Seperti tubuh orang normal, badan pesakit kanser mempunyai asid tinggi dan pola diet yang diperlukan ialah makanan beralkali bagi mengimbangi tubuh.

Cuma untuk pesakit kanser, mereka lebih berisiko mengalami komplikasi lain disebabkan sel antibodi badan rendah. Ia menyebabkan mereka lebih terdedah kepada ancaman penyakit atau partikel karsinogen yang bebas di persekitaran mahupun makanan bersifat karsinogenik.

Pesakit yang menyertai kumpulan sokongan kanser ini disarankan mengambil makanan yang kaya antioksida dan diet mereka dipantau dari semasa ke semasa.

Bukan semua makanan boleh diakses oleh pesakit kanser kerana dalam keadaan tertentu contohnya makanan yang baik untuk pencegahan kanser seperti madu boleh mendatangkan kesan buruk kepada pesakit.

Berdasarkan kajian, makanan mengandungi unsur glukosa termasuk madu boleh merangsang perkembangan sel kanser. Glukosa menjadi makanan kepada sel kanser ini dan menyebabkan sel aktif lalu merebak.

“Bukan menafikan kebaikan madu untuk tubuh seperti merawat luka dalaman, ulser perut dan sebagainya, tetapi bagi pesakit kanser madu boleh memberi implikasi buruk.

IKLAN

Gemar Makan Bawang Bombay Untuk Cegah Kanser

“Dalam diet  pengambilan makanan semula jadi atau ‘super’ yang mampu melawan sel kanser antaranya bawang putih, bawang besar dan bawang Bombay. Kalau bawang putih dan bawang besar lebih baik diambil mentah manakala bawang Bombay lebih sesuai dimasak.

Kita tahu bawang putih mempunyai aroma tengik tidak menyenangkan tetapi itu terhasil disebabkan komponen dipanggil allicin. Allicin ini memberi kriteria antibakteria, antivirus, antiradang dan antioksida yang menjadikan bawang putih makanan penawar penting buat pesakit kanser. Digalakkan pesakit mengunyah sekurang-kurangnya dua ulas setiap hari membantu membantutkan sel kanser.

IKLAN

Selain itu minuman dan makanan membantu mempunyai sifat antiangiogenesis iaitu menghalang bekalan darah ke sel kanser seperti teh hijau dan kunyit juga boleh membantu membuang toksin. Sebagai contoh teh hijau mengandungi folifenol turut membantu melawan sel kanser.

Tekankan pengambilan air mencukupi yang sangat penting buat pesakit. Istilah air baik pada saya ialah air dimasak kerana ia mempunyai zat penting untuk membekalkan oksigen kepada tubuh. Air juga membantu menyingkirkan toksin dalam tubuh menerusi proses semula jadi.

Setiap 20 kilogram berat tubuh memerlukan sekurang-kurangnya satu liter air bagi membolehkan tubuh memperoleh sumber mencukupi. Bagi meningkatkan penyerapan usus, ambillah sayuran hijau setiap hari.

IKLAN

Makanan tidak sesuai untuk pesakit semestinya produk makanan berproses atau segera selain yang tinggi kandungan gulanya. Sumber gula semula jadi buah-buahan lebih sesuai untuk pesakit kanser.

Pesakit kanser digalakkan untuk mengamalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang seperti kempen Pinggan Sihat (suku-suku-separuh). Ia bermaksud suku pinggan diisi dengan sumber bijian, suku pinggan untuk protein rendah lemak seperti ayam, ikan dan tofu serta separuh pinggan untuk sayur-sayuran dan buah-buahan.

Gemar Makan Bawang Bombay Untuk Cegah Kanser

Khusus buat pesakit kanser digalakkan memperbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran kerana mempunyai nutrien tinggi.

Bagi pesakit kanser yang menjalani rawatan kanser, mereka digalakkan untuk makan makanan berprotein tinggi supaya boleh cepat sembuh selain mengekalkan sistem imun melawan penyakit.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI