Dalam menjalin hubungan, baik suami isteri, saudara dan pertemanan, tidaklah selalu berjalan mulus, tidak jarang dalam hubungan tersebut terjadi perselisihan, kekeliruan dan kekhilafan.

Bagaimana jika hal itu terjadi? Islam agama yang sempurna, mengajarkan umatnya bahwa jika terjadi perselisihan atau kekeliruan maka tidak boleh mendiamkan saudaranya lebih dari tiga hari sebagimana manfaat berwudhu dalam islam . Sebagaimana tertuang dalam hadist berikut ini :

Nabi menyebut: “Tidak halal bagi seorang Muslim tidak bertegur sapa kepada saudaranya lebih dari tiga hari. Maka jika telah berlalu tiga hari itu, hendaklah dia bertemu dengannya dan memberi salam kepadanya. Jika saudaranya menjawab salamnya, maka kedua-duanya akan sama-sama memperoleh pahala. Jika dia tidak menjawab salamnya, nescaya dia akan menanggung dosanya sedangkan yang memberi salam itu sudah terlepas dari dosa tidak bertegur sapa itu” ( Riwayat Abu Daud , riwayat dari Abu Daud ini dhoif tetapi terdapat riwayat sahih dari Al-Bukhari )

IKLAN

Nabi juga sebut: “Silaturahim itu tergantung di Arasy lalu berkata : “Sesiapa yang menyambungku (silaturahim) maka Allah akan menyambungnya dan siapa yang memutuskan ku maka Allah akan memutuskannya” ( Al-Bukhari 4/112 )

Nabi juga menyebut: “Tidak masuk syurga sesiapa yang memutus silaturahim“ ( Al-Bukhari)

IKLAN

Al-Qaradawi menyebut bahawa tidak bertegur sapa dalam hadis di atas adalah hasil dari pertengkaran dan pergaduhan berkaitan dunia semata-mata, adapun jika bertengkar dan tidak bertegur sapa berkenaan urusan akhirat, maka hukum tiga hari sebagai maksimum adalah dikecualikan berdasarkan kepada beberapa peristiwa tiga orang sahabat yang cicir di Tabuk di boikot lebih 40 hari, Nabi dan isteri baginda, dan beberapa orang sahabat lagi. (rujuk Al-Halal wal haram fil Islam).

IKLAN

Ada juga yang mengalami kes seperti tidak terputus hubungan, cuma renggang sikit dari dahulunya yang mungkin mesra dan rapat (itu pun kena lihat dari sudut kerana urusan akhirat atau dunia semata-mata), dan akibat renggang maka tiada banyak perkara yang ingin dikongsi bersama lagi. Justeru, menyebabkan hubungan dan komunikasi menjadi kurang dan ia masih dalam ruang yang dibenarkan.

Ada juga renggang dan tidak bertegur sapa yang mungkin dibenarkan kerana ditakuti berlaku mudarat yang besar. Selain itu, ada juga yang renggang bukan kerana pengaruh pergaduhan tetapi kerana berpindah dan duduk berjauhan. Ini semua perlu dilihat satu demi satu bagi memberikan hukum yang sewajarnya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI