Dinding batu bata antara feature penting bagi dekorasi berkonsepkan industri, hipster dan kediaman yang menekankan konsep english country. Namun, bagi anda yang nak makeover kediaman, tak perlulah robohkan dinding atau buat dinding baru dari batu bata. Ada kaedah yang lebih cepat dan mudah. Kebiasaanya, wallpaper bercorak batu bata menjadi pilihan.

Gunakan Cat Untuk Hasilkan Dekorasi Dinding Batu Bata

Namun bagi yang suka tekstur batu bata, wallpaper bukanlah pilihan terbaik. Apa kata cuba idea yang dikongsikan oleh Nur Nazihah Abd razak.

1. Bancuh dulu cat mengikut arahan yang terdapat pada pek bungkusan

IKLAN

2. Sapukan lapisan pertama (special effect) yang telah siap dibancuh (sapuan perlu rata seperti kemasan simen pada dinding

3. Bentukkan tekstur batu bata ketika lapisan “special effect” separuh kering

IKLAN

4. Pastikan dinding yang telah siap di corakkan kering sepenuhnya

5. Selepas kering sepenuhnya, sapukan cat. Anda mungkin perlukan 2-3 lapisan cat untuk menghasilkan kesan batu bata yang sebenar. Pastikan cat kering sepenuhnya sebelum lapisan berikutnya di sapu

IKLAN

6. Gunakan cat yang sedikit gelap bagi menghasilkan tekstur batu bata sebenar

7. Buat garisan pada joint batu dengan menggunakan cat hitam atau putih. Mengikut cadangan Nazihah, soft gray nampak lebih semulajadi.

Inilah hasilnya selepas proses kering berlaku dan anda boleh pegang dinding tersebut dan merasai sendiri tekstur seakan batu bata merah. Nampak klasik kan? Yang suka dekorasi rumah tanpa mengeluarkan bajet yang tinggi inilah caranya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI