Lelaki dalam rumah tangga merupakan tunggak atau khalifah keluarga. Suami bertanggungjawab untuk melindungi keluarga daripada sebarang perkara yang tidak diredai Allah SWT.

Seorang suami biarpun dia menjadi ketua keluarga bukanlah bermakna yang dia perlu bersikap mengongkong tanpa memberi kebebasan kepada isteri. Seharusnya suami yang baik sentiasa bertimbang rasa terhadap isteri dan berusaha untuk membahagiakan isteri.

Jangan biarkan isteri sepi tanpa suami di sisi sebagai pelengkap hidup. Meskipun miliki banyak harta, ia tidak akan menjamin kebahagiaan buat isteri kerana bagi isteri yang lebih penting ialah suami yang memahami jiwa nuraninya.

Berikut merupakan beberapa cara sederhana yang mampu meluluhkan dan membahagiakan hati seorang isteri sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah SAW untuk para suami ikuti.

1. Menenangkan perasaan isteri yang sedang sedih

Wanita memerupakan manusia biasa yang hatinya mudah terluka. Alangkah bahagianya seorang wanita jika memiliki suami yang mampu menenangkan perasaannya.

Rasulullah SAW pernah menenangkan isterinya, Shafiyah binti Huyay. Satu hari, Baginda melihat Shafiyah menangis. Ternyata yang membuat diri Shafiyah menangis apabila Hafsah mengatakan bahawa Shafiyah adalah keturunan Yahudi.

Rasulullah SAW kemudian berkata, “Katakan kepadanya, suamiku Muhammad, ayahku Harun, dan bapa saudaraku Musa!” (Tafsir Al-Qurthubi)

Wanita mana yang hatinya tidak tenang apabila dipujuk oleh suami. Hati yang tadinya berkecamuk pasti reda mendengar kata-kata lembut suami yang menenangkan hati isteri.

IKLAN

2. Membantu isteri melakukan kerja rumah 

Tidak dapat dinafikan ada segelintir suami yang berat tulang untuk membantu isteri melakukan kerja-kerja rumah. Padahal apabila suami turut membantu meringankan tugas isteri di rumah, ia akan menambahkan lagi kebahagiaan seorang isteri, begitu juga rumah tangga.

Bagi suami mungkin pekerjaan rumah nampak mudah dan ringan. Namun siapa sangka ketika suami membantu isteri, baharulah anda sedari bahawa tugas seorang isteri sangatlah berat dan dalam masa yang sama harus menyeimbangkan tanggungjawabnya pada rumah tangga.

Aisyah pernah ditanya mengenai apa yang dilakukan Rasullullah SAW ketika Baginda ada di rumah. Aisyah menjawab, “Baginda selalu melayani (membantu) isterinya.”

3. Meskipun dalam keadaan emosi, suami masih mampu berfikir dengan logik dan matang

Suami juga manusia biasa di mana suatu ketika mungkin suami pernah beremosi atau rasa marah. Namun alangkah indahnya apabila suami masih dapat menahan emosi dan kemarahannya sehingga tidak melukai hati isteri apabila melantunkan kata-kata yang kasar. Segala masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Allah SWT tidak akan menguji seseorang jika dia tidak mampu untuk mengatasinya.

4. Ketika suami meminta pendapat isteri, isteri merasakan yang dirinya dihargai

Apabila suami meminta pendapat isteri, ini menandakan bahawa isteri dianggap penting dan sangat dihargai di mata suami. Ketika suami meminta pendapat isteri, pasti hati isteri akan rasa senang. Dirinya dianggap penting sehingga suami meminta pendapat dari satu masalah yang menimpanya.

IKLAN

Rasulullah SAW pernah meminta pendapat Ummu Salamah ketika perjanjian Hudaybiyah. Meskipun seorang Rasul, Baginda tidak merasa keberatan untuk mendengar dan mengambil pendapat daripada isterinya, Ummu Salamah.

5. Sabar ketika isteri sedang manja

Lelaki yang sabar ketika isteri ingin bermanja-manjaan merupakan lelaki harapan bagi setiap wanita yang bergelar isteri. Ini kerana ramai suami yang ego dan tidak memiliki kemahuan untuk memanjakan isteri.

Padahal Rasulullah SAW sering memanjakan isterinya. Aisyah r.a pernah bercerita,

Suatu hari, beberapa orang laki-laki dari Habasyah datang ke Madinah. Mereka mula bermain rebana di masjid. Orang yang melihat mereka rasa gembira.

Rasulullah SAW masuk ke tempat Sayyidah Aisyah dan bertanya, “Wahai Humaira’, apakah kamu suka melihat mereka?”

IKLAN

“Ya, saya suka,” jawab Aisyah.

Maka, Rasulullah SAW berdiri di depan pintu untuk menutupinya sementara Aisyah meletakkan dagunya di bahu Baginda. Pipinya menempel di pipi Rasulullah SAW dan terus melihat mereka yang sedang bermain di masjid dengan gembira.

Setelah beberapa waktu, Rasulullah SAW berkata, “Sudah cukup?”

“Belum, jangan terburu-buru, wahai Rasulullah.”

Rasulullah SAW terus berdiri ketika Aisyah pergi sendiri.

Aisyah berkata, “Demi Allah, aku tidak tertarik melihat mereka bermain. Namun, aku ingin para wanita mengetahui kedudukan Rasulullah SAW daripadaku.”

Sumber: dailymoslem.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI