan dirinya kerana menganggap semua kerja tersebut merupakan tugas seorang isteri sahaja.

4. Lelaki Kaki Pukul

Ada sebahagian wanita yang masih berhubungan dengan teman lelakinya yang kaki pukul gara-gara cinta dan sayang terhadap teman lelakinya. Ingatlah wahai wanita, jika sebelum berkahwin pun teman lelaki anda sudah bertindak memukul anda, bagaimana pula setelah berkahwin nanti. Jangan kerana sayang ataupun takut ditinggalkan lelaki sebegini, anda sanggup diperlakukan sedemikian rupa. Takut apabila sudah berkahwin nanti, saban minggu anda bakal menjadi pelanggan tetap hospital kerana dipukul teruk oleh suami.

5. Lelaki Yang Tiada Toleransi

Elak Tersalah Pilih Bakal Suami, Pastikan Wanita Jauhi 10 Jenis Lelaki Ini

IKLAN

Lelaki sebegini hanya menganggap dirinya sahaja yang betul. Baginya pandangan dan idea orang lain semuanya salah. Sebenarnya dalam menjalinkan hubungan haruslah ada toleransi antara kedua-dua pasangan agar hubungan yang dibina berjalan dengan lancar. Mana ada wanita yang tahan jika dia sering dimarahi teman lelakinya gara-gara pendapat yang dilontarkannya dianggap salah dan berlainan daripada pandangan teman lelaki anda. Silap hari bulan, setiap kali berjumpa pasti anda berdua bercakaran pendapat.

6. Lelaki Panas Baran

Ciri lelaki yang satu ini juga harus anda elak dalam memilih bakal suami. Lelaki yang panas baran tentu sahaja mudah mengamuk apabila berlaku sesuatu perkara. Ternyata ciri-ciri ini tidak sesuai untuk dijadikan bakal suami kerana bimbang apabila berkahwin nanti apa sahaja yang isterinya lakukan boleh mendatangkan kemarahannya tanpa dia siasat terlebih dahulu. Malah ciri panas baran ini jika tidak dikawal boleh membawa kepada aksi memukul.

7. Lelaki Yang Suka Membangga Diri

Elakkan bakal bakal suami jika dia seorang yang sombong dan sering membanggakan dirinya apabila bercakap dengan anda ataupun apabila bercakap dengan rakan-rakannya. Lebih parah jika dia seorang yang kaya, kacak, mempunyai karier yang bagus, gaji yang lumayan dan kereta yang mewah, lagi berlagaklah jadinya. Jika hubungan ini diteruskan takut di kemudian hari nanti rumah tangga yang anda bina tidak harmoni.

IKLAN

8. Lelaki Yang Kedekut

Jika saat menjalinkan hubungan pun bakal suami anda itu berkira dalam membelanjakan sesuatu atau sering menyuruh anda membayarkan untuknya, sah dia seorang yang kedekut. Untuk menjadi seorang suami mana boleh ada ciri-ciri kedekut. Ini kerana apabila sudah berkahwin nanti menjadi tanggungjawab suami sebagai ketua keluarga untuk menyediakan nafkah secukupnya kepada isteri dan anak-anaknya.

9. Lelaki Yang King Control

Lelaki yang king control selalunya seorang yang kuat cemburu. Apa sahaja yang anda hendak lakukan, haruslah memberitahunya dan mendapat keizinannya terlebih dahulu. Diri anda seolah-olah dikawal sepenuhnya oleh lelaki sebegini kerana menganggap anda miliknya. Malah dia akan menghubungi anda setiap masa untuk mengetahui anda berada di mana dan dengan siapa anda ketika itu. Kalau beginilah bakal suami anda, larikan diri sebelum terlambat.

10. Lelaki Yang Penakut

Elak Tersalah Pilih Bakal Suami, Pastikan Wanita Jauhi 10 Jenis Lelaki Ini

Ciri yang ini juga jangan dipandang ringan. Lelaki yang penakut dan tidak berani untuk mempertahankan anda, buat apa ingin anda jadikan calon suami. Sebagai bakal suami, lelaki haruslah berani kerana dia bakal menjadi pelindung dan harapan kepada isteri dan anak-anaknya nanti jika berlaku sesuatu perkara.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI