giliran balik raya

Giliran balik raya ni sebenarnya adalah sesuatu yang tak wujud dan ini atas konsep ihsan seorang suami kepada isteri. Begitu komen seorang saudara.

Betul, tepat, konsep ihsan, jadi suami tak wajib ikut kehendak isteri untuk beraya di kampung isteri. Nak tahu lebih lagi jemput baca perkongsian Firdaus Shakirin ini…

Giliran Balik Raya

Giliran Balik Raya, Tolong Bersikap Adil Dalam Hubungan

“Tahun ini rumah suami, tahun depan rumah suami, tahun 2021 rumah suami, tahun 2099 rumah suami.”

Mari kita tengok beberapa konsep ihsan isteri dalam rumah tangga.

Isteri wajib tak buat kerja-kerja rumah? Tak wajib, tapi disebabkan dia nak jadi isteri yang baik, dia faham yang suami dia letih mencari rezeki, dia faham yang suami dia tak ada masa untuk buat, maka dia buat.

Tugas isteri hanyalah melayani suami sahaja, ini kewajipan dia, bukan kerja rumah. Ini ihsan isteri ke atas seorang suami.

Isteri wajib bekerja tak? Tak wajib, tempat isteri sepatutnya di mana? Di rumah. Jadi kenapa isteri bekerja? Menolong membantu meringankan beban suami dalam menguruskan rumah tangga, meringankan beban, bukannya mengambil alih beban.

IKLAN

Ada tak isteri tolong bayar bil utiliti setiap bulan? Ada tak isteri kongsi bayar ansuran rumah, ansuran kereta? Ada, dan bila mana dia buat semua itu, dia tolong bayar, itu ihsan isteri ke atas seorang suami.

Kalau suaminya mampu, dia tak perlu untuk buat semua itu. Dia hanya duduk di rumah tengok samarinda.

Hak Ke Atas Gaji

Isteri ada hak tak ke atas duit gajinya? Ada, hak sepenuhnya, hak total, suami boleh guna duit isteri tak? Kalau isteri izinkan dan redha, boleh. Kalau dia tak izinkan, dan tak redha, tak boleh. Ada tak isteri beli barang dapur dengan duit dia sendiri?

Giliran Balik Raya, Tolong Bersikap Adil Dalam Hubungan

IKLAN

Beli baju dengan duit dia sendiri? Beli ubat dengan duit dia sendiri?

Ada ganti tak duit yang isteri belanjakan itu? Kena ganti sebab menyediakan makan minum, pakaian dan perubatan itu tugas suami. Isteri rela dan redha guna duit dia unutk beli barang dapur, pakaian, perubatan atas asbab ihsan isteri ke atas seorang suami.

Jaga Orang Tua

Isteri wajib tak jaga orang tua suami? Tak wajib. Kalau dia jaga dikira apa? Ihsan… kewajipan menjaga orang tua suami itu terletak di bahu suami dan adik beradiknya. Abang suami, kakak suami, adik suami, ini semua adalah anak dan sebagai anak mereka perlu berbakti kepada orang tua mereka.

Kenapa isteri jaga orang tua kita? Sebab kita tak boleh nak jaga, kita kena keluar bekerja. Maka satu lagi konsep ihsan isteri ke atas seorang suami.

IKLAN

Setiap hari, setiap minggu, setiap bulan, berlambak-lambak ihsan seorang isteri kepada seorang suami dan seorang isteri memerlukan ihsan seorang suami hanya 2 KALI SETAHUN, iaitu pada Hari Raya Aidilfitri & Hari Raya Aidiladha.

Itu pun selang-selang, bukan setiap tahun dapat balik beraya rumah orang tuanya.

Bersikap Adil Dalam Hubungan

Giliran Balik Raya, Tolong Bersikap Adil Dalam Hubungan

Ihsan seorang isteri itu cukup banyak kepada seorang suami, makanya, cubalah bersikap adil dengan meletakkan sesuatu itu kena pada tempatnya.

Kalau dipersetujui tahun ini rumah kita, maka hormatilah persetujuan itu dan tahun depan rumah dia pula. Jangan tiba-tiba berdalih, bagi alasan, cuba untuk tidak balik ke rumah oramg tuanya.

Suami yang sedar akan apa yang isterinya dah buat untuk dirinya, dia akan ikut giliran seperti yang dah dipersetujui bersama. Bersikap adil dan berihsan kepada si isteri.

Dia bukan anak yatim piatu, dia pun ada mak bapak dan dia pun nak beraya dengan mak bapak dia selagi mak bapak dia masih hidup.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI