Sebuah rumah tangga akan menjadi lebih sempurna apabila dikurniakan rezeki yang tidak putus-putus. Apatah lagi jika suami isteri istiqamah melaksanakan perintah Allah SWT maka mencurah-curahlah rezeki yang datang mengalir.

Untuk memastikan rezeki dalam hubungan suami isteri mengalir dengan mudah dan melimpah ruah, pastikan suami isteri jangan miss lakukan 11 amalan pembuka rezeki ini. Tengok hasilnya nanti, cukup luar biasa!

1. Ikhlaskan niat berkahwin kerana Allah SWT

Berkahwin merupakan salah satu pintu pembuka rezeki kerana ia mampu menyatukan hati dua insan dalam satu tujuan iaitu mencapai keredaan Allah SWT. Jika ingin rumah tangga anda terus mengalirkan rezeki yang luas, ikhlaskan niat anda dan pasangan berumah tangga kerana Allah SWT.

2. Sentiasalah menggembirakan pasangan

Penghambat utama rezeki dalam rumah tangga bergantung kepada suami dan isteri itu sendiri. Sentiasalah bermesra dan menggembirakan pasangan agar hubungan yang terjalin akan bertambah bahagia serta saling hormat-menghormati lantas mengundang rezeki yang banyak dalam rumah tangga.

3. Banyakkan bersedekah

Amalan bersedekah tanpa mengharapkan balasan sememangnya digalakkan dalam Islam kerana amalan terpuji ini mampu menambahkan rezeki. Apabila kita meringankan bebanan orang lain yang dalam kesusahan, maka Allah akan menggandakan rezeki dan memberikan kesenangan dalam kehidupan harian kita.

4. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Berbuat baiklah dengan orang tua dan jangan sesekali menderhaka kepadanya selain bersikap kedekut dengan mereka.

IKLAN

Sabda Rasulullah SAW:
“Siapa berbakti kepada ibu bapanya, maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)

Sabda Rasulullah SAW:
“Apabila hamba itu meninggalkan doa untuk kedua orang tuanya, nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

5. Ramaikan cahaya mata

Kehadiran cahaya mata merupakan nikmat bagi setiap pasangan yang telah berkahwin. Ini kerana anak boleh diibaratkan sebagai tali pengikat yang dapat menguatkan lagi hubungan suami isteri.

IKLAN

Firman Allah SWT:
“Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takut kemiskinan, Kami akan memberi rezeki kepadamu dan kepada mereka.” (QS. Al An’am, 6: 151)

6. Jangan kedekut belanja isteri

Dalam rumah tangga tidak boleh ada sifat kedekut sesama pasangan. Jika mahu menggandakan rezeki, suami janganlah kedekut membelanjakan isteri. Nescaya apa yang dibelanjakan itu akan digantikan Allah dengan rezeki yang berlipat kali ganda.

7. Gunakan bahasa lembut dan panggilan manja

Percayalah dengan menggunakan bahasa yang lembut dan mesra apabila berkomunikasi dengan pasagan juga mampu membuatkan rezeki terus mengalir. Tentu sahaja pasangan akan rasa lebih tenang dan bahagia jika dipanggil dengan panggilan manja ataupun menggunakan bahasa lembut sekali gus membuatkan ikatan suami isteri bertambah erat.

IKLAN

8. Tenangkan hati isteri ketika resah

Seorang suami yang baik mampu memahami sisi emosi seorang isteri apabila isteri dilanda masalah. Isteri yang tenang jiwanya akan memancarkan rasa cinta dan kasih sayang terhadap suami.

9. Cium dan peluk isteri sebelum keluar rumah

Apabila keluar rumah, cium dan peluklah isteri sebagai tanda suami menghargainya sebagai insan teristimewa. Amalan ini akan memberikan aura positif bukan sahaja dalam diri seorang isteri untuk aktiviti hariannya tetapi juga memberi semangat untuk suami mencari nafkah yang lebih banyak buat keluarganya.

10. Salam dan cium tangan suami sebelum keluar rumah

Begitu juga buat isteri, tingkatkan rezeki dalam rumah tangga anda dengan bersalam dan mencium tangan suami sebelum suami keluar rumah. Amalan ini menunjukkan yang anda menghargai suami yang bertungkus lumus mencari sumber rezeki untuk anda dan anak-anak.

11. Bergurau senda sebelum tidur

Hubungan suami isteri akan bertambah erat dan penuh warna-warni apabila adanya gurau senda dalam rumah tangga. Sebelum melelapkan mata, curilah mada untuk bergurau senda dengan pasangan mudah-mudahan rezeki anda berdua akan sentiasa dimurahkan.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI