Bagi sesetengah pihak mungkin berasakan gajet dan media sosial merupakan satu trend semasa dan keperluan utama pada masa kini. Jika tidak menggunakan kemudahan teknologi itu sudah tentu kita akan ketinggalan jauh ke belakang dan tidak tahu mengenai perkembangan semasa.

Walau bagaimanapun, dalam konteks suami isteri harus diingatkan bahawa gajet dan media sosial sepatutnya digunakan secara terkawal dan bijak. Bagaimana?

Konsepnya mudah sahaja iaitu ‘kalau tidak perlu, tak payah buat’. Maksudnya, sensitiviti antara suami dan isteri penting untuk dijaga bagi mewujudkan keluarga sakinah (harmoni) dan mawaddah (berkasih sayang).

Kata Laluan Perlu Dikongsi Bersama Pasangan Supaya Masing-Masing Dapat Memantau Aktiviti Pasangan

“Perlu diberi perhatian, tidak perlu tegur lelaki dan wanita bukan mahram dalam media sosial tanpa tujuan atau hanya untuk berseronok.Terutamanya wanita, kalau sudah berkahwin tidak perlu lagi hendak bertegur sapa dengan bekas kekasih dan sebagainya kerana itu sebenarnya boleh menjadi punca kepada keretakan rumah tangga tanpa kita sedar.”

Suami isteri harus bersikap terbuka antara satu sama lain dan tidak terlalu berahsia sehingga menimbulkan syak wasangka dalam hati pasangan.

“Sebaiknya, jika hendak layari juga media sosial walaupun sudah berkahwin, kata laluannya perlu dikongsi bersama supaya masing-masing dapat memantau aktiviti pasangan dalam media sosial serta terhindar daripada melakukan maksiat.

IKLAN

Kata Laluan Perlu Dikongsi Bersama Pasangan Supaya Masing-Masing Dapat Memantau Aktiviti Pasangan

“Bagi yang ketagih bermain gajet pula, cuba biasakan diri elakkan daripada memegang gajet dahulu apabila bangun tidur. Sebaliknya, setiap kali bangun pagi cuba ucap Alhamdulillah dan bersyukur dengan nikmat hidup Allah pinjamkan. Jangan jadikan gajet keutamaan.

“Kongsi apa yang dilihat atau digelakkan dalam media sosial supaya tidak menimbulkan salah faham pasangan, sebaliknya boleh menjadi perkara yang mengeratkan hubungan suami isteri.”

Kesimpulannya, suami isteri masing-masing mempunyai peranan dalam memastikan rumah tangga dibina sentiasa dalam rahmat Allah. Tidak salah jika saling menegur sekiranya mendapati pasangan terlalu melebihkan perkara lain sehingga mengabaikan tanggungjawab.

IKLAN

Harus diingat, teknologi itu dicipta oleh manusia dan seharusnya manusia yang mengawal teknologi, bukan ‘dikawal’ oleh teknologi.

 

 

Tip guna media sosial, gajet

IKLAN

* Hindari media sosial berunsur ‘lagha’ dan lucah.

* Jangan bertegur sapa dengan bukan mahram jika tiada keperluan.

* Jangan terlalu ‘terbuka’ menceritakan kisah peribadi dalam media sosial.

* Gunakan media sosial untuk melakukan perkara menyeronokkan bersama pasangan.

* Tetapkan had masa melayari laman sosial dalam sehar

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI