Banyak sebenarnya punca daripada kesan masalah kulit muka berminyak ini. Kulit menghasilkan minyak yang berfungsi sebagai kulit pelindung dari bahaya luar seperti pencemaran dan habuk yang akan memasuki liang kulit. Selain minyak pada kulit sebagai cecair yang dapat mengekalkan kemunculan kulit dan menjadikan kulit lembut. Tetapi minyak berlebihan pada kulit, terutama wajah akan menambah masalah baru.

Minyak berlebihan pada kulit muka atau kita sebut wajah berminyak akan menyebabkan kekurangan keyakinan apabila muncul di khalayak ramai kerana wajah akan kelihatan kusam dan berkilau. Muka berminyak juga akan menangkap udara dan mendakan debu dan pencemaran di muka. Akibatnya, liang muka ditutup dan jerawat muncul.

Image result for kulit muka berminyak
1) Mencuci Wajah Anda

Image result for mencuci wajah

Menjaga penjagaan muka adalah sangat penting. Untuk mengelakkan minyak yang berlebihan, cuci muka anda dengan sabun dua kali sehari (tidak lebih). Kelebihan membasuh muka anda dengan sabun akan mengikis lapisan kulit muka dan menjadi bahaya jika terdedah kepada cahaya matahari walaupun pengeluaran minyak akan meningkat.

2) Minum air

Image result for minum air

IKLAN

Minum 2 liter sehari akan mengekalkan metabolisme di dalam badan. Semasa aktiviti tambahan jika badan mengandungi banyak air, peluh akan mengandungi kurang minyak.

3) Air suam dan garam

Image result for basuh muka dengan air panas

Letak dalam air suam yang telah dicampur dengan garam sedikit, digosok perlahan ke muka. Rasa sensasi yang sejuk selepas itu. Air suam akan membuka liang muka dan garam akan menghilangkan kekotoran di muka.

4) Telur Putih

IKLAN

Image result for telur putih

Ia adalah sebagi masker anda. Pecahkan telur dan asingkan kuning telur dan putih. Pukul putih telur sehingga berbuih. Sapukan untuk menghadapi dan biarkan kering. Selain itu, bersihkan dengan air suam.

5) Tomato / Timun / Kentang

Image result for tomato timun kentang

IKLAN

Image result for kentang

Tiga buah buah ini boleh digunakan sebelum tidur. Kaedah ini sangat mudah. ​​Basuh wajah anda terlebih dahulu. Kemudian potong salah satu daripada buah-buahan ini. Sapukan ke muka, biarkan kering. Hari berikutnya, lap muka anda dengan tuala dan air suam. Selepas itu, bilas dengan air sejuk untuk menutup liang-liang lagi.

6) Daun Saderi

Related image

Sebagai perasa makanan, ternyata seledri juga dapat mengurangkan paras minyak di muka. Caranya adalah untuk memotong daun-daun saderi kecil, menyediakan air dalam panik kecil terlebih dahulu. Tambah dua cawan air dan tunggu sehingga mendidih. Tambah seledri yang dicincang. Rebus selama 15-20 minit. Angakat dan sejuk. memohon untuk menghadapi sama rata. Tunggu sehingga ia diserap sepenuhnya. Terus bilas dengan pembersih muka.