Foto: Khairul Azman Rosli

Hari ini sudah masuk hari ketiga perintah kawalan pergerakan dijalankan dan diharapkan orang ramai lebih akur dengan arahan ini bagi mencegah penularan wabak COVID-19 di negara ini.

Kesedaran tentang kepentingan perintah kawalan pergerakan ini masih perlu ditingkatkan kerana masih ramai yang tidak mempedulikan arahan ini dan masih berdegil serta keras kepala.

Lebih memilukan apabila seorang isteri yang sedang hamil 6 bulan terpaksa dikuarantin kerana disyaki dijangkiti COVID-19. Wanita bernama Alliana Alaudin ini merupakan seorang Juru X-ray di Hospital Serdang.

Foto: Khairul Azman Rosli

Menerusi perkongsian di Facebook, Khairul Azman Rosli yang juga merupakan suami kepada Alliana menceritakan punca bagaimana isterinya itu telah ditahan di dalam wad dan dikuarantin. Yang lebih membimbangkan adalah isterinya kini sedang hamil 6 bulan. Semuanya gara-gara pesakit COVID-19 yang pentingkan diri!

Guna Mesin X-ray Pesakit COVID-19

Ramai yang tanya mcm mana Alliana Alaudin boleh kena kuarantin. Macam ni cerita dia.

Alliana Juru X-ray Hospital Serdang, dia ada guna mesin X-ray yang baru lepas guna untuk pesakit demam.

IKLAN

Pesakit tu dah pergi check dah kat tempat lain, dah confirm covid tapi dia boleh pergi Hospital Serdang pula. Masa masuk Hospital Serdang dia tak bagitahu pun dia dah check +ve.

Masa sampai Serdang, pesakit tak bagitahu dia +ve. Dah buat X-ray semua baru dapat tau yang dia +ve Covid19.

Sekarang ni Alliana dikuarantin kat Sungai Buloh senang untuk monitor sebab Alliana pregnant 6 bulan.

IKLAN
Foto: Khairul Azman Rosli

Menurut cerita suaminya, seorang pesakit yang positif COVID-19 telah datang untuk melakukan X-ray di Hospital Serdang. Kemudian, isterinya telah menggunakan mesin X-ray yang sama digunakan oleh pesakit tersebut.

Si isteri langsung tidak tahu tentang pesakitnya yang telah disahkan positif COVID-19 kerana pesakit tidak memberitahu kepada pihak hospital. Akhirnya, si isteri yang sedang hamil 6 bulan itu terpaksa dikuarantinkan kerana disyaki dijangkiti virus itu.

Dah Sakit Jangan Tak Mengaku

Sama-sama la kita jaga diri. Doakan Nurul Alliana Alaudin dan baby dalam kandungannya baik dan harap result -ve.

IKLAN

Kepada yang mana ada tanda-tanda virus covid ni, pergilah check di hospital terdekat. Jangan tidak mengaku (tolong lah) staf hospital pun ada family dan berjuang untuk atasi virus ni. So TOLONGLAH bagi kerjasama.

Sekarang ni wife saya kena dan saya harap orang kat luar sana ambil berat pasal situasi kita sekarang.

Foto: Khairul Azman Rosli

Sementara itu, Khairul turut mengharapkan agar orang ramai mendoakan isteri dan bayi di dalam kandungan baik-baik dan negatif COVID-19. Khairul juga sempat berpesan kepada anda di luar sana yang mempunyai tanda-tanda di jangkiti virus ini segera ke hospital untuk pemeriksaan. Berilah kerjasama dalam mengatasi virus ini di Malaysia.

Sumber: Khairul Azman Rosli