
Kalau cerita bab persiapan kahwin ni, bukan kecil-kecil. Cerita dan belanja dia boleh jadi dari awal kita plan tu sampailah majlis itu sendiri. Kalau tak cecah ribuan ringgit, tak sah. Apa yang menariknya, wanita bernama Syahirah ini kongsi di Twitter miliknya apa yang dia buat sendiri dan cara alternative untuk jimat duit.
Guna balik kan jimat
Korang kena banyak survey
Nak jimat duit, buat sendiri baru puas hati
Jadikan Pintrest sebagai sumber rujukan
Kreatifnya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade Untuk Mereka Yang Ingin Tukar Selera Berbuka Nanti

Isi Kandungan
ToggleSetelah beberapa hari berbuka asyik dengan menu yang lebih kurang sama, apa kata harini kita cuba resepi wantan mee kicap homemade yang dikongsi wanita ini di Masak Apa Hari Ni (MAHN). Pasti suami makan bertambah!
Alhamdulilah…
Iftar Ramadhan ke-10. Menu simple lepas dah bosan makan nasi.
Wantan Mee Kicap dengan Sup Dumpling Homemade. Nak best & layan lagi…siapkan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih Goreng. Naik ke bulan layan diaa…
.
Since ramai yang DM, WhatApps tanya mengenai resipi ni. So, saya sharekan resipi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade dekat bawah ni ye.
RESIPI : Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling
Wantan Mee Kicap
Bahan-bahan Mi Wantan Kicap:
Mi Wantan – ( dicelur & letakkan sedikit minyak untuk x melekat )
Sos Tiram
Kicap
Minyak Bijan
Cara-caranya :
Satukan kesemua bahan ( Sos Tiram, Kicap, Minyak Bijan ) di dalam bekas. Kemudian, masukkan Mi Wantan yang telah dicelur ke dalam bekas yang berisi bahan² kicap tadi. Gaul rata sehingga semua sebati & kicap meresap elok ke dalam Mi Wantan tadi.
Bahan-bahan sampingan :
Sawi / Pak Choy – dicelur seketika
Cendawan Shitake Kering – direndam dalam air panas sehingga lembut. Toskan lebihan air
Bahan-bahan untuk inti Dumpling :-
Isi Ayam / Isi Udang
Cendawan Shitake Kering – direndam dengan air panas, toskan lebihan air.
Daun Bawang
Lobak Merah – ( dipotong dadu kecil² )
Bawang Merah/Bawang Holland – ( dipotong dadu kecil² )
Lada Sulah
Sos Tiram
Garam
Kiub Ayam / Stok Ayam
Tepung
Cara-caranya :
Kisar halus isi ayam/isi udang dengan cendawan shitake kering yang telah direndam tadi. ( Kalau nak senang, kisar sekali dengan isi ayam/isi udang tapi kalau x potong dadu kecil² ) bersama sedikit garam, sos tiram, lada sulah, kiub ayam/stok ayam.
Kemudian masukkan lobak merah, daun bawang serta bawang yang telah dipotong tadi serta sedikit tepung. Gaul rata untuk pastikan semuanya sekata.
P/S : Pastikan inti dumpling xpenuh sangat sebab kulit dumpling mudah terkoyak. Gunakan 1 sudu kecil je untuk letak inti tu. Lekatkan kulit dumpling tu gunakan air & tekan sedikit untuk padatkan dan kemaskan inti di dalam kulit dumpling tersebut. Kemudian, boleh kukus dalam 20 minit.
Bahan-bahan untuk Sup Dumpling :
Kiub Ayam/Stok Ayam
Air
Kobis Cina panjang ( jika suka )
Dumpling – ( yang telah dikukus )
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-caranya :
Masukkan air, kiub ayam/stok ayam, kobis panjang ( jika suka ) dan dumpling yang telah dikukus tadi. Renehkan seketika sehingga mendidih dan boleh dihidangkan dengan taburan daun bawang serta bawang goreng.
Nota :
Untuk menambahkan kesedapan Wantan Mee Kicap, boleh sediakan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih. Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
8 Barang Daiso Wajib Isteri-Isteri Beli Untuk Urus Rumahtangga

Negara Jepun sudah semestinya menjadi perhatian ramai kerena kecanggihan teknologi. Bukan sahaja dari segi pengangkutan, malah dari segi barangan keperluan rumah pun sangat berinovasi tinggi! Tidak perlu ke Jepun untuk mendapatkan barangan ini kerana anda dah boleh beli di cawangan Daiso berdekatan sahaja!

1. CAT REPELLANT
Cat repellent. (Penghalau kucing) INI BUKAN RACUN. Kucing berak merata-rata elok la beli ni utk kesejahteraan bau bauan.

2. PEMBEKU MINYAK MASAK
Sisa minyak masak dibekukan dan di buang dlm tong sampah. kalau tak ada masa nak kumpul minyak dan hantar ke alam flora, di sarankan beli ni untuk kesejahteraan longkang dan alam sekitar

3. PENGASING SAMPAH DI SINKI
Nak longkang kita bersih macam di Jepun? Kebersihan bermula dari rumah. Pengasing sampah di sinki untuk kesejahteraan longkang.

4. STONE ICE CUBE
Traditional way kita bekukan air dan menjadi ais. Yg ni reusable stone ice cube. Dont worry, tidak memudaratkan.

5. KONJAC PUFF
Nak cuci muka ala² dekat spa bleh la guna konjac puff ni. Kalau tgk benda alah ni dlm plastik mcm batu keras gila. Tapi dah rendam air jadi lembut. Boleh la facial dekat rumah.
**media[46970,46973]**
6. MAGIC SPONGE
Tgk magic sponge ni mcm tak ada apa je. Tapi dia ni power sangat. Tak payah pakai sabun. Rendam air tonyoh je. Bukan sahaja utk kasut. Untuk lantai/dinding yg meninggalkan kesan degil sgt berkesan. Watermark² pon berkesan.

7. SABUN MESIN BASUH
Mesin basuh siapa yang tak pernah cuci kotoran degil sblh dalam² tu elok la pakai ni. Ada beberapa jenis dkt daiso. Boleh tgk yg ni dan 1 lagi tu.

8. AGEN PEMBERSIH PAIP
Nak bersihkan dalam paip tu boleh guna ni. Letak seketul je boleh keluar la lemak-lemak, keladak-keladak dalam paip tu. *Jom kita dapatkan barang-barang ini sebelum habis!
Sumber : Amirah Anuar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips, Pasti Buat Suami Makan Tak Berhenti

Isi Kandungan
ToggleHari-hari terakhir di bulan Ramadan ini pasti diisi dengan membuat biskut-biskut untuk dimakan di hari raya nanti. Salah satu biskut yang boleh anda buat adalah cornflakes crunchy chocolate chips yang cukup mudah.
Anda hanya perlu menyukat menggunakan cawan. Mudah kan? Suami dan anak-anak anda pasti suka kerana biskut ini memang sedap. Jom kita intai resipi yang dikongsi oleh Nurul Syuhada Che Din ini.
Resipi Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips
Bahan-bahan:
- 250g buttercup atau boleh guna planta
- 1 cawan gula aicing
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3/4 cawan tepung jagung
- 2 cawan tepung gandum
- Cornflakes secukupnya ( Cik tom letak dalam 3 cawan, kasi ramas sikit ye)
- Chocolate chips
- Chocolate rice (optional)
- Almond cincang (optional)
Cara-cara:
1. Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2. Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4. Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.
5. Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
6. Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
* Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Selamat mencuba!
Sumber: Nurul Syuhada Che Din
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI