sumber internet

Setiap orang mempunyai hak untuk jatuh cinta dengan sesiapa sahaja dan untuk memilih hati yang dia percayai kerana rasa cinta itu tidak boleh dipaksa. Dia benar-benar mesti rasa selesa dan dapat mencari keakraban ke arah seseorang.
Memaksa perkara tentang perasaan tidak akan menjadikan hubungan itu berfungsi. Sebaliknya, ia boleh mengakibatkan ketidakselesaan. Rasa tertarik kepada seseorang, anda juga memerlukan masa untuk mengenali mereka. Tidak perlu tergesa-gesa untuk menyatakan rasa itu.

Kenali antara anda dan dia terlebih dahulu. Perlahan menjadikannya selesa apabila sudah rapat dengan anda. Kerana ia bermula dengan keselesaan, rasa itu boleh tumbuh dengan perlahan. Mengapa anda tergesa-gesa, jika ada jodoh, pasti anda akan bertemu.

Perasaan tidak boleh dipaksakan. Sekiranya cinta anda tidak berbalas, anda mesti terima dengan tulus.

Apa yang ada di hati seseorang sukar difahami. Anda mungkin dapat rasa selesa dan mencari keserasian, tetapi anda hanya dianggap sebagai kawan. Mungkin dia bertindak balas dengan baik kepada semua orang yang dekat dengannya. Dan mungkin juga, dia terbuka kepada orang yang cuba memasuki hidupnya. Sehingga dia betul-betul rasa cukup selesa dengan seseorang.
Jika akhirnya perasaan anda masih tidak berbalas, anda mesti bersedia menerimanya. Sekiranya hatinya memang bukan terhadap anda, apa lagi yang boleh untuk dikatakan? Memaksa dia jatuh cinta dengan bukanlah caranya. Kerana segala yang terpaksa juga tidak akan baik di akhirnya. Satu-satunya cara, menerima realiti yang bukan apa yang anda mahukan.

IKLAN
Jangan Membenci Jika Cinta Kamu Tidak Dibalas
Kredit: IG antzcreator

Benci tidak menjadikan semuanya menjadi baik, tetapi sebaliknya anda akan dilihat sebagai seorang
Membenci bukanlah cara yang perlu anda lakukan apabila cinta tidak berbalas. Kerana membenci sebenarnya membuatkan anda kelihatan seperti orang yang tidak matang. Tiada gunanya perkara itu yang anda lakukan. Lagipun, anda membenci atau tidak, dia akan tetap rasa perkara sama dengan anda. Hatinya tidak mempunyai apa-apa perasaan terhadap anda. Jadilah matang. Cuba terima kebenaran.

IKLAN

Mungkin anda kecewa dengan sikapnya yang memberikan harapan kepada anda, tetapi realiti itu tidak sepadan dengan perasaan anda. Anda juga perlu ingat, mungkin anda tidak benar-benar mengenalinya. Mungkin dia benar-benar baik kepada semua orang. Dengan sikapnya yang baik, ini meraih harapan untuk mendapatkan hatinya. Dan mungkin, harapan anda kepadanya terlalu besar. Sehingga anda kecewa dengan diri anda sendiri.

IKLAN

Sekiranya anda seperti ini, tiada siapa yang boleh dipersalahkan. Mahu menyalahkan dirinya juga tiada gunanya. Mahu menyalahkan harapan yang anda cipta juga tidak berguna. Kerana ini semua telah berlaku. Menyalahkan keadaan itu juga tidak akan dapat mengubah keadaan ini seperti dahulu. Anda hanya perlu menerima bahawa sebenarnya perasaan anda tidak boleh dibalas olehnya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI