Penjagaan muka perlu dititik beratkan dalam kehidupan seharian. Wajah kita perlu dijaga kerana kita akan berjumpa dengan ramai orang. Takkan nak biarkan kulit muka kusam je?  Dalam penjagaan kulit muka kali ini kami ingin berkongsi kepada anda tentang kebaikkan yogurt.

Bukan sahaja untuk badan malah bagus untuk muka juga. Ini tips iaitu penggunaan YOGURT sebagai MASKER muka. Tips ni sangat berkesan untuk diri anda. Lagipun yogurt ni murah rm2.50 sahaja tapi boleh guna berkali-kali.

Kebaikkan yogurt :

  • Sebagai agent pencerah semulajadi
  • Melembapkan muka
  • Merawat jerawat
  • Anti-penuaan
  • Merawat sunburn (yes ni betul meredakan dan menguragkan kesan terbakar pada wajah)
  • Membuang kulit mati

1. Ambil dalam 1 – 2 sudu yogurt

Letak je atas penutup dia. Anda juga boleh ambil mangkuk lain untuk meletakkannya. Baki yogurt tu simpan sebab boleh pakai lagi lain kali.

Image may contain: food

 

2. Sapu yogurt tu kat muka

Sapu rata ke bahagian muka anda dengan lembut. Jangan letak terlalu banyak sangat okay. Kalau yang ada biji strawberry tu tak perlu asingkan, letak sahaja.

Image may contain: 1 person, closeup

 

3. Tunggu sehingga 15 – 20minit masker untuk kering

Sudah kering, bilas dengan air bersih. Lebih mudah jika gunakan wet tissue terlebih dahulu supaya senang untuk lap. Dan siap!

Image may contain: 1 person, closeup

 

 

 

 

 

Sumber : Nurul izzati ibrahim

Jangan Lupa Komen: