Hampir semua orang mengharapkan majlis yang diadakan biarlah sempurna kerana ia adalah majlis perkahwinan sekali dalam seumur hidup. Maka dengan itu, momen perkahwinan pastinya mahu diingat dan menjadi kenangan yang tidak dilupakan bagi bakal pengantin hingga ke akhir hayat.
Bagi menjadikan majlis kahwin berjalan sempurna, pertimbangkan perkara berikut agar ia menjadi panduan buat bakal pengantin.

1. Tentukan Lokasi Perkahwinan

Dengan memilih tema perkahwinan, anda boleh menentukan lokasi di mana majlis perkahwinan akan diadakan. Contohnya, jika anda ingin melangsungkan perkahwinan dengan tema taman, maka sesuai jika majlis diadakan di tempat outdoor. Tetapi, anda juga boleh memilih tempat indoor, asalkan ruang yang ada mencukupi dengan suasana yang dibuat seperti berada di taman. Ia boleh dilakukan dengan pemilihan dekorasi, contohnya lebih banyak dedaun daripada karangan bunga.

2. Perhatikan Cuaca

Ingin Majlis Kahwin Berlangsung Sempurna, Bakal Pengantin Wajib Pertimbangkan Perkara Ini!

Jika dilakukan di tempat terbuka, perhatikan bulan apa anda akan melangsungkan perkahwinan, contohnya jangan dilakukan ketika musim hujan. Kebersihan persekitaran juga perlu anda perhatikan agar kelihatan indah. Anda juga perlu melihat juga besar ruang terbuka tersebut, cukup selesakah bagi para tetamu ataupun keluarga, terutama bagi keluarga yang sudah tua tentunya memerlukan kerusi tambahan bagi mereka. Perkara seperti ini boleh anda bincangkan dengan bahagian dekorasi ataupun dengan wedding planner jika anda memerlukan khidmat mereka.

IKLAN

3. Perhatikan Aliran Udara

Ingin Majlis Kahwin Berlangsung Sempurna, Bakal Pengantin Wajib Pertimbangkan Perkara Ini!

IKLAN

Jika dilakukan di ruang tertutup, perhatikan aliran udara yang ada di dalam ruangan tersebut. Jika tempatnya kecil, jangan gunakan dekorasi yang terlalu besar dan memenuhi tempat, kerana akan membuat ruang terasa sempit dan tampil sarat. Hindari pula penggunaan warna-warna bunga yang gelap, pilihlah warna bunga yang cerah seperti kuning, putih, merah jambu, hijau muda untuk menciptakan ruang yang lebih luas.

IKLAN

4. Jumlah Tetamu

Ingin Majlis Kahwin Berlangsung Sempurna, Bakal Pengantin Wajib Pertimbangkan Perkara Ini!

Jumlah tetamu juga perlu anda fikirkan dengan terperinci. Ini penting tidak hanya untuk menciptakan suasana yang selesa. Tidak hanya untuk suasana tetapi juga untuk jumlah katering yang akan dipesan. Jumlah tetamu akan berpengaruh dengan bentuk ruang dan perincian dekorasi ruang mahupun pelamin. Contohnya untuk ruang yang cukup luas, sementara jumlah tetamu jauh lebih sedikit daripada kapasiti ruangnya, anda boleh mengisi ruang kosong dengan perincian dekorasi yang sesuai dengan tema majlis yang anda pilih. Tetapi jika jumlah tetamu ramai, sementara ruangnya terbatas, anda boleh menggunakan dekorasi yang bergaya minimalis.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI