Percaya tidak bahawa ikan kering boleh dikurangkan masinnya sebelum digoreng? Dulu, saya juga tidak percaya. Ikan kering sudah sememangnya masin sebab itu dikatakan ikan masin. Bagaimanapun, kadang-kadang ikan masin itu terlalu masin kerana banyaknya kuantiti garam yang digunakan ketika memeram ikan sebelum dijemur pada keesokan hari. Kesannya, sedap ikan masin tidak lagi dapat dinikmati kerana terlalu masin. Dalam masa yang sama, boleh menjadi punca meningkatnya darah tinggi pula.

Bagi penggemar-penggemar ikan kering masin seperti ikan gelama, ikan talang, ikan kurau, ikan tenggiri dan ikan-ikan masin yang lain.

IKLAN
Isteri Kena Pandai Kurangkan Rasa Masin Ketika Masak Ikan Masin

Yang tidak berapa gemar dengan kemasinan yang terdapat pada ikan-ikan berkenaan tetapi masih gemar untuk menikmatinya kemasinan yang ala kadar, bolehlah mencuba petua ini.

IKLAN
  1. Ikan masin hendaklah direndam dalam bekas air yang berisi air garam juga

  2. Untuk satu atau dua ekor ikan masin, cuma masukkan 1 atau 2 sudu besar garam dalam air.

  3. Kalau dalam kuantiti yang banyak, masukkan lebih garam dalam air.

  4. Rendam ikan kering dalam air garam lebih kurang 20 – 30 minit.

  5. Mungkin kita tertanya-tanya mengapa ikan yang telah masin masih hendak direndam dengan garam. Sebenarnya garam yang kita rendam itu akan menyerap semula garam daripada ikan masin tersebut.

  6. Selepas melepasi 30 minit, basuh ikan masin dengan air bersih. Toskan.

Satu lagi petua yang boleh dicuba untuk mengurangkan rasa masin pada ikan masin ialah sebelum memasak, rendamkan ikan kering masin dalam air kelapa terlebih dahulu.

IKLAN

Biarkan selama 30 minit. Kaedah ini juga terbukti mampu mengurangkan rasa masin yang melampau bahkan menyingkirkan bau hapak ikan masin tadi.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI