Sesetengah orang mengambil masa yang amat lama untuk memilih pakaian di dalam almari. Kadang-kala, sudah lah lambat nak ke tempat kerja, bangun lewat, baju yang ingin dicari pula tidak ditemui.

Kesannya, habis bersepah semua baju dan anda juga tidak mempunyai masa untuk mengemasnya pada malam hari ataupun hari minggu. Oleh itu, kali ini ingin berkongsi kepada anda beberapa tip ideal untuk menyusun pakaian di dalam almari anda.

Isteri Yang Bijak Mesti Tahu Susun Pakaian Dengan Baik,  Ini Tip Mudah Susun Baju Ikut Warna

#1. Susun berdasarkan kategori

Cara paling mudah untuk menjadikan almari pakaian anda lebih rapi dan tersusun adalah dengan menyusunnya mengikut kategori masing-masing. Contohnya, kemeja, t-shirt, seluar slack, seluar sukan, tudung dan sebagainya haruslah diletakkan di ruangan yang berbeza untuk memudahkan proses pemilihan baju.

IKLAN

#2. Susun mengikut tona warna yang sama

Jika anda perasan, selalunya kedai menjual pakaian yang akan menggunakan cara ini.Menyusun baju yang dijual mengikut jenis warna yang berbeza akan membuatkan mata pelanggan tertarik kearah situ dan juga memudahkan pelanggan untuk membuat pilihan.

Penyusunan mengikut tona warna yang sama bukan sahaja kelihatan cantik apabila dipandang, tetapi juga memudahkan anda membuat ‘mix and match‘.

#3. Susun mengikut keutamaan dan kekerapan pemakaian

Apabila sudah penat susun baju cantik-cantik, pasti akan bersepah semula jika baju yang anda kerap pakai berada di bawah ataupun di tempat yang sukar untuk diambil. Oleh itu, cuba susun baju yang anda tidak kerap pakai di bawah, kemudian barulah pakaian yang anda kerap pakai di atasnya.

IKLAN

#4. Susun dengan cara menggulung

Jika almari anda memiliki laci yang banyak, jangan khuatir jika tidak dapat menggantung baju-baju anda. Lipat pakaian anda dalam bentuk gulungan kemudian masukkan ke dalam laci-laci tersebut. Ia bukan sahaja dapat memudahkan anda mencari baju yang hendak dipakai tetapi juga dapat menjimatkan ruang yang sangat banyak.

Namun ingat, lipatan baju secara gulungan ini agak kurang sesuai untuk pakaian yang agak tebal.

IKLAN

Isteri Yang Bijak Mesti Tahu Susun Pakaian Dengan Baik,  Ini Tip Mudah Susun Baju Ikut Warna

#5. Susun menggunakan warna penyangkut baju yang berbeza

Kami sarankan anda menggunakan penyangkut baju dengan warna yang berbeza untuk memudahkan anda memilih pakaian. Sebagai contoh, penyangkut merah untuk baju ke pejabat, penyangkut hitam untuk baju harian di rumah, penyangkut biru untuk seluar ke pejabat dan sebagainya. Jadi, anda hanya perlu fokus terhadap warna penyangkut baju anda ketika hendak memilih pakaian.

Semoga tip-tip di atas sedikit banyak dapat membantu menjadikan almari anda lebih tersusun sekaligus memudahkan anda membuat pemilihan baju untuk dipakai. Jadi lepas ni, dah tiada lah termenung-menung lagi ya di depan almari baju anda.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI